Het Lelietje van Dalen (wetenschappelijke naam Convallaria majalis) bezit een van de zoetste geuren die er zijn in het plantenrijk en wordt dan ook veelvuldig in parfums gebruikt. Dit leuke plantje groeit op het noordelijk halfrond in Europa, West-Siberië en de Kaukasus en hoort bij de aspergefamilie. Het karakteristieke van het Lelietje van Dalen zijn de trossen van wasachtige, klokjesvormige, witte of roze bloemen en ze bloeien in het voorjaar (april en mei). De stengels zijn gootvormig en de steel van het ene blad omsluit die van een ander blad. De bladeren zijn groen en zijn ongeveer 15 centimeter groot. Aan de voet zitten groene of paarse schubben. Het Lelietje van Dalen vormt grote groepen en komt in het wild voor in bosrijke gebieden en is een vaste plant, maar het is niet zo'n kustliefhebber. Het is een goede bodembedekker die niet wintergroen is, alhoewel het dus wel een woekerende plant is. Hij is in principe wel winterhard, maar door toevoeging van mulch aan de bodem krijgt hij extra bescherming om goed de winter door te komen.
Na de bloei ontstaan er kleine lichtoranje tot rode bessen. Deze bessen zijn net als de plant giftig. Eet ze dus niet op, maar de vogels weten er wel raad mee. Als er wel van het Lelietje van Dale wordt gegeten, dan kunnen er symptomen optreden als buikpijn, braken en diarree. Ook kunnen er hartritmestoornissen optreden.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_215f8cadcf3f4ce88232ee1a0db3a23b~mv2.jpg/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_215f8cadcf3f4ce88232ee1a0db3a23b~mv2.jpg)
Het Lelietje van Dalen wordt in het voorjaar of najaar in de grond gezet. De grond moet wel bij voorkeur, goed gedraineerd en vruchtbaar zijn en tijdens het groeiseizoen moet er wel regelmatig water worden gegeven. Dit leuke bloeiende bolgewas staat leuk in uw tuin, maar doet het ook goed op het terras of op het balkon. Een bloeiende Lelietje van Dalen geldt overal waar hij voorkomt als lentebode.
Het Lelietje van Dalen gedijt het best in een schaduwrijke of semi-schaduwrijke omgeving, maar ze kunnen ook best tegen wat zonlicht, tenminste als de bodem consequent goed vochtig wordt gehouden. Het is ook een mooi gezicht als ze worden gecombineerd met andere schaduw minnende planten zoals hosta's.
Door zijn prachtige witte bloempracht is hij ook populair als bruidsbloem. En bekende parfummerken als Cacharel, Dior en Estée Lauder hebben ontdekt dat de geur van het Lelietje van Dalen zo bijzonder is dat er heerlijke parfums van worden gemaakt op basis van Convallaria. Verder staan deze mooie bloemen symbool voor zuiverheid, oprechtheid, prilheid en discretie. Het is vooral in Duitsland een traditie om op 1 mei een bosje Lelietje van Dalen aan een dierbare te geven.
Het Lelietje van Dalen breidt zich ieder jaar verder uit. Zet ze bij voorkeur op een zonnige plaats al zal hij het ook goed doen in de schaduw, want het is van origine een bosplant. Dit bolgewas is makkelijk om te verzorgen en zelfs in een potje zal hij het goed doen, mits de potgrond niet verdroogt. Extra plantenvoeding zal niet nodig zijn, want hij haalt al zijn bloeikracht uit haar wortelstokken. Dit leuke plantje verspreidt zich met een kruipende wortelstok.
Plant ze bij voorkeur binnenshuis vier tot zes weken voor de laatste vorst, met als resultaat een zo vroeg mogelijke bloei. Zet ze in ieder geval pas buiten na de laatste vorst en zet ze zo'n 20 centimeter uit elkaar. Om een langere bloeiperiode te krijgen kunt u de uitgebloeide bloemen afknippen. U kunt de wortelstokken vermeerderen door deling na de bloeiperiode in de herfst.