Op het internet is vrijwel alle informatie te vinden. Vaak levert de informatie die u zoekt op internet een positieve bijdrage aan de samenleving maar het is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn wat de klok slaat. Denk bv. maar eens aan die mishandelingsfilmpjes die gewoon te zien zijn voor een ieder op YouTube, of mensen die worden bestolen en worden gefilmd en op sociale netwerksites worden ook wel eens mensen bedreigd. Zo is er nog veel meer wat het daglicht absoluut niet kan verdragen, maar wat nog steeds iedere dag plaatsvindt. Maar de schandpaalfunctie is gelukkig door velen al ontdekt, met als doel de dader in de kraag te vatten. Zo worden foto's van de daders onder meer op X en Facebook gezet.
Digitale schandpaal
Gelukkig zien steeds meer mensen het nut in van een digitale schandpaal. Eigenlijk mag het nog steeds niet volgens de wet, maar als de dief of wie of wat het dan ook is zelfs geen actie onderneemt zal er in de praktijk geen haan naar kraaien. Steeds vaker zetten particulieren en bedrijven foto's van dieven op internet in de hoop dat de dader zal worden gepakt.
Nieuwe wet
Er is een nieuwe wet in de maak dat iemand wel gebruik mag maken van de digitale schandpaal, maar dan moet er eerst wel aangifte worden gedaan bij de politie. Dat is een heel redelijk voorstel. Maar voordat er dan daadwerkelijk een foto of een filmpje op internet wordt geplaatst gaat de politie samen met justitie de beelden beoordelen. Als er toestemming voor is verleend dan mag het beeldmateriaal op internet worden gezet of anderszins verspreiden. Maar je kunt je wel afvragen of het dan niet een schijntoestemming is, want de dief kan dan namelijk nog steeds bijvoorbeeld met de Auteurswet in de hand de gang naar de rechter maken. Zo kan de burger dan toch juridische stappen verwachten terwijl hij of zij denkt goed te zitten.
De dader zal zich echter wel heel goed achter zijn oren moeten krabben of hij er echt een civiele zaak van wil maken, want het is wel zo dat als er wordt geprocedeerd dan trekt de zaak natuurlijk nog meer aandacht, en komt het beeldmateriaal mogelijk nog vaker in beeld. Deze bewuste foto´s of films worden dan nog meer verspreid op het wereldwijde web, en dat wil de dader vast niet.
Voor- en tegenstanders
Er blijven natuurlijk altijd voor- en tegenstanders van de digitale schandpaal, maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Het is natuurlijk altijd de vraag in hoeverre de privacy mag worden geschonden. Is dit op de grens of er net overheen? Het is misschien beter dat de samenleving zich wat meer gaat bekommeren om de slachtoffers dan om de daders, want die hebben het vaak al moeilijk genoeg. Feit is dat de bewuste burger naderhand vaak veel minder wordt lastiggevallen. Niet zelden meldt de dader zichzelf bij de politie, omdat hij/zij niet overal te zien wil zijn.