Eekhoorntjesbrood (wetenschappelijke naam Boletus edulis) staat ook wel bekend als de koning der paddenstoelen omdat hij tot de meest gewilde eetbare paddenstoelen ter wereld behoort. De hoed van eekhoorntjesbrood kan tot wel 30 centimeter groot worden en is roodbruin tot donkerbruin van kleur. De steel is over het algemeen vrij dik. Onder de hoed zitten geen plaatjes maar buisjes. In vochtige toestand is hij wat plakkerig. Aan de onderzijde is deze paddenstoel wat sponzig. Vers eekhoorntjesbrood is na aankoop 1 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast, dus het is aan te raden om eekhoorntjesbrood na aankoop meteen te consumeren. Laat ze bij voorkeur zo'n 30 minuten in heet water weken voordat je ze toevoegt aan een gerecht. Deze vlezige paddenstoel geurt zeer aangenaam en smaakt heerlijk. Deze heerlijke paddenstoel staat in de horeca bekend onder de Franse naam Cèpes en de Italiaanse naam Porcini. In Duitsland wordt eekhoorntjesbrood Steinpilz genoemd.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_7a6514a56700485888d3485cdbc80a0a~mv2.jpg/v1/fill/w_280,h_180,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_7a6514a56700485888d3485cdbc80a0a~mv2.jpg)
Het vlees is stevig, nootachtig en mild van smaak en is vanwege zijn smaak zeer geliefd bij de koks. Deze paddenstoel mag gerust worden schoongemaakt met wat water. De onderkant van de steel wordt doorgaans weggesneden. De steel is vaak wat taai en wordt vaak gebruikt voor in de sauzen en/of soepen. Eekhoorntjesbrood is dan ook de meest begeerde van alle eetbare paddenstoelen. Eekhoorntjesbrood is ook wel verkrijgbaar in de supermarkt, maar je kunt het beter kopen in de groentespeciaalzaak of op de markt. Het is niet goedkoop en dat komt omdat het alleen in de wilde natuur groeit en er wordt dus niet mee gekweekt. Vooral in Europa en in Noord-Amerika kun je ze tegenkomen in de natuur en dan met name op lichte plekjes in het bos. Deze paddenstoel kun je in de herfst tegenkomen in de natuur of langs wegbermen en paden, maar pas op met plukken, want er zijn ook genoeg giftige paddenstoelen en/of zwammen en bovendien mag je ze eigenlijk helemaal niet plukken. Eekhoorntjesbrood wordt weleens verward met de oneetbare (niet giftige) bittere boleet (Tylopilus telleus). Andere vergelijkbare soorten zijn vroeg Eekhoorntjesbrood (Boletus reticulatus) en is lichter gekleurd en Denne-eekhoorntjesbrood en heeft juist een zeer donkere steel.
Eekhoorntjesbrood is een uitgesproken consumptiepaddenstoel. Niet alleen mensen vinden eekhoorntjesbrood lekker, maar eekhoorntjes ook. Eekhoorntjesbrood wordt vaak aangevreten aangetroffen. Kleine knaagdieren zoals eekhoorntjes, muizen en ratten lusten er wel pap van en daarom heeft het deze naam gekregen, maar ook omdat de steel/hoed van de paddenstoel wel op een broodje of een bolletje lijkt.
In de natuur zijn er afhankelijk van het weer goede en minder goede jaren en dat is ook met eekhoorntjesbrood het geval. Het ene jaar zie je ze bijna niet terwijl ze het volgende jaar volop te zien zijn. Eekhoorntjesbrood wordt echter vooral gevonden in de naaldbossen in Italië en Frankrijk. Het seizoen waarin ze hier worden gevonden loopt van de vroege zomer tot laat in de herfst. Eekhoorntjesbrood vind je vooral in loof- en naaldbossen vaak onder beuken en eiken. Vooral op zure grond doen ze het goed en ze kunnen zowel in een groep staan als solitair. Bovendien is eekhoorntjesbrood een paddenstoel die wel tegen een stootje kan.