top of page

Ekster (Pica pica)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 jun 2024

Eksters zijn kraaiachtigen en zijn zeer intelligente dieren en moeten absoluut niet verward worden met de scholekster. Ze worden ook wel gewone ekster of Euraziatische ekster genoemd. Eksters komen in grote gebieden van Europa en Azië voor, maar niet in de uiterst noordelijke, koude gebieden. Ze zijn zeer territoriaal ingesteld en leven monogaam als ze eenmaal een partner hebben gevonden. Maar dat is vaak niet voor het derde levensjaar en tot die tijd doen ze ervaring op in zogenaamde "jeugdbendes".


Eksters zijn niet erg kieskeurig als het om voedsel gaat. Ze eten vooral regenwormen, kevers en emelten, maar menselijk afval zoals patat en brood gaat er ook in als koek. Hij laat zich dan ook regelmatig zien in de buurt van de mens al zijn ze in de landelijke gebieden wat schuwer. In de winter worden vooral vruchten en zaden gegeten. Een ekster is dan ook een omnivoor. In het broedseizoen willen ze ook nog weleens een eitje aantikken of jongen van een ander nest oppeuzelen. Eksters lijken enkel en alleen zwart-wit gekleurd, maar als je goed ziet dan bevat hun verenpracht een bont palet aan metallic-kleuren, zoals op onderstaande afbeelding goed te zien is.



De ekster is niet een bedreigde diersoort, want er zijn naar schatting zo'n 50.000 broedparen die ieder jaar ons land aandoen. Broedparen blijven hun hele leven bij elkaar, net als de kauw, en ze bouwen hun grote nesten meestal in bomen en bestaat uit grote takken. Tussen al deze takken bevindt zich het eigenlijke nest dat uit aarde en planten bestaat. Ze nemen er rustig de tijd voor, want de bouw van zo'n groot nest kan wel meer dan 40 dagen duren. Al vindt je soms ook nesten van eksters in het struikgewas, elektriciteitsmasten, steigers en in een enkel geval zelfs op de vensterbank.


Meestal paren ze pas in hun tweede levensjaar, maar er zijn ook eksters die in hun eerste levensjaar al broedkoppeltjes gaan vormen. Er wordt in het voorjaar gepaard en in april worden er meestal 5 tot 8 eieren gelegd. Je kunt de eieren makkelijk herkennen aan hun specifieke lichtblauwgroene kleur met vlekken en spikkels erop en ze zijn voor zo'n relatief grote vogel aan de wat kleine kant. Na 21 of 22 dagen zullen de eieren uitkomen en tijdens de broedtijd wordt het vrouwtje gevoed door het mannetje. Na zo'n 27 dagen zullen de jongen uitvliegen en hun eigen weg gaan.


In de lucht is een ekster ook makkelijk te herkennen aan zijn fladderende manier van vliegen en aan zijn lange ruitvormige staart. Zijn staart trekt hij meteen weer omhoog als hij weer op een grond staat, want zo wordt deze mooie staart niet vies. Met staart zijn ze zo'n 45 centimeter lang en zonder staart ongeveer 20 centimeter. De vrouwtjes zijn iets kleiner en hebben ook een iets kortere staart. Eksters worden door velen gezien als rovers, maar dat danken ze vooral aan het feit dat ze vooral overdag actief zijn, dit in tegenstelling tot veel andere vogels. Eksters roepen naar elkaar "kaka" en zijn zang lijkt op lachen. Zijn leefgebied of habitat is vooral in de buurt van graslanden, parken, tuinen en struiken.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page