Een student heeft het tegenwoordig zo zwaar. Hoorcolleges, hoorcolleges en nog eens hoorcolleges. Zucht, kreun, slik. Iedere dag de discipline op te moeten brengen om je gezicht te laten zien op zo'n "ouderwets" hoorcollege is een hele toer voor de gemiddelde student. Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen heeft hier iets op bedacht.
Online studeren
Hoogleraar Jan Derksen pleit er namelijk voor om online te gaan studeren. Zijn stelling is "Waarom zou ik studenten dwingen om naar mij te luisteren?" Blijkbaar is het meer regel dan uitzondering dat studenten onderuit gezakt zitten en maar wat zitten te gapen, zitten te eten en zitten te praten in plaats van te luisteren, wat uiteindelijk toch de bedoeling is.
Studenten vinden het veel te schools
Volgens de hoogleraar vinden de studenten dat het allemaal veel te schools is geworden. Wat is er mis met een stukje discipline vraag ik me dan af? En wat is er mis mee om een hoogleraar zo nu en dan aan te moeten horen? Een student moet wel na 4 jaar in staat zijn om de arbeidsmarkt op te gaan. We willen toch goede afgestudeerde studenten afleveren? Het niveau moet toch omhoog, want Nederland loopt toch achter op Europa? Het accent moet in mijn ogen echt liggen op het studeren.
Internet kan hierin een hele goede rol vervullen, maar een hoofdrol? Thuis studeren doet mij denken aan de open universiteit of iets dergelijks. Niks mis mee, maar we moeten wel een stukje kwaliteit nastreven, en je zal toch echt eens ergens je gezicht moeten laten zien als je echt verder wilt komen en iets wil bereiken in je leven.
Er wordt geklaagd door de studenten dat er steeds meer colleges worden gegeven. Ja, ze hebben het al zo zwaar. Je krijgt tegenwoordig niks zomaar meer in de schoot geworpen. Dan wordt er door de studenten maar eens wat minder gefeest. Dat komt allemaal ten goede aan de leerprestaties, want daar draait het toch om?
De student wordt steeds individualistischer en narcistischer
Naar het schijnt worden studenten steeds individualistischer en narcistischer, mede veroorzaakt door moderne technologieën zoals de computer en internet. Er wordt gesteld dat het geen verloedering is, maar ik ben die mening niet toegedaan. Het sociale aspect van de samenleving waarin we leven wordt naar mijn mening te ver teruggedrongen. Natuurlijk moet je daar wel op inspelen, maar tot op welke hoogte?
Universiteiten gaan dicht en managers staan op straat
Volgens deze hoogleraar kan er flink worden bezuinigd op gebouwen en managers als colleges op internet kunnen worden gevolgd. Dat kan er ook nog wel bij in deze crisis. Studenten moeten volgens deze hoogleraar zelf de vrijheid kunnen hebben om te kunnen ontdekken waar hun interesses liggen. Nou, ik kan wel invullen waar hun interesses liggen. Ik blijf het keer op keer zeggen, wat is er mis met een stukje discipline om zo nu en dan je gezicht eens te laten zien? Hoogleraar Jan Derksen denkt dat op deze manier mensen al af kunnen promoveren op hun 22e of 23e. Natuurlijk behoort dat tot de mogelijkheden, maar of de prestaties gemiddeld dan echt beter zullen worden waag ik te betwijfelen. Ik denk dat alleen de echt serieuze studenten dan over zullen blijven, en de rest zal het dan niet redden.
Online studeren is goedkoper maar of de kansen ook echt worden vergroot?
Er zit wel een positief punt aan dit verhaal van hoogleraar jan Derksen. Studeren zal dan wel veel goedkoper worden, maar of de prestaties dan ook echt zullen verbeteren? Op deze manier (online)schijnen ook makkelijker deelcertificaten te kunnen worden behaald. Jongeren zouden hiermee kunnen proberen om de arbeidsmarkt op te gaan, maar of dat met zo'n deelcertificaat flink er makkelijk op wordt waag ik te betwijfelen. Eerlijk gebied wel te zeggen dat een academische graad natuurlijk tegenwoordig ook al geen garantie meer is op succes, en al zeker niet in deze tijden.
Tot slot
Maar wat is er mis mee dat een student binnen een strak kader van het opleidingsprogramma wordt begeleid om binnen 4 jaar de arbeidsmarkt op te kunnen. Waarom zou dat ouderwets moeten zijn? Waarom moet alles anders nu de computer en het internet sinds enkele decennia zijn intrede hebben gedaan? Een student weet echt wel waar zijn interesses liggen, een strak kader of niet!