top of page

Hoofdluis informatie en tips

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

De hoofdluis is een hele kleine insectensoort en behoort tot de dierluizen of Phthiraptera. Het is een van de meest wijd verspreide insectensoorten ter wereld. Volgens het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) krijgt zo'n 10 procent van alle basisschoolleerlingen per jaar te maken met hoofdluis. Periodiek worden daarom basisschoolleerlingen door een luizenmoeder of vader onderzocht op de aanwezigheid van hoofdluizen. Ieder jaar krijgt dus zo'n kwart miljoen kinderen hoofdluis. Er wordt dan ook geadviseerd om wekelijks zowel thuis als op school de hoofdhuid van uw kind te inspecteren op de eventuele aanwezigheid van hoofdluis en al helemaal als er op school bij een kind al hoofdluis is aangetroffen. Hoofdluizen vinden het heerlijk in ruimtes waar kinderen dicht bij elkaar zitten, zoals het geval is op scholen. Ze lopen bij kapstokken ook makkelijk van jas tot jas.


Je krijgt alleen al jeuk bij de gedachte en al helemaal als je weet dat die kleine kriebelbeestjes wel 30 centimeter per minuut kunnen lopen. Hoofdluizen worden ongeveer 3 millimeter lang. Normaal hebben ze een grijsblauwe of roodbruine kleur en als ze bloed hebben gezogen dan kleuren ze rood. Neten zijn kleiner dan 1 millimeter en hebben een zwarte of zandkleurige kleur. Hoofdluizen kunnen razendsnel en behendig met hun zes pootjes zich van de ene naar de andere slachtoffer voortbewegen. Een hele korte knuffel of bijvoorbeeld het maken van een selfie kan al genoeg zijn. Alhoewel luizen heel behendig zijn, kunnen ze gelukkig niet zwemmen, vliegen of springen. Het "slachtoffer" heeft pas na 7 tot 14 dagen in de gaten dat er hoofdluis op zijn of haar hoofd zit, omdat je begint te krabben door al die jeuk. Het aantal hoofdluizen is dan ook allang toegenomen.



Hoofdluizen blijven in leven door mensenbloed, want het zijn parasieten. Alhoewel je er niet ziek van wordt, kunnen hoofdluizen op je hoofd wel heel vervelend jeuken. Een paar keer per dag prikken ze in de hoofdhuid van het slachtoffer en vervolgens zuigen ze zich vol met bloed. Volwassenen kunnen ook hoofdluis krijgen, maar ze komen vooral bij kinderen voor. Als er kinderen op school last hebben van hoofdluis, dan verdien het de aanbeveling om regelmatig de hoofdhuid van uw kind of kinderen te controleren met een plastic stof- of luizenkam of een netenkam. Prioderm heeft ook een handige 2 in 1 kam, de luizen- en netenkam. Op deze manier kan er een hoop leed worden voorkomen. Er wordt dan geadviseerd om iedere dag te kammen met een luizenkam. Doe dit zeker twee weken lang, want als je luizen hebt dan heb je ook neten. Neten zijn de eitjes van de hoofdluis. Als goed kammen niet voldoende werkt, dan zijn er ook speciale shampoos en bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Er zijn hoofdluismiddelen verkrijgbaar in de vorm van gel, shampoo, spray, lotion en mousse. Naast regelmatig de hoofdhuid van uw kind controleren op de aanwezigheid van hoofdluis kun je ook een preventieve spray (Prioderm) gebruiken die jou en je gezin beschermt tegen hoofdluis.


Kam het haar lok voor lok boven een wit voorwerp zoals een wit laken of vel papier, zodat je de hoofdluizen niet over het hoofd kunt zien en spoel ze weg met water. Kam wel stevig door het haar van uw kind en neem hierbij speciaal de aandacht voor de plek achter de oren, in de nek, op de kruin en onder de pony, want dat zijn de favoriete plaatsen van hoofdluizen. Na iedere keer kammen uw kam altijd grondig reinigen met heet water, zodat eventuele achtergebleven neten en/of luizen zich niet weer kunnen verspreiden.


De waarheid of een fabeltje?


De hoofdluis is echter nog lang niet van het strijdtoneel verdwenen. Er wordt weleens gezegd dat hoofdluizen vooral van ongewassen en vet haar houden, maar dat is onjuist. Ze houden net zo goed van een frisgewassen haardos.


Zo wordt er ook gezegd dat hoofdluizen vooral van de zomer houden. Ook dat is een fabeltje. Het is weliswaar zo dat hoofdluizen een temperatuur van 37 graden heerlijk vinden, want dat is de temperatuur van je hoofdhuid. Direct na de zomervakantie zijn er vaak meer kinderen met hoofdluizen, maar dat komt puur omdat er dan al een tijdje niet meer is gecontroleerd op hoofdluis.


Houden hoofdluizen over het algemeen meer van meisjeshaar dan jongenshaar? Ja, dat is waar, want meisjes hebben vaak nu eenmaal langer haar dan jongens. Parasieten blijven makkelijker zitten in langer haar. En kinderen met langer haar raken ook moeilijker van hoofdluis af. Ook al kam je nog zo goed, er wordt toch heel snel een stukje haar overgeslagen.


Ook werd met name vroeger vaak gedacht dat als je je dekbed in de vriezer legt als je hoofdluizen hebt, dat je dan van de luizen af was, maar dat is niet waar. Je knuffels wassen in heet water helpt ook niet, want luizen kunnen maar 8 tot 24 uur zonder eten en warmte. Hoofdluizen die dus niet op een hoofdhuid zitten gaan snel dood, want dan drogen ze uit. Wassen en invriezen heeft dus geen effect.


Wat wel waar is dat als je je haren in een knot draagt, dat je dan minder kans hebt op het krijgen van hoofdluis. Losse haren komen nu eenmaal sneller in aanraking met het haar van iemand anders. Op deze manier kunnen hoofdluizen snel overlopen.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page