top of page

Gewone bereklauw (Apiaceae)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 14 okt 2024

De gewone bereklauw kan wel 1,5 tot 2 meter hoog worden en komt overal in Europa voor (behalve IJsland) en zelfs in West-Siberië. De bereklauw is ook te zien in berggebieden in Noord-Afrika en in het Middellandse Zeegebied. In de 19e eeuw is de bereklauw als tuinplant ingevoerd vanuit Azië, maar werd al snel als een woekeraar gezien omdat deze plant zich explosief kan vermeerderen.


Men ziet de bereklauw als een onkruidplant al is de bereklauw best bijzonder om te zien. Bereklauwen zie je regelmatig in bossen, dijken en in graslanden. De grond waar deze opvallende plant op groeit is vaak wat vochtig en stikstofrijk. Deze plant wordt vaak actief bestreden omdat het een snelle groeier is. Een gewone bereklauw moet niet worden verward met de reuzenbereklauw die wel 3 tot 5 meter hoog kan worden. De gewone bereklauw bloeit van juni tot oktober en heeft witte bloemetjes.



Als je in aanraking komt met een gewone bereklauw dan kunnen de haartjes van deze plant irritatie (pijn) en jeuk (brandwonden) veroorzaken bij direct zonlicht. De gewone bereklauw is wel minder giftig dan de reuzenbereklauw. Bij aanraking komt er sap vrij via de kleine haartjes van de plant en komt terecht op de huid met alle gevolgen van dien. Deze stof heet furocoumarine en veroorzaakt dus blaren die vergelijkbaar zijn met brandwonden. Pas ook op met het uitlaten van uw hond, want deze plant is ook giftig voor huisdieren.


Als het sap in je ogen komt kun je zelfs blind worden. Wrijf dus nooit in je ogen als je vermoedt dat je een bereklauw hebt aangeraakt en spoel altijd zo snel mogelijk met water.


Een wond kun je dus het beste wassen met water, liefst met lauw water en zeep, maar er is ook wondspray verkrijgbaar in de speciaalzaak. Als je wondspray gebruikt dan weet je zeker dat de bacteriën effectief kunnen worden bestreden en het is absoluut pijnvrij.


Als je er geen grote blaren of brandwonden aan wilt overhouden draag dan bedekkende kleding met lange mouwen. Je kunt de wond natuurlijk ook afdekken met een pleister of een gaasje.


Er is tevens wondhelende zalf verkrijgbaar. Als je deze zalf gebruikt dan zal de wond twee keer zo snel genezen en de kans op het krijgen van littekens wordt tevens verkleind. Littekenvervager wordt gebruikt om te smeren op bestaande en nieuwe littekens.


De bereklauw wordt actief bestreden door groenmedewerkers van de gemeente waarin u woont. Er worden dan altijd handschoenen gebruikt. Vaak wordt de bereklauw laag bij de grond afgekapt en met een schep of onkruidsteker kun je vervolgens de wortels er compleet uithalen.


Er moet altijd vroeg in het voorjaar begonnen worden met de bestrijding. Bereklauwen groeien namelijk snel en dijen steeds verder uit door de enorme hoeveelheden zaad die ze kunnen produceren. Bovendien ontkiemt het zaad in bewerkte grond heel gemakkelijk. Door vroeg in het voorjaar te beginnen kunnen ze geen zaad meer afzetten. De meest efficiënte manier van bestrijden is maaien, afsteken en uitsteken van de planten. Bij de jonge planten worden de wortels met een scherpe schoffel doorgestoken.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page