Als de Donald Duck op de mat valt dan stormen de kinderen vaak naar de deurmat om het blad als eerste te kunnen lezen. Er wordt soms echt om gevochten maar dan moet het ouderlijk gezag maar even optreden. De ouders lezen het blad zelf ook regelmatig dus er zijn genoeg fans te vinden van jong tot zeer oud.
1952
De Donald Duck is in Nederland voor het eerst verschenen op 25 oktober 1952 maar is in de loop van de jaren echt met zijn tijd meegegaan. Vanaf het allereerst begin was het weekblad een enorm succes. De eerste Donald Duck is in een oplage van een paar miljoen verspreid (o.a. 2.500.000 stuks bij een editie van de Margriet destijds) en kostte destijds maar 20 cent en werd je abonnee dan kostte het blad nog maar 15 cent. Er werd destijds voor de Margriet gekozen want in die tijd las je pas iets als mama dat geschikt voor je vond.
De eerste jaren
De eerste paar jaar werd de Donald Duck ook nog gedrukt bij de redactie van de Margriet. Daarom stond er die eerste jaren ook bij het logo op de voorplaat een aantal margrietjes. De eerste jaren had de Donald Duck eerst twee gekleurde bladzijdes en dan weer twee zwart-wit bladzijdes enzovoort. Donald Duck nummer 10 van 1954 was het eerste blad die geheel in kleur verscheen. Binnen 1 jaar waren er al meer dan 200.000 mensen lid. In 1955 was de oplage al ruim 300.000 stuks. Het blad is al die jaren stabiel gebleven. Ook nu zijn er ongeveer 300.000 mensen lid van dit blad. In 1977 werd voor de eerste keer de allereerste oplage herdrukt. Ook nu is het mogelijk om jaargangen die ouder zijn dan 50 jaar te kopen. Een jaargang is verdeelt over twee boekwerken met een harde kaft.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_c898fa21d21e4105a2c2b77628ae64f9~mv2.jpg/v1/fill/w_402,h_125,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_c898fa21d21e4105a2c2b77628ae64f9~mv2.jpg)
Walt Disney alias Carl Barks
Vrijwel iedereen weet dat Walt Disney de grondlegger is van de Disney verhalen alleen heet deze meneer niet Walt Disney maar Carl Barks. Carl Barks afkomstig uit Amerika is in 1966 overleden maar wie denkt dat deze mythe nu is uitgewerkt die heeft het mis want anno nu zijn er nog steeds honderdduizenden Nederlanders lid van dit prachtige blad wat nooit verveelt en soms ook leuke weetjes, geschiedenis en andere informatie op een leuke en luchtige manier brengt. Je steekt er dus ook nog wat van op.
De Donald Duck is enorm veelzijdig
Sommige mensen doen nog wel eens wat denigrerend over een stripblad, maar de Donald Duck gaat ook zeker met zijn tijd mee en blijft het goed doen onder de jeugd. Ook veel volwassenen lezen de Donald Duck graag. Critici moeten de Donald Duck maar eens een tijdje lezen en gaan dan vast na een tijdje overstag. Elke week weer is er een leuke verscheidenheid aan verhalen van Donald Duck en zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak natuurlijk maar zo nu en dan ook Katrien en haar nichtjes, Mickey Mouse, Goofy, Dagobert Duck, de Zware Jongens, Willie Wortel, Pluto, Clarabella, Hiawatha, Joe Caroica, de grote Boze Wolf, Wolfje, Rakker, Madam Mikmak, Zwarte Magica, Brutus en nog veel meer stripfiguren. Ook zijn er destijds tijdelijk diverse bekende verhalen verschenen zoals Timon en Pumba en Douwe Dabbert maar ook nu komen er zo nu en dan weer geheel nieuwe verhalen voorbij.
Als je lid wordt krijgt je bovendien je eigen clubpas met je eigen unieke nummer waarmee je zo nu en dan prijzen kunt winnen. Soms zijn er leuke prijsvragen. Je kunt brieven sturen en wie weet komen ze in om Donald's brievenbus op de eerste twee bladzijdes. Sinds 1952 tot nu zijn er al enkele duizenden Donald Ducks verschenen. Donald Duck nummer 14 van jaargang 2010 was precies het 3000e nummer wat verscheen. Als je ze opstapelt dan is de stapel zeker enkele meters hoog maar je kunt tegen betaling tegenwoordig ook kiezen voor mooie luxe verzamelbanden. Je hebt twee verzamelbanden nodig voor een jaar. In een jaar verschijnen 52 of 53 nummers.