Vanwege de crisis zitten er meer mensen dan ooit krap bij kas. De goederenbanken en voedselbanken schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Het is een mooi initiatief maar eigenlijk ook te treurig voor woorden.
Alles wordt steeds duurder
Er gaat bijna niet een dag voorbij of de regering stelt weer voor om weer een versoberingsmaatregel uit te voeren. Alles wordt steeds duurder en de lonen stijgen helemaal niet of niet helemaal in deze lijn mee. Je hoeft dan ook geen hooggeleerde te zijn om te kunnen concluderen dat steeds meer mensen in de financiële moeilijkheden zullen komen en al zijn. De goederenbanken en voedselbanken zijn dan ook iets van deze tijd. Langzaam maar zeker worden er landelijk steeds meer vestigingen geopend waar deze mensen terecht kunnen.
Voedselbanken
De cliënten van voedselbanken moeten onder een bepaalde inkomensgrens zitten om in aanmerking te kunnen komen voor zo'n voedselpakket. Dat moet worden aangetoond. Gelukkig zijn er veel weldoeners zoals winkels en andere instellingen die het hart op de juiste plaats hebben en gul voedsel of voedselpakketten leveren. Je moest eens weten wat er iedere dag na sluitingstijd bij de supermarkt onnodig wordt weggegooid. Denk maar eens aan brood of zuivel wat misschien 1 dag over datum is maar in de praktijk nog prima gegeten kan worden. Het blijkt dat bij de voedselbanken de recessie ook voor een behoorlijke stijging van de cliënten zorgt. De cliënten krijgen ook vaak een mooi kerstpakket. Wist u wel dat we allemaal gemiddeld 25% van al onze etenswaren om wat voor reden dan ook weggooien. Veel producten zijn echt nog wel goed als ze een of een paar dagen over datum zijn. Kleine restjes eten worden ook vaak weggegooid. Ondanks dat wij financieel goed rond kunnen komen vinden we het leuk om zo nu en dan thuis kliekjesdag te hebben.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_36b94c6478b54b9093e70bc45122364a~mv2.png/v1/fill/w_604,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_36b94c6478b54b9093e70bc45122364a~mv2.png)
Goederenbanken
De goederenbanken zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Je kunt er voor een hele schappelijke prijs terecht voor kwalitatief goede tweedehands artikelen. Dit jaar zijn er weer recordomzetten geboekt. Jaar op jaar gaan de omzetten fors omhoog. Hoe zou dat toch komen? Ik weet het wel en heel veel anderen denk ik ook wel. Niet alleen de armen onder ons of mensen met schulden bevolken de goederenbanken maar je ziet ook de rijkere medemens gretig aftrek nemen. Dat zal deels misschien door gierigheid komen maar anderzijds kun je ook concluderen dat de artikelen in de winkels de afgelopen jaren veel te fors zijn gestegen. Ook zal een deel van deze mensen tweedehands artikelen willen kopen omdat ze aan het milieu denken, of gewoon mooi vinden of omdat ze tegen een weggooi-maatschappij zijn.
Wie moet zich hier schamen?
Een ding is zeker, je hoeft je absoluut niet te schamen als je weleens een goederenbank of een voedselbank bezoekt. Wie af wat zich wel moet schamen is de maatschappij, de detailhandel, de bedenker van de Euro en de regering natuurlijk. Had de regering vroeger zijn centjes maar wat beter uitgegeven dan hoefden we nu niet op de blaren te zitten. Konden we maar met z'n allen zeggen, "Tot hier en niet verder"! Misschien moest het land maar eens een dag plat. Als we landelijk eens iets konden organiseren en een staking of iets dergelijks konden organiseren wellicht wordt er dan eens naar de burger geluisterd.
Denk aan uw medemens
Iedereen verdient een beetje geluk in zijn leven. Daar hoort liefde bij, een dak boven je hoofd maar ook een fatsoenlijk financieel plaatje. Zelfs al heb je schulden dan zijn er hulpverleners om je hier weer uit te helpen. De schuldsanering is dan slechts tijdelijk en is nodig om je weer schuldenvrij te maken. Juist als je het krap hebt geniet je weer van de kleine dingen in het leven. U kunt altijd terecht bij de voedselbank als u aan de eisen voldoet of bij een goederenbank. Zelfs daklozen en verslaafden hoeven niet in de kou te staan. Bij vrieskou moeten ze verplicht naar binnen waar tevens een hapje, een snapje en een bed klaar staat. Er wordt soms zelfs een echt kerstmaal voor ze geserveerd.