top of page

Het hebben van een vaste baan

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Het krijgen van een vaste baan is tegenwoordig een zeldzaamheid. Er zijn in tien jaar zo'n half miljoen vaste banen verloren gegaan. Cijfers liegen niet, blijkt uit de afbeelding hieronder. Daar wat vroeger min of meer na verloop van tijd normaal werd gevonden, is het krijgen van een vast contract tegenwoordig een erg moeilijke zaak. Niet voor niks geeft 68% van de mensen nu aan deze ontwikkeling op de arbeidsmarkt niet hoopvol te vinden. 77% van de mensen geeft logischerwijs dan ook aan dat de arbeidsmarkt niet nog hoopvol te vinden. 77% van de mensen geeft logischerwijs dan ook aan dat de arbeidsmarkt niet nog flexibeler moet worden dan het nu al is.


De flexibilisering van de maatschappij is momenteel dan ook aan de verkeerde kant aan het doorslaan. Bovendien, het hebben van een vrije marktwerking is in het beginsel goed, maar is nu ook te ver aan het doorslaan, veelal ten koste van de mens. Denk bijvoorbeeld hierbij aan mensen in de zorg en in de postsector. De crisis is voorbij en het CBS laat keer op keer mooi dalende werkloosheidscijfers zien, maar er is ook zoiets als een onderbuikgevoel in de samenleving, maar daar wordt in de media maar weinig aandacht aan besteed. Veel mensen denken dat het CBS vele vormen van (verborgen) werkloosheid dan ook niet meeneemt in de werkloosheidscijfers. In de verkiezingstijd van laatst leek het wel een alleen goed nieuws show, maar de realiteit voelt bij menigeen dan ook anders aan, namelijk veel onzekerheid. Denk hierbij aan steeds meer mensen die gebruik maken van voedselbanken en goederenbanken, maar er zijn ook veel mensen die zich te trots voelen om van allerlei vormen van hulp gebruik te maken, maar eigenlijk wel (financiële) hulp nodig hebben. Of denk aan de steeds groter wordende groep mensen die behandelingen in de zorg gaat mijden, omdat het te duur wordt of ze kunnen de zorgverzekering niet betalen. Wie kent niet die verkiezingsbelofte van Rutte dat alle werkenden er 1000 Euro bij zouden krijgen of het kwartje van Kok en zo kun je nog wel even doorgaan. We wachten er nu nog op!



Vooral ouderen komen nog maar moeilijk aan werk, want veel werkgevers bestempelen ouderen boven de 55 of 60 jaar als te oud, te duur en/of te hoog opgeleid. Ook hoor je regelmatig dat ouderen na een lang dienstverband als grof vuil aan de kant worden gezet. Stank voor dank heet dat!


Ook worden er te veel mensen voor een te lange tijd aan het lijntje gehouden met flexcontracten en de situatie van veel ZZP'ers is ook zorgelijk te noemen. De hoeveelheid aan banen bij uitzendbureaus rijst de pan uit, maar veel mensen komen er uiteindelijk niet verder mee, behalve natuurlijk dat het wel beter zal staan op je curriculum vitae (cv). Hoe kun je bijvoorbeeld als starter met een gezin bouwen aan een toekomst als telkens je contract wordt verlengd met drie maanden of zes maanden? Bovendien liggen vele tijdelijke krachten er na een paar contractverlengingen dan toch ook weer uit en wordt er weer nieuw tijdelijk personeel aangetrokken. Voor jouw tien anderen! Logisch dat veel mensen dan ook niet meer hart voor hun zaak hebben.


15-jarige jongeren worden aangenomen om bijvoorbeeld in een supermarkt te gaan werken, maar als ze 18 jaar vliegen ze er gegarandeerd uit (uitzonderingen daargelaten), want alles is beter dan een vast contract en vooral goedkoper, want alles moet tegenwoordig steeds sneller en goedkoper!


Zo heb je toch geen enkele zekerheid als het gaat om bijvoorbeeld het kopen van een huis? Ook is de regelgeving omtrent het pensioen op de schop gegaan. Vele jongeren bouwen amper nog pensioen op met al die flexcontracten en deeltijdcontracten (want fulltime contracten zijn het vaak niet meer) en verzekeren zich niet (of niet voldoende) bij, omdat later pas later is. Veel mensen bouwen een pensioengat op en zo kun je nog wel even doorgaan. Mensen moeten blijkbaar in de huidige moderne maatschappij steeds meer zaken zelf regelen, maar vroeger was het niet zo slecht geregeld allemaal!


De wereld lijkt steeds afstandelijker te worden en dat merk je ook aan de veranderende mentaliteit her en der om je heen. Dat is toch een teken dat er iets helemaal niet goed gaat in de samenleving! Mensen lijken wel op robots, maar ja dat is een gegeven waar we aan moeten wennen, want we worden langzaam overgenomen door de techniek (automatisering, digitalisering en dus ook robots). Robots zijn op termijn namelijk goedkoper dan mensen en bij bezuinigingen gaat men letterlijk over lijken.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page