top of page

Het ontstaan van het vliegtuig

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

De mens wilde al heel vroeger kunnen vliegen als een vogel en nam dit als voorbeeld. Er zijn echter vele pogingen jammerlijk mislukt met vele (dodelijke) slachtoffers. Maar de gebroeders Wright hebben met hun eerste gemotoriseerde vliegtuig wat echt vloog in het jaar 1903 het vliegtuigtijdperk in gang gezet.


Geschiedenis


Al eeuwenlang droomde de mens er al van om ooit eens te kunnen vliegen net als een vogel. Er zijn diverse uitvindingen gedaan in het verleden met iets wat op een soort vliegtuig leek, maar vooral in de beginfase waren er veel slachtoffers te betreuren al dan niet met dodelijke afloop. De eerste ontwerpen hadden vleugels die heel veel leken op die van een vogel. Daarna waren veel modellen een soort van zweefvliegtuigen.


Vleugels van veren


De Islamitische wetenschapper Abbas Ibn Fimas bouwde in het jaar 875 na Christus vleugels van veren en hiermee kon hij ook echt zo'n 10 minuten blijven zweven in de lucht.


Leonardo Da Vinci


In de 15e eeuw maakte Leonardo Da Vinci ook al tekeningen en schetsen van een soort van vliegtuig maar echt maken kon hij ze ook niet. In het jaar 1670 publiceerde de Italiaanse Francesco de Lana-Terzi een boek waarin stond dat hij graag een soort van luchtschip wilde maken wat lichter was dan lucht. Hij bond vacuüm bollen aan een zeilschip maar dit bleef slechts bij een poging want het mislukte jammerlijk.


De eerste heteluchtballon


In 1783 werd met een heteluchtballon voor de eerste keer een ballonvlucht gemaakt. De gebroeders Montgolfier waren de uitvinders hiervan en daarom werd deze heteluchtballon de Montgolfière genoemd.


Het eerste zweefvliegtuig dat kon vliegen


Het lukte Otto Linienthal in het jaar 1894 om voor de eerste keer in een zweefvliegtuig te vliegen al zijn hier aan vooraf talrijke andere minder geslaagde pogingen geweest. Dit zweefvliegtuig kon maar 200 meter vliegen maar niettemin was deze poging geslaagd al was het nog erg onveilig allemaal. Helaas kwam deze man later bij een andere vlucht om het leven, en toen begreep men dat het toch anders moest en dus ook veiliger.


De eerste Zeppelin


In 1900 vloog de Zeppelin voor het eerst in de lucht. De bedenker en bouwer was meneer Ferdinant Graf de Zeppelin. De Zeppelin leek wel een grote sigaar die gevuld was met gas.. De Zeppelin hing in de lucht vastgekoppeld aan een lang touw.


Gebroeders Wright


In het jaar 1903 was het dan zover. Het lukte de gebroeders Wright om in dit jaar voor de eerste keer een gemotoriseerde en gecontroleerde vlucht te maken met een vliegtuig. De vlucht duurde maar 800 meter maar dat mocht de pret absoluut niet bederven.


Toen gingen de ontwikkelingen snel


Op 13 september 1906 werd de allereerste gemotoriseerde en gecontroleerde vlucht gemaakt boven Europa door de Braziliaan Alberto Santos-Dumont. Toen ging het snel, want in het jaar 1909 werd al over het kanaal gevlogen door de Fransman Louis Blériot. In 1927 vloog de Amerikaan Charles Lindbergh voor het eerst solo en non-stop over de Atlantische Oceaan. De eerste echt goed bruikbare helikopter vloog voor het eerst in 1936 al vloog het eerste experimentele model al in 1907. Dit was de Focke FA-61. Vanaf het jaar 1910 kwam er vanuit de overheid meer geld vrij voor de ontwikkeling van vliegtuigen mede door oorlogen. Voor die tijd moesten de uitvinders het doen met hun eigen geld.


KLM


In 1919 werd onze eigen KLM opgericht door Albert Plesman. Dat was het begin van de burgerluchtvaart in Nederland. Nederland had in die tijd een voorname rol op luchtvaartgebied. Het eerste vliegtuig dat vloog bij de KLM was de Fokker F2 en in 1927 kwam de in die tijd hele moderne Fokker F-12. Langzaamaan werden de vliegtuigen steeds groter en konden steeds meer gewicht tillen. Ook werden de vliegtuigen kwalitatief steeds beter maar intussen was de maximale snelheid al wel bereikt.


Het eerste straalvliegtuig


In de Tweede Wereldoorlog werd de straalmotor ontwikkeld. En in 1944 vlogen dan ook echt de eerste straalvliegtuigen. Toen ging de snelheid van de vliegtuigen dan ook fors omhoog van maximaal 500/600 kilometer per uur naar haast 3000 kilometer per uur. Het eerste straalvliegtuig wat personen vervoerde vloog op 9 januari 1951. Dit was de Haviland Cornet. De eerste echte lijnvlucht was op 2 mei 1952 en werd uitgevoerd door BOAC. In 1960 had de KLM voor de eerste keer de beschikking over een eigen toestel en dat was de Douglas DC-8.


Met dit vliegtuig was het nog maar 7 uren vliegen van Amsterdam naar New York. Vanaf die tijd zijn vele passagiersvliegtuigen gekomen en ook weer gegaan. De vliegtuigen werden steeds zuiniger in gebruik (milieuvriendelijker) en werden steeds stiller zoals de nieuwe Airbus A330-200 en de Boeing 777-200ER. Hier kan men nog jaren mee vooruit. Ook zal in de toekomst het comfort en het gemak van de passagiers steeds beter worden.



Supersonisch


Het supersonische vliegtuig de Concorde vloog tot het jaar 2003 vanuit Parijs en Londen naar New York en deze vlucht duurde maar 3 uur. Nog steeds is dit het snelste passagiersvliegtuig ter wereld al wordt er dan niet meer mee gevlogen. Er zijn helaas een aantal ernstige ongelukken gebeurd met de Concorde waardoor men het niet meer verantwoord vond om hiermee door te vliegen. Dat is wel jammer, want als er 1 vliegtuig indrukwekkend is dan is het de Concorde wel.


Onzichtbaar op de radar


De B-2 Spirit is een Amerikaanse bommenwerper en is een uitstekend voorbeeld van het steeds moderner worden van vliegtuigen en mag daarom ook niet in dit rijtje ontbreken. Sinds 1990 wordt dit gevechtsvliegtuig geproduceerd en is door zijn unieke vorm en radar absorberende verf vrijwel niet te zien op een radarscherm. De prijs van zo'n vliegtuig is mede daarom niet gering, namelijk ruim 2 miljard Euro per stuk. Deze vliegtuigen hebben hun waarde al bewezen bij diverse missies bij verschillende oorlogen dankzij de vele technische hoogstandjes zoals bijvoorbeeld satellietgeleide JDAM bommen.


Wat brengt de toekomst?


Vliegtuigen zullen zelfs van vorm veranderen in de toekomst zegt TU-Delft. Op deze manier kan er nog tientallen procenten op het brandstofverbruik worden bespaard. Een idee voor de toekomst zou kunnen zijn dat de romp van het vliegtuig in de vleugel is ingebouwd. De ramen zouden dan aan de voorkant kunnen zitten in plaats van aan de zijkant. De horizon zou dan op de wanden van de cabine kunnen worden geprojecteerd. De TU-Delft heeft al de beschikking over zo'n prototype. Dit is natuurlijk nog toekomstmuziek en zal zeker tot het jaar 2040 op zich laten wachten. Nederland produceert zelf geen vliegtuigen meer omdat Fokker failliet is gegaan maar loopt nog steeds voorop waar het gaat om kennis van vliegtuigtechnologie, milieuvriendelijke technieken en de ruimtevaart.


Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page