Peter Higgs moest 48 jaar wachten op gerechtigheid
Peter Higgs had er nooit meer op gerekend dat zijn theorie van het bestaan van het Higgs-deeltje jaren later nog eens bewezen zou gaan worden. In 1964 kwam hij al met deze vinding, maar wat moet hij een engelengeduld hebben gehad. Eigenlijk is deze fysicus jarenlang amper serieus genomen. Naarmate de tijd vorderde raakten toch een aantal natuurkundigen geïnteresseerd in zijn verhaal.
6 miljard Euro onderzoekskosten
Er werd in totaal 6 miljard Euro gestoken in een groot onderzoek waarbij de omstandigheden werden nagebootst. Al dit geld heeft nog iets opgeleverd, namelijk dat de sensoren die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld om dit deeltje te kunnen vinden, die worden nu in de medische wereld gebruikt. Toch zegt Peter Higgs nu dat de onderzoekers in Geneve dingen doen wat hij niet kon doen. Nog steeds kan de fysicus amper beseffen dat hij dit heeft bedacht, maar hij heeft nu wel gerechtigheid.
Toen 4 juli 2012 tijdens een persconferentie in Geneve bekend werd gemaakt dat het Higgs-deeltje echt bestaat was er een minutenlang applaus in de zaal. Bepaalde wetenschappers konden zelfs hun ogen niet geheel droog houden.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_b4d5c8bb5e14438992e5dac8d16627cf~mv2.jpg/v1/fill/w_197,h_256,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_b4d5c8bb5e14438992e5dac8d16627cf~mv2.jpg)
Het Higgs-deeltje bestaat maar wat zijn de eigenschappen?
De Britse natuurkundige Peter Higgs had dus gelijk toen hij jaren terug zei dat er een deeltje moest bestaan dat alle andere deeltjes massa geeft. Er hoeft nu niet langer te worden gespeculeerd, want men weet nu hoe zo´n Higgs-deeltje (130 keer zo zwaar als een proton) eruit ziet, hoe het zich gedraagt, en waar het woont. Het fundament is er, alleen moet er nog veel worden geëxperimenteerd naar welke eigenschappen het heeft. Daar ligt weer voor jaren werk te wachten. Eind dit jaar zijn er twee keer zo veel meetgegevens beschikbaar dan nu het geval is. Het zal in ieder geval nog jaren duren voordat alle eigenschappen bekend zullen zijn.
Waarom heeft een atoom gewicht, maar licht niet?
In 1964 wilde Peter Higgs weten waarom een atoom gewicht heeft, maar licht juist niet? Hij dacht zeker te weten dat de ruimte gevuld is met een hypothetisch energieveld waarmee de deeltjes in wisselwerking kunnen treden. De elektronen en quarks (de bouwstenen van de atomen) voelen het Higgs veld en krijgen op deze manier hun massa. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een knikker waar stroop aan geplakt zit, en blijft kleven als hij over de pannenkoek heen rolt. Lichtdeeltjes oftewel fotonen zijn hier helemaal niet gevoelig voor en blijven zodoende helemaal massaloos of gewichtsloos. Dit laatste puzzelstukje (verklaring van massa) is nu dus opgelost in het Zwitserse Geneve.
LHC-deeltjesversneller
Dit is een 27 kilometer lange cirkelvormige buis waarin kernen van waterstof atomen of protonen met ongeveer dezelfde snelheid tegen elkaar aan knallen. Hierbij komen brokstukken vrij, en hierin zoeken de wetenschappers naar sporen van Higgs-deeltjes die ze proberen te destilleren. Dat is alleen allemaal nog niet zo makkelijk want het moet allemaal ook nog eens gebeuren in een fractie van een seconde. Bovendien is een Higgs-deeltje erg instabiel, en het valt na een fractie van een seconde uiteen in nog meer deeltjes.