Ik heb er meerdere artikelen over geschreven en niet iedereen was het met me eens, maar nog steeds verdienen veel te veel topmannen een buitenproportioneel salaris. Dat moet niet kunnen in een tijd dat veel te veel mensen te horen krijgen dat ze op straat komen te staan en/of op de kleintjes moeten letten.
Nu is er eindelijk eens een topman die durft te zeggen dat hij te veel verdient. Het gaat om Paul Polman, de topman van Unilever. Hij nam afgelopen jaar inclusief bonussen bijna 10 miljoen Euro mee naar huis. Moet je nagaan hoeveel mensen je met dat geld met een MODAAL salaris aan de slag kunt houden? In veel te veel gevallen is de menselijke maat compleet zoek en eindelijk geeft een topman het nu ook toe en dat pleit voor hem.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_2f4fec7cfe0549d4917624d4ba13e62b~mv2.png/v1/fill/w_273,h_185,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_2f4fec7cfe0549d4917624d4ba13e62b~mv2.png)
Er wordt altijd gezegd dat topmensen gemotiveerd worden door het hebben van een hoog salaris, en omdat dat de concurrent nu eenmaal ook zo'n hoog salaris biedt, maar daar is topman Paul Polman het pertinent mee oneens. Bovendien zegt Paul Polman dat hij nooit heeft gevraagd om een hoog salaris. Ieder jaar zou zijn salaris verder worden verhoogd, maar dat weigert hij aan te nemen, nu nog een salarisverlaging zou ik zeggen?
Ik hoop dat dit het startsein voor Unilever is, maar ook voor vele andere multinationals, om al die topsalarissen eens nader onder de loep te nemen. Ik weet wel een paar hele goede doelen waar het aan besteed kan worden. Als het aan mij ligt is de tijd van de exorbitante salarissen nu definitief voorbij, maar dat zal in de praktijk toch niet gaan lukken. Keer op keer gaat het helaas weer mis. Denk maar eens aan die uitspraken laatst van Zalm van de ABN AMRO. Eerst verdedigt topman Zalm die hoge salarissen, maar na enig aandringen vindt hij ze ook te hoog, want het wordt ze te heet onder de voeten. ABN AMRO is dan ook vele duizenden klanten kwijtgeraakt en terecht als het aan mij ligt.
Exorbitant hoge salarissen vallen onder geen beding te verdedigen. Onze regering heeft destijds ook aangekondigd hier tegen op te gaan treden, maar het is vast vechten tegen de bierkaai, want het is ook in grote mate vriendjespolitiek, met de nadruk op politiek!
Moeilijk is alleen om vast te stellen wat een redelijk loon is in het bedrijfsleven, want bijvoorbeeld ook topsporters verdienen soms miljoenen op jaarbasis. Daar moet de overheid zich maar over buigen. Vaststaand feit is echter dat vanaf dit jaar de rijkste 1% meer geld in handen hebben dan de overige 99%, met alle gevolgen van dien. Rijk wordt nog steeds rijker ten koste van de armen. Er moet een eind komen aan de graaicultuur.