Vlooien behoren toe aan de gevleugelde insecten maar hun vleugels zijn ze gedurende de evolutie kwijtgeraakt. Wereldwijd bestaan er ongeveer 2000 soorten vlooien, maar in Nederland hebben we vooral te maken met de kattenvlo (Ctenocefalides) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis). De kattenvlo wordt echter het meest gezien en zit vaak op honden en mensen. Ze kunnen lintwormen overbrengen op uw kat of hond, maar blijven niet altijd op hetzelfde lichaam en kunnen ook overspringen. Het is een kleine bloedzuigende parasiet die na bloed op te hebben gezogen bij uw kat of hond al binnen 36 uur eitjes kan leggen. Een vrouwtjes vlo kan 10 tot 50 eitjes of neten per keer leggen. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid komen de eitjes na 1 tot 10 dagen uit en deze piepkleine eitjes zijn wit van kleur. Een vlo is donkerbruin tot gitzwart van kleur en zal meteen weg willen springen zodra je hem probeert te vangen en zal snel weg willen kruipen in de vacht van uw huisdier.
De meest ideale omstandigheden voor vlooieneitjes zijn 20 tot 25 graden en een luchtvochtigheid van 70%. De larven kruipen rond op de huid van uw hond of kat en voedden zich met organisch materiaal zoals huidschilfers en vliegenpoep. Larven zitten vooral op vloerbedekking, matten en tussen spleten in de vloer. Langzaam vervellen larven tot een pop en door trillingen komt de pop uit en komt er een volwassen vlo tevoorschijn. Meestal gebeurt dit na enkele dagen, maar als de trillingen en de warmte uitblijven dan kan het wel anderhalf jaar duren. Een vlooienplaag treed dan ook vaak op na een vakantie. Een vlooienplaag dient bestreden te worden door zowel de vlooien zelf als de omgeving te behandelen. Denk hierbij dan bij voorkeur aan producten van Frontline. Let wel, 5% van het vlooienplaag bevindt zich op de hond en de overige 95% zit in de leefomgeving van uw huisdier (huis of auto). Natuurlijk moet uw kat of hond ook zo nu en dan worden ontwormd, want de vlo is namelijk de overbrenger van de lintworm.
In tegenstelling tot veel mensen denken heeft de aanwezigheid van vlooien niks maar dan ook helemaal niks met goede hygiëne te maken. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en een vlooienplaag uitstekend op te sporen. Als uw huisdier regelmatig krabt is het raadzaam om de huid even te controleren op de eventuele aanwezigheid van vlooien. Soms zitten ze ook op mensen en dan kunnen ze ook bijten om ons bloed te proeven, maar eigenlijk houden vlooien helemaal niet zo van mensenbloed. Bij een beet blijft er speeksel achter en dan kun je last krijgen van huidirritatie, jeuk, bulten of blaartjes, wondjes, zwellingen, rode plekken of witverkleuringen. De oplossing tegen vlooienbeten bij mensen is het middel selamectine of pyriproxifen. Dit middel doodt alle vlooien, larven, eitjes en poppen in uw huis, maar geef het wel even de tijd om in te werken, dus net na toediening kunt u nog gestoken worden.