De griep wordt ook wel influenza genoemd omdat het wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Ieder najaar (herfst en winter) worden alleen al in Nederland ruim 820.000 mensen getroffen door deze seizoensgebonden ziekte. Het influenzavirus infecteert de luchtwegen.
Het griepvirus is alleen gevaarlijk voor mensen met een slechte gezondheid
Bij gezonde mensen verdwijnt dit virus weer zonder blijvende schade maar bij mensen die kampen met een slechte gezondheid kan het virus wel degelijk gevaarlijk zijn. Bij deze risicogroep zoals bij ouderen kunnen patiënten aan de complicaties er van komen te overlijden. 90% van de sterftegevallen is namelijk ouder dan 65 jaar.
Griepprik
Alhoewel nog steeds niet iedereen overtuigd is van het nut van de griepprik laten toch ieder jaar weer zo'n 4 miljoen Nederlanders zich gratis vaccineren tegen influenza.. Deze operatie kost jaarlijks 55 miljoen Euro. Het effect van deze griepprik blijft nog steeds omstreden omdat je het griepvirus ingespoten krijgt, ook al is dit virus al onschadelijk gemaakt. Mensen die de griepprik halen zeggen over het algemeen "Baat het niet dan schaadt het niet".
Werking griepprik
Als de griepprik is ingespoten gaat ons afweersysteem hier meteen op reageren door afweerstoffen zullen zijn die het gevecht aankunnen met het griepvirus. Een griepprik biedt bescherming gedurende 4 tot 6 maanden.
Griepvirussen veranderen voortdurend van samenstelling. Daarom is de samenstelling van de nieuwe vaccins ieder jaar ook weer anders. Ieder jaar wordt een vaccin gemaakt dat werkzaam zal zijn tegen virussen die dat jaar zullen ontstaan. Zo´n nieuwe variant is dan vaak een kleine mutatie van het vorige virus. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) coördineert telkens de samenstelling van nieuwe vaccins.
Hoe wordt het influenzavirus overgedragen?
Het influenzavirus wordt overgedragen van mens tot mens in kleine vochtdeeltjes zoals bij hoesten het geval is. De symptomen van de griep kunnen dan binnen enkele uren ontstaan. De symptomen zijn hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en/of koorts. Ook krijgt u dan last van keelpijn, hoest, neusverkoudheid en/of kortademigheid.
Type A, B en C
Geloof het of niet maar dit virus is slechts 200 nanometer groot, oftewel 0,0002 millimeter, en het lijkt op een balletje met stekels. Met deze stekels kan worden binnengedrongen in de cellen van het slachtoffer. Deze stekels zijn eiwitten. Het virus is verdeeld in de typen A, B of C. Type A is het meest besmettelijk en treft mens en dier. Type B en C komen alleen voor bij mensen. Type A en B kunnen epidemieën veroorzaken. Bij type C loop je slechts een soort verkoudheid op. Hopelijk bereikt het virus niet onze voordeur, maar we zijn toch allemaal vroeg of laat weer aan de beurt.
Dokteronline
Voor medicatie en vragen kunt u ook altijd terecht op de site van Dokteronline. Koop vertrouwd bij Dokteronline, want Dokteronline is al jaren de toonaangevende naam op het gebied van intermediaire diensten op medisch gebied. Dokteronline is geen apotheker of arts en alle op recept verkrijgbare artikelen die op de website worden aangeboden worden alleen geleverd na een consult met een arts en met een recept.
Dit is een link naar http://www.dokteronline.com/griep-verkoudheid/2933