Sauerland (zuidelijk land) is een prachtig berggebied met veel natuur in Duitsland op amper 200 kilometer van de Nederlandse grens. Ooit in de 17e en 18e eeuw had het de traditie van kleinschalige metaalindustrie. Dit berggebied ligt in Midden-Duitsland en de hoogte varieert van 210 meter tot 840 meter hoogte. De hoogste berg van het Sauerland is de Langenberg met een hoogte van 843,2 meter. Goede tweede is de berg Kahler Asten met een hoogte van 841,9 meter. De top van deze berg bevindt zich slechts 15 meter van de grens tussen beide deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het is een favoriet gebied voor vele wandelaars, fietsers en mountainbikers, maar ook bergbeklimmen is hier erg leuk om te doen. Sauerland heeft ook veel stuwmeren en daardoor zijn hier ook veel mogelijkheden om watersport te kunnen beoefenen. Ook zijn hier veel leuke schilderachtige dorpjes met van die authentieke vakwerkhuizen te vinden.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_20fa927b3c2b4365933c3c1d4681cde3~mv2.jpg/v1/fill/w_300,h_168,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_20fa927b3c2b4365933c3c1d4681cde3~mv2.jpg)
Sauerland lag zo'n 400 miljoen jaar geleden aan de rand van een grote oerzee en deze zee heeft veel kleiachtige sedimenten afgezet. Gedurende zo'n 100 miljoen jaar zijn al deze sedimenten omhoog gestuwd, met als gevolg het ontstaan van het Sauerland. In de loop van de tijd is er wel een gedeelte weg geërodeerd.
Er zijn maar weinig archeologische bewijzen gevonden voor bewoning in de vroege ijstijd. Er zijn bewijzen gevonden dat in de koper- en bronstijd grafheuvels bewoond werden. In de ijzertijd werd er in dit gebied al ijzer gewonnen. Er zijn bovendien aarden walburchten gevonden uit de pre-Romeinse tijd. In de Romeinse tijd werd hier lood gewonnen. Tot het eind van de 7e eeuw woonden hier nog Frankische stammen en daarna werd het geheel Saksisch. Dat verschil tussen de stammen zat hem in het geloof.
Hochsauerland is toch wel de meest geliefde plek van dit mooie gebied en dan vooral de Nederlanders, omdat het relatief dichtbij is (310 kilometer vanaf Utrecht). Winterberg en zijn omgeving is eenvoudigweg prachtig! Hordes mensen boeken hier een zomeruitje, maar een wintersportvakantie is hier eigenlijk net zo leuk. Je kunt hier skiën, langlaufen en bobsleeën. Er is meer dan 165 kilometer aan pistes beschikbaar.
Burg Altena in Altena mag ook zeker niet ontbreken in dit rijtje met bezienswaardigheden. Deze prachtige burcht stamt uit de 12e eeuw en staat bovenop de 180 meter hoge Wulfsegge-berg. Het bereiken van deze burcht is een belevenis op zich, want beneden in de plaats Altena ga je een tunnel van 90 meter lang binnen en hier zie je allemaal ridder-presentaties. Vervolgens ga je 80 meter naar boven met een lift en kom je uit bij de burcht. Je waant je hier in de riddertijd.
Het Slot Arolsen is ook zeker een bezichtiging waard en is tevens ingericht als een museum. Tijdens een rondleiding zijn hier prachtige pronkkamers te zien. Het interieur is grotendeels in goud en blauw uitgevoerd. In het trappenhuis zijn plafondschilderingen te zien van Griekse sagen.
De ertsmijn in Ramsbeck is thans een museum maar was tot 1974 in gebruik. Je kunt hier nu een unieke mineralenverzameling bekijken. Ondergronds kun je de ertsmijn van weleer bekijken in een wagon. De onstuimige rit is ongeveer 1,5 kilometer lang en op 300 meter diepte wandel je door de gangen. Een gids vertelt je hier verhalen van vroeger en tevens wordt er een grote mijnboor gedemonstreerd.
Het labyrint van stalagmieten in de Attagrot is ook een unieke ervaring. Dit is een enorme rotsspleet die in 1907 is ontstaan na een reeks gecontroleerde ontploffingen. Toen is er een labyrint van stalagmieten en stalactieten ontstaan. De totale lengte van deze grot is ongeveer 6670 meter. De rondleiding duurt ongeveer 40 minuten en dan zie je 1800 meter van dit grottenstelsel. Je ziet hier de prachtigste druipsteenvormen, een vleermuizenkolonie en zelfs de opslag van Atta-kaas (käse).