De Flevopolder is een landstreek die ligt onder de Noordoostpolder en ze behoren beide toe aan de provincie Flevoland. De aanleg ervan is destijds een knap staaltje arbeid geweest en waar Nederland wereldwijd mede beroemd door is geworden en nog steeds is. Hier volgt een overzicht van de (recente) geschiedenis van de Flevopolder.
Geschiedenis Flevopolder
Het gebied is ingepolderd (kunstmatige aanleg) tussen 1955 en 1968 en was onderdeel van de Zuiderzeewerken. De Flevopolder bestaat eigenlijk uit twee polders, namelijk Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Oostelijk Flevoland viel droog in 1957 en Westelijk Flevoland is drooggevallen in 1968. De Knardijk loopt tussen deze twee gebieden door en was oorspronkelijk bedoeld om het water tegen te houden toen Oostelijk Flevoland alleen nog maar was drooggevallen. Omdat de Flevopolder helemaal omringd is door water is het eigenlijk het grootste eiland van Nederland, maar als je het nog groter gaat bekijken is het zelfs grootste kunstmatige eiland ter wereld. Het Ketelmeer, het Drontermeer, het Veluwemeer, het Vossemeer, het Nijkerkernauw, het Nuldernauw, het Wolderwijd, het Eemmeer, het Gooimeer, het IJmeer, het Markermeer en het IJsselmeer omringen deze prachtige ruimtelijke rustgevende provincie die circa 5 meter onder de zeespiegel ligt. Op 27 juni 1985 werd bij wet besloten dat Flevoland een provincie werd, wat officieel inging op 1 januari 1986.
Steden en infrastructuur Flevopolder
Toen de Flevopolder net was aangelegd werd het nog Flevoland genoemd maar dat is nu al sinds jaar en dag de provincie aanduiding. Flevoland is afgeleid van het Veluwemeer wat al werd genoemd in een manuscript van de Romeinse geograaf Pomponius Mela (het jaar 44 na Christus). De Flevopolder is de jongste provincie van ons mooie kikkerlandje. Er lopen 8 uitstekende toegangswegen naar het vaste land.
Almere
Almere is verreweg de grootste stad van de Flevopolder en is tevens een van de snelst groeiende steden van Nederland en trekt tevens veel mensen aan van de stad Amsterdam en omstreken wat hier niet ver vandaan ligt want hier is nog de ruimte en de rust wat er in de randstad niet is. Ook heeft Almere een relatief jonge bevolking. De stad is in enkele tientallen jaren uitgegroeid tot een stad met bijna 200000 inwoners en zal er spoedig overheen gaan. De stad heeft een hele moderne uitstraling. Almere behoort tot de top 10 van grootste steden van Nederland en staat momenteel op plaats 7 en zal vermoedelijk nog verder gaan stijgen in de toekomst. Almere is zoal bekend vanwege zijn mooie en soms ook aparte bouw van huizen maar natuurlijk ook van de Bataviawerf waar het oude VOC-schip de Batavia helemaal is nagebouwd. De eerste aanzet voor de bouw van Almere werd gegeven op 30 september 1976. De eerste woningen zijn opgeleverd in november 1976.
Lelystad
Lelystad is de hoofdstad van Flevoland maar is de tweede stad qua inwonertal al was dat in het begin nog niet zo. Lelystad heeft iets meer dan 75000 inwoners en is vernoemd naar Cornelis Lely, de geestelijk vader van de Zuiderzeewerken. Na Lelystad komt Dronten, Zeewolde, Swifterband en Biddinghuizen. Emmeloord is de hoofdplaats van de Noordoostpolder. De Noordoostpolder werd in 1942 drooggelegd en een jaar later werden er al de eerste huizen gebouwd. Het grenst noordelijk aan de provincie Friesland, het noordoosten aan Overijssel, het zuidoosten aan Gelderland en in het zuiden aan Noord-Holland en Utrecht. Mensen die houden van vele open ruimtes, en strakke indelingen moeten beslist de Flevopolder eens vereren met een bezoekje.
Zuiderzeewet
Al op 14 juni 1918 is besloten om op termijn de Zuiderzee in te gaan polderen. Toen is namelijk de Zuiderzeewet aangenomen. In 1916 was er watersnood en toen kwam de ommekeer tot stand in de publieke opinie die uiteindelijk zo'n driekwart eeuw later resulteerde in de Flevopolder. Het vergde veel voorbereidingen om tot de uiteindelijke inpoldering toe te komen. Het aanleggen van de Afsluitdijk was er een voorbeeld van. Deze kwam uiteindelijk tot stand in 1932 en het scheidt sindsdien de Zuiderzee van de Noordzee. Het heet nu het IJsselmeer en heeft dus niet meer zout water omdat het niet meer in verbinding staat met de open zee.