Een goede zicht is erg belangrijk om goed te kunnen functioneren in ons dagelijks leven. Soms hebben we een bril of lenzen nodig maar hoe werken onze ogen eigenlijk? Het zal u duidelijk worden aan de hand van dit artikel.
Iris
De iris werkt als een diafragma voor het menselijk oog en zit verborgen achter het hoornvlies. Op deze manier kan worden bepaald hoeveel licht er kan worden doorgelaten tot het netvlies. Dit gebeurt aan de hand van het samentrekken van de kringspier. Bij heel veel licht of helder licht wordt de pupil vernauwd en bij veel duisternis verwijdt de pupil. Maar ook bij medicijngebruik of drugsgebruik kan de pupil afwijken van de normale grootte. En bij emotionele gevoelens worden de pupillen ook groter.
De weg van de lichtbundel in ons oog
De lichtbundel komt als eerste binnen bij het hoornvlies.. Dit hoornvlies is doorzichtig en zorgt voor een afbuiging van deze lichtbundel. Vervolgens komt het licht binnen bij de pupil en vervolgt dan zijn reis naar het binnenste van het oog. De lichtbundel zal dan de natuurlijke lens bereiken die dan de breking van het licht nog verder zal gaan verfijnen. Dan vallen deze lichtbundels op het netvlies wat erg lichtgevoelige cellen heeft en daardoor kan het licht worden omgezet in elektrische signalen die via de oogzenuw worden getransporteerd naar de hersenen. Nu kan het licht dan ook werkelijk worden waargenomen. De oogbol heeft ook de unieke gave om boller te worden wanneer dat nodig is. Dit heet accommoderen. Door het accommoderen is het mogelijk om van dichtbij en van ver goed scherp te kunnen zien. Dit al dan niet boller worden van het oog gaat automatisch.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_c78c136eccc342a4af0125c44173bdf4~mv2.jpg/v1/fill/w_277,h_182,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_c78c136eccc342a4af0125c44173bdf4~mv2.jpg)
Bijziendheid
Bijziende mensen kunnen van dichtbij nog scherp zien maar veraf des te minder. Bij deze mensen komt het brandpunt van het licht niet binnen op het netvlies maar erachter. Deze mensen hebben baat bij een bril of lenzen met een min-sterkte. Omgekeerd kunnen mensen ook een leesbril met een plus-sterkte nodig hebben omdat het van dichtbij zien moeilijk wordt.
Nachtblindheid
Sommige mensen kunnen ook last hebben van nachtblindheid. Dan werken de kegeltjes en staafjes niet helemaal naar behoren of helemaal niet. Een uil heeft bijvoorbeeld veel meer staafjes dan de mens. Hierdoor kan de uil 's nachts erg goed zien. Kegeltjes daarentegen zorgt ervoor dat we goed kleuren goed kunnen waarnemen. Mensen met nachtblindheid hebben vaak een tekort aan vitamine A maar het is ook mogelijk dat er een andere reden is waarom de stof rodopsine niet kan wordt aangemaakt. Het kan ook een aangeboren afwijking zijn. In dat geval is het netvlies ongevoeliger voor het licht.
Blindheid
Als de ogen geen licht meer kunnen waarnemen dan wordt gesproken over blindheid. In dit geval worden er geen impulsen meer doorgegeven aan de hersenen. In dat geval ben je blind.
Slechtziendheid
Een slechtziende is iemand die een bril of contactlenzen draagt of een medische behandeling heeft ondergaan en desondanks toch moeilijk in staat is om goed te kijken. Maar slechtziende mensen worden zelden of nooit helemaal blind. Slechtziendheid kan aangeboren zijn maar kan ook worden veroorzaakt door ziektes als maculadegeneratie of door de gevolgen van glaucoom. In dat geval zal een bril of contactlenzen dus geen uitkomst bieden.
Hulpmiddelen
Er zijn bepaalde hulpmiddelen te koop die deze slechtziendheid aanmerkelijk kunnen verbeteren. Denk eens aan een goede sterke leeslamp of een leesloep. Deze hulpmiddelen kunnen u echt aanzienlijk helpen. Hiervoor kunt u eventueel terecht bij een low vision specialist.
Diabetes patiënten
Mensen die last hebben van diabetische retinopathie hebben diabetes en kunnen daardoor soms last hebben van lekkende bloedvaten in het netvlies van het oog. Dan worden er weer nieuwe bloedvaten aangemaakt en die zullen dan ook weer sneller gaan lekken. Het netvlies werkt dan vanzelfsprekend niet naar behoren. U kunt dan wazig gaan zien.