We leven absoluut in een batterijentijdperk. In veel huishoudens zijn de batterijen bijna niet aan te slepen. Veel mensen beseffen niet hoeveel apparaten ze in huis hebben die 1 of meer batterijen bevatten. Naast wegwerpbatterijen en oplaadbare batterijen heb je onder meer ook de bekende Alkaline AA en AAA batterijen, knoopcellen, lithium en accubatterijen.
Een batterij loopt helaas wel langzaam leeg
Vaak geven batterijen net op een vervelend moment de pijp aan Maarten, en nee dan bedoel ik niet tijdens het gebruik van een seksspeeltje alhoewel ze daar natuurlijk ook in kunnen zitten.
Je zal maar een mooie film of een voetbalwedstrijd willen zien op tv, en dan zit je net lekker onderuitgezakt in je lekkere stoel, en ja hoor batterij leeg. Dat is natuurlijk bijzonder irritant. Een gemiddeld gezin gebruikt niet minder dan 76 batterijen per dag, en dat worden er nog steeds meer, want waar zitten batterijen allemaal niet in tegenwoordig. Het batterijenverbruik is de laatste jaren dan ook schrikbarend gestegen.
Denk hierbij aan (zak)lampen, afstand bestuurbare en radiografisch bestuurbare voertuigen, afstandsbedieningen, radio's, walky talkies, rookmelders, laptop, draadloze muis, mobieltje, joysticks, horloge, opnameapparatuur, speelgoed, digitale camera's, rekenmachines, seksspeeltjes en wat allemaal nog niet meer. Deze lijst is natuurlijk ellenlang, maar er gaat bij een gemiddeld gezin bijna niet een dag voorbij dat er opladers in het stopcontact worden gestoken voor de laptop, mobiel en meer. Want we willen graag de volgende dag weer aan het werk met ons apparatuur, en dat dient dan wel weer opgeladen te zijn. Het is een grote ergernis al die opladers in de la of de kast, want welke oplader is nu eigenlijk voor welk apparaat? Dat kost soms heel wat hoofdbrekens en irritaties.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_dcc474743bce41ddb66eb955dd9a1d36~mv2.webp/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_dcc474743bce41ddb66eb955dd9a1d36~mv2.webp)
Oplaadbare batterijen
Je kunt natuurlijk ook oplaadbare batterijen nemen. Dat scheelt op termijn veel geld, want er gaan dus nogal wat batterijen doorheen. Veel apparaten hebben soms wel 4, 6, 8 of soms nog meer batterijen nodig.
Haal de batterij uit een apparaat dat toch niet wordt gebruikt
Wat veel mensen ook vergeten dat als een apparaat met batterijen een lange tijd niet wordt gebruikt, dat u de batterijen er beter uit kunt halen. Het is beter voor het apparaat zelf maar ook voor de batterij. Soms moet een apparaat helaas worden weggegooid, omdat de batterij is gaan lekken en dat is natuurlijk jammer. Bespaar uzelf dus een hoop narigheid, en haal die dingen er uit als u het apparaat toch niet gebruikt.
Stroomverbruik van een apparaat
We leven dus in een oplaadbaar tijdperk. Sommige apparaten zullen in de toekomst gebruik kunnen gaan maken van zonne-energie, maar batterijen blijven altijd nodig. Wat helaas jammer is dat oplaadbare batterijen of accu's na verloop van tijd sneller leeg raken. De laptop of telefoon moet in verhouding steeds vaker opgeladen worden, totdat de accu uiteindelijk dienst weigert. Het ene apparaat verbruikt echter veel meer stroom dan het andere apparaat. Zo kan een "oude" rekenmachine wel vele jaren meegaan met een enkele batterij.