top of page

Halsbandparkieten vliegen bij duizenden vrij rond in Nederland

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

De halsbandparkiet is bezig zich langzaam te verspreiden in de grote steden rondom de randstad. Veel mensen weten dit nog niet maar deze exotische vogel is het zien absoluut meer dan waard.


Halsbandparkiet nu ook in Nederland


Nederland heeft met de halsbandparkiet er sinds enige jaren weer een exotische diersoort bijgekregen al zijn er hier in Nederland nog 6 soorten parkieten bekend zoals de monniksparkiet en de grote alexanderparkiet, maar de halsbandparkiet komt verreweg het meest voor. Deze halsbandparkiet komt hier oorspronkelijk niet voor maar komt uit Afrika en Zuid-Azië en wordt gerekend onder de groep papagaaiachtigen. Dit zijn warme landen maar nu blijkt dus dat deze vogel ook kan overleven in het relatief koude Nederland. Er zijn ooit een aantal ontsnapt uit dierenwinkels maar sommige vogels zijn ook moedwillig vrijgelaten. Zo zijn deze prachtige vogels onder meer al gespot in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Den Haag en iets verder weg in Brussel. Ze zijn echter ook al buiten deze grote steden waargenomen maar vooral de grote parken in de grote stad zijn populair. De halsbandparkieten komen niet alleen in Nederland voor maar worden ook waargenomen op heel veel andere plaatsen in West-Europa. Geloof het of niet maar alleen al in Nederland vliegen er al zo'n 10000 halsbandparkieten rond en in heel West-Europa zijn het er zeker tienduizenden.



Uiterlijk en leefwijze


De halsbandparkiet is een toch vrij grote vogel en heeft een opvallende groene kleur. De totale lengte van de vogel is circa 40 tot 42 centimeter en ze zijn ongeveer 120 tot 150 gram zwaar. De parkiet heeft een lange puntige staart en een rode snavel al zijn er wel 4 ondersoorten bekend zodat ze onderling iets in kleur en grootte kunnen afwijken. Ook hebben hun middelste staartpennen een mooie blauwachtige glans met groen gele punten. De iris is lichtgeel gekleurd. Ze hebben een hele opvallende luide lokroep die duidelijk te herkennen is. De mannetjes zijn duidelijk te onderscheiden van de vrouwtjes. De mannetjes hebben een band rond hun nek die bij de nek roze is en bij de keel zwart. Vrouwtjes hebben ook wel een band rond hun nek lopen maar die is erg onduidelijk.


Monogaam


Deze vogels zijn hun hele leven monogaam en hebben dus altijd maar een partner. Rond het derde levensjaar krijgt het vrouwtjes haar eerste broedsel. Er worden 3 tot 5 eieren gelegd en na een broedduur van circa 24 dagen zullen de jongen voor het eerst het levenslicht zien.


Waar leven ze en waar nestelen ze?


De halsbandparkieten leven normaal in de loofbossen en de beter toegankelijke delen van de jungle van Afrika en Zuid-Azië (India en omstreken) maar hier kunnen ze blijkbaar ook goed gedijen in onze tuinen, boomgaarden, en rondom de bewoonde gebieden om en de nabij onze dorpen en steden. De halsbandparkiet kom je niet tegen in gebieden met bergen, woestijnen, hele dichte bebossing en drasland. Alle soorten parkieten (en de halsbandparkiet dus ook) zijn holenbroeders.


Soms gebruiken ze een verlaten nest van een specht. Ze kunnen in zachter hout ook uitstekend zelf holen uitknagen en uitpikken. In India nestelen ze in holtes van de muren. Soms wordt er alleen gebroed (solitair) maar vaak ook in losse groepen tot zo'n 8 paren in dezelfde boom. Alles in de omgeving van het nesthol wordt goed bewaakt. Vaak assisteren de broedvogels elkaar in de hoop het roofdier te kunnen verjagen.


Voedsel


De halsbandparkiet is een alleseter (omnivoor). Ze eten allerlei voedsel maar ze eten voornamelijk bloemen, nectar, vruchten, zaden, granen en fruit. Tuinvoer in onze tuinen vindt ook gretig aftrek en dan zijn de pinda's duidelijk de favoriet. Verse takken stellen ze ook erg op prijs. Ze kunnen hier uren mee zoet zijn. In zijn oorspronkelijke natuurlijke omgeving wordt de parkiet als een plaagsoort beschouwd omdat ze overal maar een paar happen uit eten en dan weggooien. Ze ken de opbrengst van bv. mais en zonnebloem tientallen procenten naar beneden gaan.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page