top of page

Fokker is nu Dutch Space

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 feb

De vliegtuigen van Fokker stonden en staan nog steeds wereldwijd bekend om zijn kwaliteit. Het was een ijzersterk merk totdat het helaas failliet ging. Vanaf 1996 heeft Dutch Space het stokje overgenomen van Fokker.


Hoe het begon


Op 6 april 1890 werd de oprichter van Fokker geboren en hij heette Anthony Herman Gerard Fokker. Eerst volgde hij een opleiding autotechniek maar hij kwam er al snel achter dat vliegtuigbouw meer zijn ding was. Meneer Fokker bedacht en ontwikkelde al in 1910 zijn eerste vliegtuig, namelijk de Spin. Hij werd hiermee op 31 augustus 1911 plotsklaps wereldberoemd toen hij hiermee rond een kerktoren in Haarlem vloog. De Spin was toen zijn tijd al ver vooruit.


Zijn eerste bedrijf


In 1912 had hij al zijn eigen bedrijf in Duitsland en heette Fokker Aviatik GmbH en hij maakt eerst vergelijkbare vliegtuigen als de Spin maar er kwamen ook opvolgers. Toen kwam de eerste Wereldoorlog. Het succes van Fokker werd steeds groter want er was een enorme vraag naar gevechtstoestellen. De driedekker Dr 1 en de D 7 waren in deze oorlog een doorslaan succes. Na de oorlog werd de D 7 door Amerika overgenomen. In die tijd had Fokker namelijk de wereldprimeur omdat de gevechtsvliegtuigen van Fokker voorzien waren van een mitrailleur die tussen de schoepen van de propeller door kon schieten. Dat was in die tijd een enorme vooruitgang. Er zijn in de Eerste Wereldoorlog maar liefst 5300 gevechtsvliegtuigen geproduceerd waaronder ook 2000 voor het Hongaarse MAG.


De grootste vliegtuigbouwer ter wereld


In de jaren 20 van de vorige eeuw groeide NV Fokker door tot de grootste vliegtuigbouwer van de wereld met vestigingen in Nederland en Amerika. Maar eerst vertrok hij in 1919 met 350 wagonladingen vol met vliegtuigonderdelen weer terug naar Nederland. Amsterdam en Veere werden het thuishaven van de Nederlandsche Vliegtuigfabriek Fokker. In 1926 werd de vestiging Veere weer gesloten. In 1920 werd dit Netherlands Aircraft Manufacturing en in 1923 volgt er weer een naamsverandering, namelijk Atlantic Aircraft Corporation. In 1927 werd deze naam weer veranderd in Fokker Aircraft Corporation. In de jaren 20 werd Fokker ook een belangrijke speler in Amerika in het geregelde luchtvervoer.


Een groot succes werd de F 7-serie. Dit verkeersvliegtuig maakte zijn eerste vlucht op 24 april 1924. Maar de bouw van succesvolle militaire toestellen ging onverminderd door. Succesvolle modellen in die tijd werden de T 7 en de dubbelstaartige GI. In 1930 was er een fusie met General Motors Corporations, maar langzaam maar zeker werd Anthony Fokker verder naar de achtergrond gedrongen ten gunste van de Amerikanen. Dit zag meneer Fokker ook gebeuren dus kwam het na een jaar weer tot een scheiding. Helaas overleed meneer Anthony Fokker op 23 december 1939 en Nederland verloor hiermee een groot man in zijn luchtvaartgeschiedenis.


Succesvolle doorstart na de oorlog


In de Tweede Wereldoorlog werd Fokker geconfisqueerd door de bezetter en werd dus ook bestookt door de geallieerden maar het lukte Fokker wel om weer een doorstart te maken na de oorlog. Er volgden al snel weer successen met toestellen als de F 27 (Friendship) die voor het eerst vloog in 1955.


Er werden in totaal 786 van gebouwd. Er kwam ook weer een succesvolle opvolger, namelijk de F 28 die op 9 mei 1967 voor de eerste keer het levenslicht zag. Van 1969 tot 1979 is er een samenwerking met het Duitse Vereinte Fluegtechnische Werke. In oktober 1968 neemt Fokker weer een gewaagde stap, namelijk het starten met ruimtevaarttechnologie. Er wordt gestart met een voorstudie voor het ANS-project (Astronomische Nederlandse Satelliet). Op 30 augustus 1974 wordt dan ook werkelijk de ANS gelanceerd. In 1975 volgt de volgende ruimtevaartonderneming IRAS (InfraRood Astronomische Satelliet). Tijdens dit project werd samengewerkt met Amerika en Engeland. De IRAS werd daadwerkelijk gelanceerd in januari 1983 en kon allerlei metingen doen tot november dat jaar.



Begin van het einde van Fokker


Rond 1990 begon door de malaise in vliegtuigsector de financiële situatie van Fokker langzaam maar zeker te verslechteren. Wel worden er nog kleinere vliegtuigtypes als de Fokker F 70 geïntroduceerd.


Het Duitse DASA werd in 1993 partner van Fokker en nam een belang in het bedrijf maar dat bood helaas geen soelaas want op 21 december 1995 wordt Fokker uiteindelijk failliet verklaard. De gezonde delen van Fokker werden ondergebracht in de holding Fokker Avation BV en wat in juli 1996 wordt overgenomen door Stork. FSS bleef in zijn geheel buiten het faillissement. Het werd door 50% overgenomen door UCN en op dat moment werd de nieuwe naam Fokker Space.


Dutch Space


Vanaf 2002 werd de werknaam Dutch Space en dat is het nu nog steeds. Dutch Space ontwerpt, ontwikkeld en test subsystemen voor lanceervoertuigen (Ariane 5 draagraket) en satellieten en ondersteunt het ruimtevaartonderzoek in al zijn facetten. Ook is Dutch Space de grootste onafhankelijke leverancier van zonnepanelen van Europa. De robottechnologie van Dutch Space is ook opzienbarend, getuige de wereldberoemde European Robotic Arm van 11 meter die is gebruikt op het Russische segment van het International Space Station, beter bekend als ISS. Verder heeft Dutch Space zoal expertise op het gebied van simulatie en man-machine interactie. Gelukkig is met Dutch Space de luchtvaartgeschiedenis niet in z'n geheel verloren gegaan al worden er dan geen vliegtuigen meer gemaakt. Er gloort zeker weer licht aan de horizon met Dutch Space. Met 300 medewerkers van Dutch Space wordt er hard aan onze toekomst gewerkt.

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page