De Helleborus hoort bij de Ranonkelfamilie (Ranunculaceae) en is een geliefde vaste plant voor in de tuin. Het is een sterke plant die in de winter al gaat bloeien. Daarom is deze plant ook zo geliefd, want in de periode van januari tot en met april als de Helleborus bloeit dan is de rest van de bloemen en planten in de tuin nog veelal in rust. En hij bloeit ook nog eens de hele winter door. De Helleborus kan soms half oktober al in bloei staan. Eigenlijk blijft een Helleborus het hele jaar door mooi en hij krijgt ook mooie decoratieve zaaddozen. Een Helleborus is daarom ook een welkome aanvulling op een mooie wintertuin.
Er zijn wereldwijd tientallen soorten met allerlei verschillende kleuren bloemen. Oorspronkelijk (inheems) komt de Helloborus uit Zuid- en Midden-Europa (Belgische en Franse Ardennen, Duitsland en Engeland) en West-Azië. In Europa komen wilde soorten ook voor in de Apennijnen, de Alpen en de Karpaten. Daarom zijn ze ook winterhard omdat ze in dit onstuimige bergachtige klimaat kunnen overleven.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_81a013e50695443cadd2666533501061~mv2.jpg/v1/fill/w_225,h_225,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_81a013e50695443cadd2666533501061~mv2.jpg)
De Helleborus Niger is toch wel de bekendste van het stel en wordt ook wel kerstroos, stinkend nieskruid, lenteroos of wrangwortel genoemd. De Helleborus Niger heeft prachtige schotelvormige witte bloemen met een geelgroen hart en zijn 4 tot 8 centimeter groot. Na verloop van tijd kleuren de bloemen rozerood of geelgroen. Als je de bloemen aanraakt dan ruiken ze niet zo lekker en daarom worden ze ook weleens stinkend nieskruid genoemd.
De donkergroene bladeren voelen leerachtig aan. Deze mooie wintergroene plant wordt 20 tot 30 centimeter groot. Het is echter geen makkelijke tuinplant, want de grond moet goed water doorlaatbaar en vruchtbaar zijn. De grond moet ook kalkrijk zijn en deze plant staat het liefst in de halfschaduw (natuurlijke standplaats in de bossen). Plant ze ook niet aan de voet van naaldbomen, want de naalden van deze bomen verhogen de zuurtegraad van de bodem/grond. In potten doen ze het vaak wel goed en kunnen zo wel jaren meegaan. Als je ze na de bloei eventueel in de tuin zet, geef ze dan in het voorjaar zo nu en dan wat extra kalk. Lelijke bladeren kunnen eraf geknipt worden en dat geldt ook voor bladeren met vlekken (bladvlekkenziekte).
Bescherm de Helleborus tegen slakken, want slakken houden van de wortels van deze plant. Ook de jonge knoppen en bladeren hebben bescherming nodig. Leg barrières aan van plastic flessen of kippengaas. Of leg eierschalen, cacaodoppen, schelpengruis, koffiedik en/of knoflook rondom de Helleborus, want slakken houden hier niet van.