Het Amazonegebied en de Russische oerbossen
Het Amazonegebied is het grootste amazonewoud ter wereld samen met de Russische oerbossen en het ligt in Zuid-Amerika. Deze gebieden met een unieke flora en fauna moeten we koesteren want er gaat helaas nog steeds heel veel natuurgebied verloren. Deze 2 gebieden zijn zo uniek dat hier in bepaalde gebieden op 1 hectare wel meer meer diersoorten kunnen voorkomen dan bijvoorbeeld in heel Europa. De biodiversiteit is in deze gebieden zo ontzettend groot en dat moeten we koesteren.
(Bedreigde) plant- en diersoorten
Er zijn in het Amazonegebied vast nog veel planten- en dierensoorten die nog niet eens zijn ontdekt. Maar het Amazonegebied heeft ook bedreigde diersoorten dus met elke vierkante meter die wordt gekapt sterft er wellicht weer een dier of diertje, hoe klein ook. Er worden ook veel exotische diersoorten bejaagd met alle gevolgen van dien. Het wordt tijd dat de mens wat verstandiger met de aarde om zal gaan, want het zijn wel de longen van de aarde. Naar schatting is slechts 40% van de insecten ontdekt, dus hierin valt nog een wereld te winnen, dus laat de natuur niet verliezen. Er zijn al 300.000 plantensoorten in kaart gebracht die voorkomen in het Amazonegebied. Naar verwachting worden er in de (nabij) toekomst nog wel 20.000 plantensoorten ontdekt, tenminste als het niet te laat is.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_ef5e8554b4f045a88cb32173282f5d21~mv2.jpg/v1/fill/w_309,h_163,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_ef5e8554b4f045a88cb32173282f5d21~mv2.jpg)
Traditionele leefwijze wordt bedreigd
Er wonen nu ongeveer 21 miljoen Brazilianen in of rondom het Amazonegebied. Veel mensen wonen in de steden maar er zijn ook stammen die van de natuur leven. Circa 180.000 mensen hebben een traditionele leefwijze. Enkele van deze stammen leven zo diep in het woud dat met deze mensen nog geen contact is gelegd.
Deze mensen kennen de moderne beschaving helemaal niet, maar deze mensen weten wel dat je zuinig met de natuur om moeten gaan. Hier is naast voedsel ook een complete medicijnkast te vinden. En als het regenwoud er niet meer zou zijn dan zal dat onherroepelijk leiden tot klimaatveranderingen. Op plekken waar dit woud is gekapt zijn er lokaal al klimaatveranderingen opgetreden. We moeten nu optreden voordat het te laat is.
De traditionele leefwijze van deze stammen wordt bedreigd door de grote houtkapondernemingen in deze regio die helaas nog steeds op (te) grote schaal bomen kappen. Hierbij wordt totaal geen rekening gehouden met de bewoners van het woud. In dit geval is dat mens en dier. Stukken woud van voetbalvelden groot worden zonder pardon in een mum van tijd gekapt. In veel gevallen is dit illegale houtkap. Uit onderzoek is gebleken dat wel 70% van het hout illegaal wordt gekapt, en dit gebeurt vooral in Brazilië. Als dit tempo zo doorgaat dan is er over enkele decennia geen Amazonegebied meer. De tijd begint nu echt te dringen.
Ieder jaar verdwijnt er 31 miljoen hectare bos
Het Amazonegebied beslaat nu ongeveer 2/3e deel van de Verenigde Staten. Dat is een slordige 6 miljoen vierkante kilometer, maar dat gebied wordt nog steeds snel kleiner. Het spreidt zich uit over 9 landen in Zuid-Amerika maar Brazilië herbergt het overgrote gedeelte daarvan (ruim 60 %). De aarde is nu nog bedekt met zo´n 80 miljoen vierkante kilometer bossen. Ieder jaar wordt er 31 miljoen hectare bos gekapt en dan vooral in het Amazonegebied. Dit is een gebied even groot als Polen wat ieder jaar verdwijnt.
De Amazone herbergt het grootste zoetwaterreservoir ter wereld
Het Amazonegebied dankt zijn naam aan de rivier de Amazone. Deze rivier met een gigantische lengte van ongeveer 6800 kilometer herbergt het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. De Amazone stroomt dus door het Amazoneregenwoud. 20 % van al het natuurlijke zoet stromend water vindt zijn weg in deze prachtige rivier.
FSC keurmerk
De leer van dit verhaal is dat we zuinig(er) om moeten gaan met de natuur. Een goed voorbeeld van hoe het ook kan is door gekapt hout te voorzien van een FSC keurmerk. Alleen `goed hout` komt vanzelfsprekend voor dit keurmerk in aanmerking. Dit hout wordt dan gekapt in speciale houtplantages waar dan natuurlijk ook weer bomen worden terug geplant. Misschien is het toch nog niet te laat.