Naast honden en katten en andere dieren hebben heel veel mensen ook aquariums met allerlei vissen. Aquariums zijn helemaal in. Guppy's zijn echter bijzonder geliefd dankzij zijn mooie kleuren en omdat ze makkelijk te houden zijn. Wie meer wil weten over guppy's is bij dit artikel aan het juiste adres.
De guppy (Poecilia Reticulata) kwam oorspronkelijk alleen voor in Zuid-Amerika maar wordt nu overal gehouden en gekweekt. Het is absoluut het meest populaire aquariumvisje ter wereld. De gup is een levendbarende tandkarper en wordt ook wel een miljoenenvisje of een missionarisvisje genoemd. Ze kunnen 2 tot 3 jaar oud worden en ouder dan 5 jaar worden ze zelden of nooit.
Verschil mannetjes/vrouwtjes
De vrouwtjes worden ongeveer 6 cm lang en de mannetjes worden ongeveer 4 cm groot. Vaak hebben de mannetjes een grotere staart en grotere vinnen en zijn opvallender dankzij de fellere kleuren dan de vrouwtjes. Vrouwtjes hebben ook wel kleur maar dat beperkt zich meer alleen tot de vinnen en de staart.
Vrijwel iedereen vindt de guppy's mooi dankzij zijn talrijke mooie kleuren en zijn prachtige vin vorm. Her en der komen lokale populaties voor. Dit zorgt voor een nog grotere verscheidenheid aan kleuren en vormen van de gup. Ze komen voor in de kleuren blauw, paars, rood, zwart, geel en nog meer kleuren. Ook kunnen ze gestippeld, gevlekt, regenboog, of effen kleuren op het lichaam hebben.
Afhankelijk van de soort gup hebben ze pijlstaarten, grote waaierstaarten, korte of juist lange rugvinnen en verschillende groottes. De kwekers hebben hier uiteraard invloed op. Ook zijn er kwekers die alleen willen kweken op een specifieke kleur gup. Dit zijn de fancy guppy's. Maar het is een fabel om te denken dat de jongen dezelfde kleuren zullen krijgen als hun ouders, want dat is gewoonweg niet waar.
Temperatuur
Voor vrijwel iedere beginnende aquariumhouder zijn deze visjes ideaal om te houden. Ze zijn namelijk erg sterk, het zijn makkelijke eters en ze zijn gewoon prachtig om naar te kijken. De gup doet het het beste in een warmwater aquarium bij een temperatuur van ongeveer 26 graden Celsius maar als het water in ieder geval maar boven de 18 graden Celsius blijft kunnen ze ook worden gehouden in een onverwarmd aquarium of een gewone vissenkom. Zet het aquarium daarom bij voorkeur in de buurt van een kachel of radiator voor een constante temperatuur. Kijk ook naar de nachtstand. Soms zetten de mensen de kachel lager. Let hier op. In onverwarmd water kunnen ze wel langer dan gemiddeld leven maar zullen ze nooit gaan kweken en dat maakt het nu net zo leuk. Ook zijn ze dan minder actief.
Wat kan wel en wat kan niet?
Guppy's zijn een leuk alternatief voor goudvissen maar zet deze twee soorten NOOIT bij elkaar. Goudvissen zijn van nature agressief en gaan dan de guppy's aanvallen. De gup zelf is heel vreedzaam en kan wel overweg met andere vreedzame vissoorten.. Een gup kun je het beste houden in groepen. Hierbij gaat de voorkeur uit van 1 mannetje bij 3 vrouwtjes. De mannetjes staan seksueel hun mannetje welen daardoor kunt u het beste meerdere vrouwtjes aanschaffen. De vrouwtjes zullen zich dan minder opgejaagd voelen. Voor een goede waterkwaliteit kunt u overwegen enkele bodem kuisende vissen erbij te nemen. Deze vissen ruimen namelijk de uitwerpselen en andere afvalstoffen op en dat komt ten goede aan de waterkwaliteit. Er moeten ook zuurstofplantjes in je aquarium voor een goede leefomgeving van de gup. En koop niet een te kleine bak want ze houden van een ruime leefomgeving.
Vissenvoer
Voor wat betreft vissenvoer zijn ze heel makkelijk. Ze eten van alles namelijk vlokkenvoer, diepvries voer, kleine korreltjes, tabletjes, en zelfs levend voer en soms ook algen. Het zijn echte omnivoren. Geloof het of niet maar ze lusten ook spinazie. U kunt ze voor de variatie ook bijvoeren met watervlooien, muggenlarven, pekelkreeftjes, microwormpjes of artemia. In het wild eten ze ook gevarieerd. Zo krijgen ze voldoende eiwitten binnen. Droogvoeder voor de beginneling is echter in principe wel voldoende.
Kweken
Guppy's heten niet voor niks miljoenenvisjes. Ze leggen geen eitjes maar zijn levendbarend. In een worp kunnen wel tot maximaal 70 guppy's geboren worden maar meestal ligt het gemiddelde rond de 25 guppy's. Na de paring duurt het nog ongeveer 4 weken. Het vrouwtjes heeft echter de unieke gave dat ze het zaad van het mannetje kan bewaren. Ze kan wel tot 5 keer zwanger zijn van dezelfde paring dus zie niet vreemd op mocht u de visjes hebben gescheiden van elkaar. Koop een kweekbakje en doe hier de jonge visjes in want er bestaat de mogelijkheid dat het vrouwtje ze opeet omdat ze het verward met gewoon voer. Maar pas op, de bak kan steeds voller komen te zitten want de jongen zijn na een aantal weken ook al weer seksueel actief. U kunt het ook over laten aan de natuur. Zorg dan voor meer beplanting zodat de jonge visjes zich kunnen verschuilen. Als u de guppy's kwijt wilt en probeert te verkopen reken u dan niet rijk want het is al moeilijk genoeg om ze ergens gratis kwijt te raken.