Een iglo zul je in Nederland weinig of helemaal niet aan treffen omdat het hier gewoon te weinig sneeuwt en vriest, maar het is een knap staaltje werk. Je zou het niet zeggen maar een iglo isoleert ook nog eens ondanks dat er overal sneeuw om je heen zit.
Waar vindt je iglo's?
Allereerst is er voor de bouw van een iglo natuurlijk een behoorlijke hoeveelheid sneeuw nodig zoals op de Noordpool. Het woord iglo betekent huis in de taal van de Inuit. Dit is een volk wat woont op de Noordpool en ze leven vanzelfsprekend in iglo's maar dan vooral als ze op jacht gaan. Als ze niet onderweg zijn dan wonen ze gewoon in een huis zoals wij die kennen met steen en beton. Een iglo is in feite een klein rond huisje waar je prima geïsoleerd een barre koude winter kunt overleven.
Welke sneeuw is geschikt?
Niet alle sneeuw is geschikt voor de bouw van een iglo. Je kunt het beste sneeuw gebruiken wat in een bui of storm naar beneden valt. Deze sneeuw zit namelijk dicht op elkaar en is lekker hard. Hiermee kun je goed gaan bouwen. Als je zachte sneeuw gebruikt dan zakt de iglo als een kaartenhuis in elkaar. In de regel zul je hier in Nederland eigenlijk nooit in een iglo kunnen slapen omdat er vrijwel nooit genoeg sneeuw is om een iglo te kunnen maken.
Iglo-hotels
De Noordpool zal te ver zijn, maar u kunt speciale vakanties boeken in Canada of in Zweden waar u kunt gaan overnachten in iglo-hotels. Het zijn weliswaar geen iglo's zoals wij die kennen maar het zijn gebouwen die helemaal gemaakt zijn van sneeuw en ijs. Dat mag de pret allerminst drukken want dit is beslist een speciale ervaring te noemen. Het zal warmer en comfortabeler zijn dan uw denkt.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_8760fa8c59b24f07b61a564fb234699d~mv2.jpg/v1/fill/w_277,h_182,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_8760fa8c59b24f07b61a564fb234699d~mv2.jpg)
Hoe wordt een iglo precies gebouwd?
Allereerst wordt een grote cirkel op de grond getekend van 2 meter doorsnede. Dit wordt de plaats van de iglo. Zoek goede plaksneeuw en snijd met een zaag hier mooie blokken van. Maak ze ongeveer even groot als een hoofdkussen. Heb je genoeg blokken dan lag je ze netjes naast elkaar op de rand van de cirkel. En stapel ze in een mooie iglo-vorm.
Als het goed vriest hoef je geen zorgen te hebben dat de boel instort want het vriest dan zo aan elkaar vast. Is de iglo klaar dan hoef je alleen de blokken aan de buitenkant nog maar schuin in de goede vorm af te zagen. Zo krijg je de zo bekende ronde vorm van een iglo. Maak alle kieren en gaatjes mooi dicht maar vergeet niet een uitsparing te maken in de vorm van een deur waardoor je naar binnen en buiten kan. Deze deur wordt in de regel niet aan de windkant gemaakt omdat er dan snel ijspegels aan je neus komen te hangen. De gat van de deur wordt een mooi tunneltje. Dit tunneltje moet aan de onderkant lager zijn dan de grond. Op deze manier blijft de kou buiten en de warmte binnen. Geloof het of niet maar de temperatuur binnenin een iglo kan wel oplopen tot om en nabij het vriespunt. Dat is niks als je bedenkt dat het op de Noordpool wel 50 Graden kan gaan vriezen. Nu is de slaapplaats helemaal klaar. Welterusten.
Kampvuur in de iglo
Maakt u een kampvuurtje in de iglo dan loopt de temperatuur nog meer op natuurlijk. Dat is ook goed voor de iglo want de sneeuw aan de binnenkant smelt dan een beetje en glijdt vanzelfsprekend naar beneden. Dat maakt de binnenkant mooi glad. en maakt het geheel mooi stevig. Vergeet niet om bij een kampvuurtje een gat te maken aan de bovenkant van je iglo. Want anders kan de rook niet wegkomen. Uche, uche, uche.
Wilt u een wc bij de iglo?
Sommige iglo's zijn zelfs voorzien van een wc. Er wordt dan een klein hutje aan de iglo vast gemaakt. Dit is natuurlijk niet zo'n luxe toilet die we thuis hebben. Het is slechts een gat in de grond, maar toch. Een tip als u naar zo'n wc gaat. blijf er niet te lang op zitten want anders bevriezen uw billen.