We doen allemaal steeds meer aan vrijblijvend oppervlakkig gebabbel op de sociale media zoals Facebook, Instagram en WhatsApp, maar hoe sociaal is dit nu eigenlijk?
Wat is een goed gesprek?
Waar zijn de goede gesprekken gebleven waarin we echt de tijd namen voor elkaar. Dat betekende dan lekker de tijd voor elkaar nemen en dan ook de tijd nemen om naar de ander te luisteren. Hierbij richt je je dan volledig op je gesprekspartner zonder afleidingen van buitenaf. Goed luisteren naar de ander is voor sommige mensen al moeilijk genoeg. Het tonen van je eigen kwetsbaarheid is helemaal niet erg. Maar vraag ook gerust door als je gesprekspartner aan het woord is geweest. Hiermee toon je je belangstelling. Denk hierbij aan de woorden die beginnen met een w, namelijk wat, wanneer, waarmee, waarom, waar en welke. Ieder gesprek zal je leven verder verrijken en inspireren. Wie weet kan je deze inspiratie ook wel omzetten in het schrijven van een leuk artikel. Op deze manier kun je het ook mooi van je afschrijven.
Vrienden of ontvrienden?
Echte face-to-face gesprekken worden steeds minder gevoerd omdat andere communicatienetwerken populairder zijn geworden. Iedereen heeft honderden vrienden op al die sociale media, maar het gros hiervan zijn maar vage bekenden. Alleen echte vrienden staan om je bed in het ziekenhuis, en dan blijven echt alleen maar die paar echte vrienden over. Al die vrienden en volgers zijn leuk, maar tot een bepaalde hoogte en niet verder. Wellicht heeft het bepaalde mensen toch wel aan het denken gezet, want veel mensen zijn momenteel aan het ontvrienden.
De sfeer in de huiskamer wordt er ook niet beter op
De conversaties zijn er niet bepaald op vooruit gegaan op internet en de sociale media. We denken heel sociaal bezig te zijn door op de computer met iedereen te gaan kletsen, maar de waarheid is dat er nog maar heel weinig goed wordt gecommuniceerd met elkaar. We komen steeds minder de deur uit en verschuilen ons steeds meer achter het computerscherm. Dit "sociale" geklets op de sociale media zorgt vaak voor een negatieve sfeer bij uzelf in de woonkamer. We kunnen wel emoties tonen naar een levenloos ding als een computer terwijl niet zelden de medekamergenoten, wie het dan ook zijn, worden afgesnauwd. Onze omgangsvormen worden eigenlijk steeds asocialer.
Sociale media zijn eigenlijk helemaal niet sociaal
Sociale media is niet zo sociaal als wordt beweerd. Het is uitermate onpersoonlijk, oppervlakkig en blijkbaar voelen we er ons allemaal veilig bij. Directe contacten worden hierdoor makkelijker uit de weg gegaan. We vertellen elkaar wel bepaalde informatie, maar de non-verbale communicatie ontbreekt volledig. We praten haast in krantenkop stijl met elkaar. De sociale-media is natuurlijk wel uitermate handig voor vrienden en/of familie die op grote afstand van je wonen.
Conversatielessen op school?
De computer en internet krijgt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Onze kinderen krijgen het haast al met de paplepel ingegoten op school. Wordt het niet eens tijd om op de scholen naast de gebruikelijke vakken zoals taal en rekenen conversatielessen in te gaan voeren? Weten mensen over een tijdje anders nog wel hoe ze een echt goed serieus gesprek moeten voeren?
Een goed gesprek voeren op de sociale media
Misschien is het ook een idee om bij de sociale media eens over te gaan op slow tolk. Dus denk eerst eens goed na voordat je iets terug schrijft. Zoek eens echt contact met degene aan de andere kant van het scherm. Deze intieme gesprekken zijn zo veel meer waard. Probeer eens tot een echte dialoog te komen. Deze soort van gesprekken zijn dan toch veel waardevoller. Zeg eens "Mag ik je wat vragen", in plaats van "We moeten praten". We zijn toch geen robots. We zijn mensen met gevoel, tenminste nog wel.