Banken plaatsen steeds minder vaak een geldpinautomaat terug als er een plofkraak is geweest en dan met name in de dorpen, want dit schijnt een dure aangelegenheid te zijn. Maar er worden ook gewoon steeds meer weggehaald vanwege zogenaamde dubieuze kostenbesparingen. Maar de mensen in de steden en dorpen hebben toch ook het recht om dichtbij contant geld op te kunnen nemen? Als deze trend zich doorzet dan moet iedereen steeds verder reizen om aan contant geld te kunnen komen. Straks blijft er in de dunbevolkte regio's helemaal geen pinautomaat meer over. Trouwens, in de grote(re) steden is deze trend ook al onmiskenbaar ingezet.
Er zijn steeds meer dorpen die het maar moeten doen zonder geldpinautomaat, maar in de wijken in de steden vind je ook steeds minder geldpinautomaten terug. De afgelopen 5 jaar zijn er al meer dan 1000 geldpinautomaten opgeheven en er zijn net zoveel bankkantoren gesloten. Dit is in mijn ogen een slechte ontwikkeling. We zijn er dan ook nog lang niet want de banken hebben alweer bekend gemaakt nog veel meer kantoren en pinautomaten te gaan sluiten. Er wordt natuurlijk weer veel te weinig verdiend en ondertussen graaien die aandeelhouders en topmannen maar door, wat natuurlijk weer ten koste van de klant gaat. Pikken we dit nog met z'n allen? Hoe moeten de oude van dagen en de gehandicapten in de dorpen in de toekomst nog aan geld komen? De banken zeggen op hun beurt dat ze dan maar familie moeten inschakelen op geld op te nemen, maar dan schuif je het probleem dus maar door naar de klant? Zo ga je toch niet met je klanten om? De klant is en blijft toch koning? We zetten teveel in alleen op internetbankieren. Er moet altijd een alternatief blijven. Trouwens, wat is er mis met normaal contant geld?
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_00fe0818e5ca489ca6948c5f7b7c381e~mv2.jpg/v1/fill/w_324,h_155,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_00fe0818e5ca489ca6948c5f7b7c381e~mv2.jpg)
Wij burgers hebben toch ook bepaalde rechten op het gebied van serviceverlening van de banken? De service van de banken is al tot een minimum beperkt. De klantenservice is of al opgeheven of zijn vaak moeilijk telefonisch bereikbaar met bijbetaling van zomaar 0,20 Eurocent per minuut. Het liefste willen de banken volgens mij dat er helemaal geen contant geld meer is. Dat zou veel veiliger zijn, tenminste dat wordt beweerd. Vroeg of laat slaagt zo'n cyberaanval wel en dan zit heel Nederland met de gebakken peren. In mijn ogen moet er altijd contant geld blijven en contant geld moet ook voor iedereen beschikbaar kunnen zijn in een straal van een paar kilometer. Internetbankieren is reuze handig, maar als het systeem weer eens plat ligt is de klant weer eens de dupe. Naar verluidt verliezen de (web)winkels tot wel 7 miljoen Euro aan omzet per uur als het internetbankieren weer eens niet slaagt. Stel dat zo'n cyberaanval dagenlang of nog langer voor problemen zorgt, wat dan? Dan moet er toch een alternatief zijn dacht ik zo.
Er zullen namelijk zich altijd situaties blijven voordoen waarin klein(geld) benodigd is. Bovenstaande afbeelding is dan ook verre van reëel dunkt me. Denk aan de spaarpot van je kinderen, kinderen die een boodschap ophalen, de collectant op straat, een heitje voor een karweitje, het kopen van een ijsje, op de markt en sommige zaken hebben trouwens niet eens een pinapparaat in de winkel. Trouwens, volgens mij is het ook goed voor kinderen om te leren hoe ze met geld om kunnen gaan. Dat kun je volgens mij beter met echt geld dan puur met een getal op je bankrekening. Steeds meer jongelui steken zich massaal in de schulden. Volgens mij schuilt deels het gevaar ook in het gemak waarmee er kan worden gepind met de bankpas. Mensen hebben minder overzicht over hun geld.
Als we de stad in gaan dan gebeurt het ook vaak dat een geldpinautomaat defect of buiten werking is. Dan kom je na een tijdje bij de 2e pinautomaat en is het weer hetzelfde verhaal. Pas bij de 3e pinautomaat konden we geld opnemen. Dan is de lust om te gaan winkelen er toch al snel vanaf. Dit moet toch niet voor kunnen komen? De ene bank moet dan de andere bank toch op kunnen vangen? Hebben de burgers bovendien ook niet gewoon het recht om een geldpinautomaat in hun eigen wijk te hebben?
Je ziet gelukkig wel dat bepaalde winkels tegenwoordig een geldpinautomaat in de zaak hebben staan, maar die mogelijkheid tot het opnemen van contant geld is er natuurlijk alleen maar als de winkel geopend is. Dat is een win-winsituatie voor iedereen. Volgens mij willen de banken en de overheid op termijn gewoon van het contant geld af omdat er steeds meer wordt gepind. Er moet altijd een alternatief voorhanden zijn, want als er een storing optreedt bij het pinnen en bij internetbankieren dan zou de hele wereld platliggen en zou er geen cent meer verdient worden. Bovendien is het hebben van contant geld in bepaalde gevallen gewoon handiger.