top of page

Het ontstaan van de Euromunt

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

In Europa en dus ook in Nederland gingen we vanaf 2002 betalen met de Euro. We weten eigenlijk allemaal al niet meer beter. Al smachten sommige mensen nog steeds naar de "ouderwetse" echte Nederlandse gulden want het lijkt allemaal zo duur geworden. Maar hoe is het eigenlijk nu allemaal zover gekomen? Aan de hand van dit artikel zal het u allemaal helemaal duidelijk worden.


Hoe is de Euro ontstaan?


Al in 1991 werd er in Maastricht gesproken over de (toen nog toekomstige) eenwording van Europa. De grenzen tussen de landen gingen daadwerkelijk verdwijnen in 1992. Paspoorten binnen Europa zijn in principe overbodig al moet je je natuurlijk wel altijd en overal kunnen identificeren vanwege de identificatieplicht. En vervolgens begonnen de Europese landen die mee willen doen aan de Europese Monetaire Unie oftewel de EMU. Toen volgde er een logische stap, namelijk de omruiling van de nationale munt naar de Euro. Dat was uiteindelijk het geval op 1 januari 2002 want toen maakte de "ouderwetse" gulden uiteindelijk plaats voor de Euro. De Centrale bank leidde dit allemaal in goede banen en was tijdens dit proces geheel onafhankelijk.


1998


Op 31 december 1998 werd al de waarde van de Euro vastgesteld. 1 dag later en wel om precies te zijn op 1 januari 1999 kon er al officieel mee worden betaald al was de munt feitelijk nog niet zichtbaar. Giraal betalen en het betalen van facturen gebeurde dus al bij diverse bedrijven voor het millennium. Vanaf 4 januari 1999 worden de koersen van obligaties, aandelen en opties op de beurs ook al weergegeven in Euro's.



Vanaf 2002


Tot 1 april 2002 konden de bankbiljetten en het muntgeld gratis worden ingewisseld maar daarna waren er kosten aan verbonden. Sinds 1 januari 2007 is het helemaal niet meer mogelijk om oude Nederlandse guldens in te leveren bij de Nederlandsche Bank. Bankbiljetten kunnen echter nog tot 1 januari 2032 worden omgewisseld bij een filiaal van de Nederlandsche Bank. We betalen nu al jaren met de Euro maar er zal altijd twijfel blijven bestaan of het leven sindsdien nu wel of niet duurder is geworden (en dan bedoel ik niet de gangbare inflatiecorrectie) en of we wel of niet beter af waren geweest met de vertrouwde gulden van voor 2002. Als u het weet mag u het zeggen.


Vanaf 2002 was er het ezelsbruggetje "Ding Flof Bips" waarbij elke eerste letter doelt op de beginletter van 1 van de 12 landen die meededen. Anno nu is dit ezelsbruggetje verouderd want er doen inmiddels veel meer landen mee. Momenteel is het ezelsbruggetje "Sms ff bondige clips" en doelt hierbij op 17 landen die momenteel meedoen. Welke landen zullen nog meer toetreden?


Nederlandse Euro's


Het was voor heel veel mensen een rare gewaarwording om ineens Euro's in plaats van guldens uit de pinautomaat te zien rollen. Ieder land heeft toch nog een beetje zijn eigen Euro want op de voorkant van onze munt hier in Nederland staat Koningin Beatrix afgebeeld. Ook staat de tekst 'God zij met ons" op de zijkant afgebeeld op de 2 Euromunt. De munten raken door Europa heen steeds meer verspreid dus zullen we steeds minder vaak onze eigen Euro tegenkomen want er zijn in verhouding veel minder oer-Hollandse munten dan bijvoorbeeld Franse of Duitse munten.


Verschil Euro en de Ecu


Er zijn nog steeds mensen die de Euro verwarren met de Ecu wat staat voor European Currency Unit. Op de laatste dag van 1998 is de waarde van Euro even hoog vastgesteld als de Ecu. Je moet de Ecu zien als een mandje met alle Europese munten daarin, zelfs met de munten van landen die niet meedoen met de Euro. De waarde van de Ecu is toen gemeten aan de hand van de gemiddelde waarde van een aantal munten uit de Europese Unie. Maar de enige munt waar u echt mee kunt betalen in de EU is en blijft de Euro al hebben ze ooit serieus overwogen om deze Europese munt de naam Ecu te geven. Er is destijds zelfs een Ecu-munt uitgegeven voor de muntverzamelaars onder ons.



2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page