Glasvezel wint aan populariteit
Glasvezel wint steeds meer aan populariteit. Het kan worden gebruikt voor breedband-internet, radio, televisie en telefonie. Grote delen van Nederland zijn dan ook al voorzien van glasvezel. Vele straten zijn inmiddels al kortstondig opengehaald voor de aanleg van glasvezelbekabeling naar het betreffende woonhuis, en dan is het aan de bewoner zelf om al dan niet over te schakelen op het glasvezelnetwerk. Zo´n glasvezelaansluiting is voor u als klant geheel gratis maar een aansluiting kost al snel 1200 Euro. Zo hopen de kabelaars de mensen over de streep te kunnen trekken. Maar vooralsnog is er nog niet heel veel animo voor, want nu maakt slechts 1 op de 7 huishoudens er nog maar gebruik van, maar dat percentage zal absoluut omhoog gaan in de toekomst.
De gemeente
Er zijn nog wel veel gebieden in Nederland die nog moeten worden voorzien van glasvezelbekabeling, maar daar maakt iedere gemeente persoonlijk afspraken voor met de kabelaar. Langzaamaan nemen steeds meer gemeenten wel deze stap want glasvezel is toch de toekomst. De gemeentes bekijken tevens wat er mogelijk is in onrendabele gebieden (bijvoorbeeld plattelandsgemeenten) om deze regio´s ook te kunnen voorzien van glasvezel. Er lagen ook al glasvezelnetwerken, maar met een extra netwerk kunnen woningen in deze onrendabele gebieden wellicht ook worden aangepakt. Maar men verkrijgt dan ook een open kabel. Dan bepalen niet Ziggo en UPC de inhoud ervan maar de gebruiker zelf in die betreffende regio.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_fc44df48a03444efbb4a5e44ffe8f60a~mv2.jpg/v1/fill/w_275,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_fc44df48a03444efbb4a5e44ffe8f60a~mv2.jpg)
Het aantal daadwerkelijke gebruikers neemt explosief toe
De behoefte aan bandbreedte wordt steeds groter. Met glasvezel kent men vrijwel geen beperkingen meer. In 2007 waren er nog maar slechts 140.000 mensen (of woningen) aangesloten op een glasvezelkabel. Eind 2011 was dit aantal al opgelopen tot 1,1 miljoen. In 2017 waren al zo´n 4 miljoen mensen aangesloten zijn op glasvezel. Dat zal dan bijna de helft zijn van het totale Nederlandse woningbestand. De keus is echter aan u of u ook echt glasvezel gaat gebruiken. In juli 2012 waren er zo´n 320.000 daadwerkelijke gebruikers. In 2007 waren er nog maar zo´n 29.000 daadwerkelijke gebruikers dus er is een enorme groeispurt in gang gezet.
ADSL zal het op termijn gaan afleggen
De coaxkabel kennen we vrijwel allemaal. Dan hebben we ADSL, maar de verwachting is dat ADSL het op termijn zal gaan afleggen ten gunste van de glasvezelkabel. ADSL is relatief traag met zijn maximale downloadsnelheid van 80 megabyte per seconde. 98 % van de huishoudens beschikt over een kabelaansluiting. De coaxkabel kan snelheden halen tot 120 megabyte per seconde. Momenteel haalt de glasvezel in bepaalde gebieden 100 megabyte per seconde, al worden er al experimenten gedaan met een snelheid van 500 megabyte per seconde tot 1 gigabyte per seconde. Met deze snelheid kan in een oogwenk een HD-bioscoopfilm worden gedownload.
Reggefiber
Reggefiber is momenteel ruimschoots koploper waar het gaat om glasvezelaansluitingen. Met een aandeel van 90% is Reggefiber zijn ze verreweg de grootste op dit gebied en is voor 40% in handen van KPN. KPN wil op termijn zelfs het hele bedrijf overnemen. Maar er zijn genoeg kapers op de kust die hier een graantje van mee willen pikken. Ook worden er in de gemeentes infocenters geopend om maar zoveel mogelijk klanten over de streep te trekken.