top of page

Einstein had toch gelijk

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 jun 2024

Albert Einstein (1879-1955) was een Duits-Zwitsers-Amerikaans theoretisch natuurkundige en uitvinder. Deze uitvinder heeft heel veel voor de mensheid betekend. Einstein werd en wordt nog steeds geroemd vanwege zijn grote mate van intelligentie. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn twee relativiteitstheorieën die hij in 1905 en in 1915 openbaar maakte. Zijn levenswerk omvatte in totaal ruim 300 wetenschappelijke en meer dan 150 niet-wetenschappelijke werken. Samen met Max Planck wordt Einstein beschouwd als de vader van de moderne wiskunde.


Albert Einstein heeft ook vele beroemde uitspraken gedaan. Zo heeft hij ook eens verkondigd dat hij bang was dat de technologie onze menselijkheid zou gaan overheersen. "De wereld zal alleen een generatie idioten hebben". Hij heeft dus helemaal gelijk gekregen.



De automatisering heeft vele miljoenen mensen werkloos gemaakt. Er wordt verwacht dat nog veel meer mensen hun baan kwijt zullen raken, want we staan nog maar aan het begin van de automatisering en digitalisering in onze maatschappij. De computer en smartphone zijn onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. We zijn liever "lekker anoniem" online op de "social media" dan dan we echt contact zoeken met iemand. We skypen met onze neef in Nieuw Zeeland terwijl we onze buurman amper kennen of al maanden dood in huis ligt. Op feestjes wordt nog maar amper gepraat, maar des te meer wordt er getuurd naar een scherm en om de paar minuten gaan die handen weer richting broekzakken om dat belangrijke berichtje te checken. De mensheid lijkt ook wel te veranderen in robots. De gezelligheid is immers voor een groot gedeelte weg. Het wordt tijd dat de menselijke maat en de gemoedelijkheid van voor het jaar 2000 weer terugkomt.


Met maar een beetje gezond verstand kun je toch maar tot een conclusie komen dat de mensheid veel te ver doorschiet in zijn ijver om steeds weer nieuwe technologieën te bedenken. We worden veel te afhankelijk van de technologie. Straks weten we ons geen raad meer als de technologie ons eens in de steek laat. Dat zie je nu al als bijvoorbeeld het navigatiesysteem ineens dienst weigert. Mensen raken helemaal in de war. Ze weten amper meer hoe een autokaart of atlas moet worden bekeken, hebben geen richtingsgevoel meer en raken helemaal over hun toeren omdat ze de weg zijn kwijtgeraakt. We hebben ook een mond gekregen om de weg te vragen, beste mensen. Nog een willekeurig voorbeeld. Kinderen die bij mooi weer liever binnen blijven om met hun smartphone of (spel)computer te gaan spelen. Zo kan ik nog wel tientallen voorbeelden noemen, maar het leed is al geleden want er is geen weg meer terug.


We zijn te afhankelijk geworden van de technologie. We kunnen niet meer zonder maar het is ons in feite gewoon opgedrongen. Nog even en dan komt de mens helemaal niet meer de deur uit. We bewegen ook steeds minder, maar de sportscholen lachen zich in hun vuistje. Kom op, mensen er is meer in het leven. De mensheid lijkt wel compleet verslaafd te zijn geworden aan computers, smartphones en internet.


Clubs en verenigingen zitten te springen om leden, want de meeste mensen zitten liever gewoon thuis achter het vertrouwde beeldscherm. Creatief zijn we niet meer, zie maar eens in een bouwmarkt. En de jeugd kan vaak al niet eens meer z'n band plakken van hun fiets. Ga eens wat vaker de deur uit en geniet weer eens van de kleine ogenschijnlijk onbelangrijke dingen in het leven. Luister eens naar een merel die zingt of geniet eens van uw kind die aan het spelen is. Zulke momenten zijn werkelijk waar onbetaalbaar. Gezondheid en geluk zijn zoveel belangrijker dan materialisme en hebzucht, maar dat moeten we wel inzien. En we hoeven echt niet 24 uur per dag online te zijn. Het is ook heerlijk rustig om eens niet bereikbaar te zijn. Zie het als een broodnodig rustmomentje voor jezelf. Mensen, we moeten weer leren te luisteren en te praten met elkaar. Rust en ontspanning is wat de mensheid nodig heeft. Heerlijk om eens een avondje niks te moeten.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page