Een konijn is een zoogdier en het is een groepsdier, want ze leven in groepen. Een goed verzorgd konijn kan tien tot twaalf jaar oud worden en behoort tot de orde der haasachtigen. Tegenwoordig worden er ook veel konijnen gehouden in een kooi, dus zorg bij voorkeur voor wat gezelschap, want dat is wel zo gezellig. Neem dan wel bij voorkeur een mannetje en een vrouwtje anders maken ze vaak ruzie. Castreer het mannetje dan wel, want anders zit het hok zomaar vol. Ze kunnen namelijk iedere maand een nestje krijgen. Per worp krijgen ze 4 tot 12 jongen, maar meestal zijn het er een stuk of 6 want moeder het konijn heeft ook 6 tepels. De draagtijd is 30 tot 33 dagen. Vanaf ongeveer 4 maanden kan een rammelaar (mannetje) gecastreerd worden. Maar doe dit in ieder geval voordat hij gaat sproeien, want anders zal hij dit gedrag aanleren. Een voedster (vrouwtjeskonijn) kan na zo'n 6 maanden worden gesteriliseerd. Dat is ook beter voor het vrouwtje, want anders loopt ze veel meer kans op het krijgen van tumoren en/of baarmoederontsteking.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_cf1206e6c9bb4ad29f457d6f14efd071~mv2.jpg/v1/fill/w_246,h_205,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_cf1206e6c9bb4ad29f457d6f14efd071~mv2.jpg)
Het Europees konijn is de stamvader van het tamme konijn en kwam vroeger alleen voor in Zuidwest Europa. Geef uw tamme konijn altijd genoeg ruimte, dus koop een ruim hok. Geef ze goed voer (fruit en groente), ververs iedere dag hun water, verschoon dagelijks de bodembedekking zoals stro en hooi, geef ze genoeg aandacht en koop ze bij voorkeur niet uit de broodfok, maar ga naar een goede fokker of ga naar het plaatselijke (dieren)asiel. Als u een ras konijn wilt kopen neem dan contact op met een fokker die aangesloten is bij de Kleindier Liefhebbers Nederland. Vergeet ook niet om een leuk speeltje te kopen voor uw konijn(en). Enkele bekende soorten konijnenrassen zijn de Vlaamse reus, Franse hangoor (beide grote rassen), Angora konijn, Lotharinger konijn, Rex konijn, Teddy dwerg konijn, NHD konijn en Thrianta konijn. Er zijn zo'n 47 konijnenrassen die worden onderverdeeld in vijf groepen, namelijk grote rassen (tot 9 kilo), midden rassen (tot 5 kilo), kleine rassen (tot 3 kilo), dwergrassen (rond 1 kilo) en rassen met een bijzondere vacht.
Konijnen die in het wild leven zoals in het bos zijn wild en dus schrikachtig en daar laten ze zich dan ook niet aaien. Ze kunnen soms wel een meter hoog springen en wel 2,4 meter ver. En ze kloppen met hun achterpoten op de grond als er gevaar dreigt. Om aan hun belagers te ontkomen lopen ze vaak in een kenmerkend zigzagpatroon. Ze eten soms ook hun eigen keutels. Konijnen zijn planteneters (herbivoren) en houden ervan om te knagen, want hun tanden groeien gedurende hun leven altijd door. Denk hierbij aan het hebben van genoeg hooi, appels, banaan, aardbeien of een tak van een wilg of fruitboom. Knaagstenen en konijnensnoepjes zijn daarentegen niet zo goed voor ze.
Vroeger werden konijnen gehouden vanwege hun wol en het vlees. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde dat beeld langzaamaan en werden steeds vaker konijnen voor het plezier gehouden. Toen werd namelijk ontdekt dat konijnen leuke eigenschappen hebben, want je kunt ze bijvoorbeeld kunstjes aanleren. Veel mensen beseffen echter niet dat konijnen een ijzersterk geheugen hebben.
Ze kunnen plaatsen onthouden waar ze al eerder zijn geweest en nare ervaringen en emoties zullen ze zeker niet snel vergeten. Zet bij voorkeur niet twee mannetjes of vrouwtjes bij elkaar, want dan is de kans groot dat ze gaan vechten. Zet je twee mannetjes bij elkaar die later wordt vervangen door een vrouwtje, dan is de kans aanwezig dat het mannetje niet meer weet hoe hij moet paren. Bovendien, denk goed na voordat je je konijn laat dekken. En dat geldt ook voor de aanschaf van konijnen. Koop nooit in een spontane bui huisdieren! Denk goed na en ga niet over één nacht ijs! Ieder dier verdient aandacht en goede verzorging, maar een konijn houden als huisdier is zeker een aanbeveling waard!