Goede autobanden met een goed profiel zijn een absolute must om goed en veilig auto te kunnen rijden en anders komt het ongetwijfeld aan het licht tijdens de jaarlijkse Apk-keuring. Maar wat voor autobanden zijn er nu allemaal en wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel worden alle soorten autobanden uitgebreid belicht.
Bandenmaat
De bandenmaat staat op de zijkant van de autoband afgebeeld. Stel de maat is 205/40R17 92V. 205 is dan de maat van de autoband in millimeters. 40 is de verhouding tussen de breedte en hoogte van de band. De R staat voor Radiaal oftewel hoe de band is opgebouwd. 17 is de diameter van de velg. 92 is een code voor het totale laadvermogen die de autoband maximaal aan kan en de V is de code voor de maximale snelheid die mag worden gereden met de auto. Zorg ervoor dat de minimale profieldiepte van de autoband altijd meer dan 1,6 millimeter bedraagt. U kunt hierop worden gecontroleerd tijdens een controle van de politie. De ANWB adviseert echter om voor de zekerheid een minimale profieldiepte van 2 millimeter aan te houden. Ga bij twijfel desnoods even langs bij een autogarage voor een check. Nieuwe autobanden hebben een profieldiepte van 8 millimeter.
Winterbanden
Een winterband is gemaakt van zachter rubber dan een normale band. Bij temperaturen onder de 7 Graden Celsius wordt het rubber ook minder snel hard. Een winterband heeft een groot aantal lamellen die bij winterse omstandigheden goede grip houdt op de weg omdat bij deze band de winterse neerslag beter kan worden afgevoerd. Winterbanden zijn te herkennen aan een sneeuwvlok-symbool.
All-Season banden
All-Season staat voor de 4 seizoenen die er in een jaar zijn. Deze autoband is dus geschikt voor ieder weertype het hele jaar door. Deze autoband is eigenlijk zowel een zomerband als een winterband. Deze band is beter dan een zomerband in de winter en andersom al zijn er ook wel enkele tekortkomingen. Deze autoband is in Nederland goed te gebruiken maar wordt zeker niet geadviseerd in het buitenland met bergen waar besneeuwde hellingen voor kunnen komen. Wegrijden vanuit stilstand met een all-season band op een besneeuwde helling is een hele toer.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_92ac33280750462f865e1f03fbdec4e1~mv2.jpg/v1/fill/w_720,h_480,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_92ac33280750462f865e1f03fbdec4e1~mv2.jpg)
M+S Banden
M+S staat voor modder en sneeuw. Deze autoband is wettelijk echter niet beschermd en dit logo kan voorkomen op zowel winterbanden, zomerbanden en all-season banden. Dit gebeurt op eigen inzicht van de fabrikant. Fabrikanten kunnen echter zoveel en daarom is deze autoband dus niet wettelijk beschermd. Dit M+S logo zegt dus ook niks over de wintereigenschappen van de autoband.
Zomerbanden
De term zomerbanden is enige jaren geleden ontstaan. Eigenlijk is een zomerband gewoon een reguliere autoband die bij Nederlandse weersomstandigheden gewoon goed presteert. Ze hebben gewoon goede grip, voeren warmte en water goed af mits de temperatuur maar boven de 7 Graden Celsius blijft want onder deze temperatuur nemen de prestaties zienderogen af. Dan zijn winterbanden een betere optie.
Bandenspanning
Zorg ervoor dat u regelmatig de bandenspanning controleert. Controleer dit minimaal eens per maand. Afhankelijk van de auto zit dit gemiddeld op 2,2 bar per autoband. U kunt het ook nalezen in het boekje van technische gegevens van uw auto of u kunt het vaak aflezen op een kaart bij het tankstation. Een goede bandenspanning zorgt absoluut voor betere rijprestaties, u hoeft minder vaak te tanken en het is zeker een behoud voor uw autobanden. Als er bijvoorbeeld 30% te weinig lucht in de autoband zit levert dat 50% meer slijtage en 15% meer rolweerstand op. Autobanden gevuld met stikstof behouden langer hun spanning. Dan is de levensduur van een autoband ongeveer 25% langer en er kan tot 5% extra worden bespaart op de brandstofkosten ten opzichte van autobanden die gevuld zijn met gewone lucht.
Uitlijnen
Trilt de auto bij het autorijden? Laat uw auto dan uitlijnen. Hierbij worden alle onderdelen van de besturing en de wielophanging goed afgesteld. Dit voorkomt ongelijkmatige slijtage aan uw autobanden, zodat ze langer mee zullen gaan. Naast minder slijtage bespaart u ook brandstofkosten en voor een veel beter rijcomfort.