Onderstaand artikel kan de komende dagen gaan verschijnen bij de rubriek ingezonden stukken in diverse landelijke kranten, want ik heb vrijwel aan alle grote kranten dit artikel opgestuurd. Ik wil dat de nadelen ook eens worden belicht, want de media behandeld vrijwel alleen de positieve kant van onze huidige digitale wereld, waarbij apparaten en machines steeds meer de overhand krijgen ten koste van de mens. Ik heb dit artikel zelfs naar de regering gestuurd. Ik zal wel geen antwoord krijgen, maar toch!
De digitalisering en automatisering kent de laatste decennia in onze maatschappij bijna geen grenzen meer. Zo heeft bijvoorbeeld de komst van de computer en smartphone onze hele manier van leven en werken veranderd, maar in mijn ogen is niet alles rozengeur en maneschijn en dat wil ik in dit artikel belichten. Vroeger maakte men op straat vaak met elkaar een praatje. Hele buurten praatten met elkaar en de kinderen waren lekker op straat aan het spelen. De straten zijn nu veelal uitgestorven. Nu zit de mens steeds meer alleen afgezonderd in de huiskamer naar het scherm te turen van hun smartphone of computer. Mensen zijn veelal onbereikbaar voor elkaar geworden in de huiskamer. We zijn steeds meer alleen. Je moet drie keer wat zeggen voordat er contact en je hebt geluk als je niet wordt afgesnauwd. Echte face-to-face gesprekken zijn een zeldzaamheid geworden. We moeten blijkbaar allemaal multitasken.
Kinderen zitten, zelfs bij mooi weer, vaak toch liever binnen te gamen met de (spel)computer of ze sturen elkaar WhatsApp berichten, terwijl ze soms notabene naast elkaar zitten. Hun leven bestaat grotendeels uit selfies, blogs, vlogs, YouTube, apps, de social media, gamen en programmeren, maar er is zoveel meer namelijk het echte leven. 30% van de jongeren onder 18 jaar heeft nu al slaapproblemen en dat cijfer zal in de toekomst vast nog verder stijgen omdat de smartphone een steeds belangrijkere plek gaat innemen in ons leven. Veel kinderen ver onder de 10 jaar zijn liever bezig met hun smartphone dan buiten te spelen, terwijl dat zeker in die fase van het leven belangrijker is en dat is eigenlijk een hele trieste constatering. De smartphone is een verlengstuk van ons leven geworden en zal nog belangrijker worden, want steeds meer apparaten zullen in de toekomst kunnen worden bediend met de smartphone. Over al die straling in en rondom ons woon-of werkverkeer hoor je echter niemand.
We hebben steeds meer straling om ons heen. Wifi-straling is een elektromagnetische straling. Er zijn ook steeds meer mensen die last hebben van zendmasten bij hun in de buurt. Wifi is letterlijk overal om ons heen en dat kan gewoonweg niet goed zijn. Deze straling zit bijvoorbeeld ook in een magnetron, pc, tv en in radiogolven, maar het wifi-signaal is vele malen krachtiger. Er zijn alleen al hier in Nederland zo'n 500.000 mensen met EHS-gerelateerde klachten. EHS staat voor elektroallergie. Deze mensen hebben klachten als oorsuizen, hoofdpijn, depressiviteit, lusteloosheid, misselijkheid, ademhalingsproblemen, soms zelfs verlammingen, slapeloosheid en het aantal hersentumoren (kankerverwekkend) neemt schrikbarend toe, maar al deze mensen worden tot op de dag van vandaag totaal niet serieus genomen, want er is zogenaamd nog niet overtuigend bewijs terwijl het wel zeker is dat al die straling iets met je doet. Men vindt over het algemeen dat deze mensen maar niet zo moeten zeuren met al die "vage" klachten.
Fel licht van een computerscherm of van je mobiel kan ook voor slapeloze nachten zorgen. Dit felle licht wordt ook wel blauw licht genoemd en ontregeld onze biologische klok. Neem bij voorkeur geen telefoon mee naar uw bed en ga voor de ontspanning voor het slapen gaan een boek of tijdschrift lezen.
De WHO en de Gezondheidsraad ondernemen nog steeds geen actie omdat het niet kankerverwekkend zou zijn. Eigenlijk een schande! Er zijn zelfs mensen die beweren dat er een gezondheidsramp aan zit te komen, maar te veel mensen steken nog de koppen in het zand. In veel landen is er een strenge regelgeving voor de stralingsnormen, maar hier in Nederland is er amper regelgeving met alle gevolgen van dien. Wanneer gaan we het gevaar van de wifi-straling van antennes en zendmasten nu eindelijk eens serieus nemen? Maar ja, er zijn natuurlijk veel te grote financiële belangen (miljarden business) in het spel ten koste van de gezondheid van de mens.
Er zijn nog steeds honderdduizenden mensen alleen al in Nederland die niet online zijn en dat zijn echt niet alleen ouderen. Er zitten ook mensen bij met betalingsachterstanden of mensen die hier gewoon niet veel mee hebben (zogenaamde digibeten), maar toch wordt het ons bijvoorbeeld opgedrongen om onze belastingzaken op internet te regelen en te internetbankieren. Er moet altijd een alternatief blijven, zonder bijbetaling. Je moet bijvoorbeeld immers nu betalen voor dagafschriften van je bankrekening en dat vind ik niet terecht.
Vroeger keken we gezellig met het hele gezin naar een spannende film op tv. Nu zit praktisch ieder lid van het gezin anoniem en alleen op zijn kamer te gamen of sociaal te zijn op de social media. Ja, het wordt er allemaal wel gezelliger op. Nog even en dan trekt de tv niet meer een miljoenenpubliek. We moeten juist weer wat meer als gezin bij elkaar gaan zitten zonder al die aanwezige stoorzenders. We moeten weer leren echt aandachtig naar elkaar te luisteren. Maar ondertussen worden we steeds gejaagder in een hectische maatschappij die dat ook van ons eist. De maatschappij gaat nog eens ten onder aan al die druk, want er worden het liefst alleen nog maar tijdelijke werknemers aangenomen die uitermate flexibel moeten zijn. Vroeg of laat wordt de rekening echter gepresenteerd!
Gemiddeld worden er 42 WhatsApp berichten per dag verstuurd en ik ga ervan uit dat jongeren nog boven dat gemiddelde zitten. Heb je dan echt niks beters te doen? En de media de jeugd maar lekker maken, want ze zijn nu eenmaal gevoelig voor trends. Dat is ook lekker voor de gezondheid en de beweging. Wie praat er nog fatsoenlijk met elkaar tijdens een pauze? En denk aan al die nek, schouder en rugklachten die gaan komen en vergeet de vingers ook niet.
Men vindt het gek dat ik nog weleens SMS-jes verstuur in deze tijd omdat WhatsApp gratis is. Men wil gewoon iedereen verslaafd en compleet afhankelijk maken van hun smartphone. Dat niemand dat door heeft? De mens moest zijn tijd weer eens wat meer aan nuttige zaken gaan besteden, in plaats van elke dag uren anoniem door te brengen achter het scherm. De wereld is in rap tempo verslaafd aan het worden en kan niet meer zonder computers en telefoons. Dat wordt nog wat als internet eens voor langere tijd uitvalt. Gaat dan iedereen ineens wel weer naar buiten, zoals bijvoorbeeld bij een langdurige stroomstoring?
Logisch dat de halve wereld naar de sportschool gaat om hun chronisch gebrek aan beweging te moeten compenseren. Ga erop uit. Wie is er nu nog creatief? Er is bijna geen kind meer die bijvoorbeeld iets simpels als een band van een fiets kan plakken. Bovendien wil praktisch niemand nog vieze handen krijgen van het klussen. Oude ambachten sterven uit en wie komt er nog in een bouwmarkt? Hoe zou dat toch komen? Logisch dat vele clubs en verenigingen zitten te springen om leden.
Natuurlijk is een smartphone handig maar waarom moeten al die telefoons altijd zo prominent aanwezig zijn? Zelfs bij verjaardagen voert de smartphone veelal de boventoon. Uw smartphone mag ook wel eens uit, beste mensen! Trouwens, waarom moeten we altijd bereikbaar zijn? Steeds meer mensen hebben al slapeloze nachten omdat ze telkens weer die berichtjes moeten checken. Dat is toch een slechte zaak! Waarom wordt hier nooit aandacht aan besteed? Natuurlijk is handsfree bellen beter als je auto rijdt, maar toch zie je dagelijks mensen met hun smartphone in de weer. Neem toch eens je verantwoordelijkheid. Je zult maar iemand doodrijden. Er zijn al genoeg mensen tijdens het appen of bellen onder de auto of trein gekomen en ze hebben het nooit in de gaten gehad en je krijgt nu eenmaal niet een tweede kans in het verkeer. Bekijk de onderstaande afbeelding maar eens goed en bekijk wat de gevolgen kunnen zijn. Het verkeer heeft geen behoefte aan stoorzenders!
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_ba2e55e2883f4dada862677f8bfe97ed~mv2.jpg/v1/fill/w_355,h_142,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_ba2e55e2883f4dada862677f8bfe97ed~mv2.jpg)
Dankzij internet bestaan er geen grenzen meer. Je legt in een fractie van een seconde met gemak met iemand contact aan de andere kant van de wereld, maar we kennen veelal onze eigen buurman of buurvrouw niet meer. We zitten lekker anoniem in onze huiskamer te turen naar zo'n scherm. Hoe vaak hoor je niet dat er ergens iemand midden in de stad al maanden, zo niet jaren doodligt in zijn eigen huis. Eigenlijk schandelijk dat zulke dingen gebeuren. Eigenlijk wordt de maatschappij steeds hufteriger en asocialer. Vorige week nog lag er een vrouw zwaargewond dood te gaan na een ongeluk! Omstanders hielpen niet, nee ze maken liever foto's voor op Facebook of Instagram. Hoe lomp is dat? Een tijdje terug was iemand bezig te verdrinken en omstanders stonden er maar wat met de telefoon in de hand. In wat voor wereld leven wij in godsnaam? De mens wordt steeds asocialer en hufteriger met alle gevolgen van dien. Denk eens aan al die agressie in het verkeer zoals het tonen van de middelvinger en conducteurs die in de trein steeds vaker worden mishandeld. In een woord schandalig! We krijgen een steeds korter lontje en we zijn steeds minder bereid om ons ook eens te verplaatsen in de mening van een ander met alle gevolgen van dien.
Natuurlijk is het gemakkelijk geworden om via internet zaken te regelen zoals internetbankieren bij een bank en je kunt bijvoorbeeld skypen met je verre neef in Nieuw Zeeland, maar internet heeft ook tal van nadelen en daar hoor je men veel te weinig over. Jaarlijks worden tienduizenden mensen opgelicht op sites als Marktplaats. Bedrijven en instellingen worden gehackt en dat kost vele miljoenen, wereldwijd zelfs miljarden. Gegevens van gewone burgers worden gehackt, enz. Kinderverkrachters en jihadronselaars wanen zich compleet veilig op internet. Internet is helemaal niet zo veilig. Er zijn zelfs datingsites die het aanmoedigen om vreemd te gaan. Ik vind het in een woord schandelijk. En vooral kinderen zijn zo naïef en zien de gevolgen niet, al zijn volwassenen soms geen haar beter.
1 op de 8 jongeren stuurt een naakt-selfie en denken dat deze blootfoto toch niet wordt doorgestuurd. En velen zetten op de social media waar en wanneer ze op vakantie gaan en ze plaatsen zelfs de mooiste foto's van een ver exotisch oord. Vind je het dan gek dat je huis dan is leeggehaald! Al die honderden vrienden op Facebook zijn namelijk geen echte vrienden. Echte vrienden zijn namelijk op de vingers van een hand te tellen. Trouwens, ik vraag me ten zeerste af of social media wel zo sociaal is. Veel mensen worden er depressief van en de eerste zelfmoorden zijn hierdoor al gepleegd.
Natuurlijk gebruik ik ook internet, maar het is voor mij zeker niet heilig, maar voor heel veel mensen wel. De halve wereldbevolking lijkt wel verslaafd aan internet en aan de social media en dat terwijl vrijwel niemand spreekt over verslaving. Men spreekt elkaar meer via Facebook dan in het echt. Vind je het gek dat men elkaar niks meer te vertellen heeft, op die nieuwste smartphone na dan? We moeten wat meer tijd vrijmaken voor elkaar. Creëer zo nu en dan eens een rustmoment voor jezelf. De samenleving snakt ernaar.
We zijn steeds meer in onszelf gekeerd. We lijken wel mummies of robots te worden met z'n allen. Iedereen tuurt op straat naar zijn of haar scherm. Ze zien je niet staan, laat staan dat ze je groeten. Zelfs iemand versieren is een hele toer, want elkaar aankijken doen ze nog maar weinig. Men is zich totaal niet meer bewust van het leven op straat. Het wordt er bepaald niet gezelliger op. Om ons heen zien we langzaam steeds meer beeldschermen verschijnen. Dat doet natuurlijk iets met je gezondheid, maar daar hoor ik niemand over! Iedereen is altijd en overal met zijn of haar telefoon bezig. Midden in een gangpad of bij de kassa in de winkel, op straat, in de kantine, tijdens verjaardagen en noem maar op, maar beseft dan niemand dat het ook weleens hinderlijk kan zijn voor anderen?
Velen zeggen ook dat internet veel milieuvriendelijker zou zijn dan post, maar het is maar net hoe je dat bekijkt. Voor papier heb je natuurlijk bomen nodig, maar hier in Europa worden er voor alle gekapte bomen altijd bomen terug geplant in productiebossen. Ik heb een wetenschappelijk onderbouwd artikel gelezen in de National Geographic en maar weinig mensen beseffen wat voor zeldzame metalen er in smartphones zitten en in de accu's van elektrische fietsen enz. In arme landen wordt de natuur helemaal weggekapt en vervolgens wordt heel diep in de grond gegraven in de hoop dat deze zeldzame metalen kunnen worden gedolven. Deze metalen zijn bovendien erg zeldzaam. Deze manier van zoeken heeft natuurlijk veel meer nadelige gevolgen voor de natuur, dan alleen maar kappen van bomen. En de arme landen zijn weer de klos ten behoeve van de welvarende landen. Onderdelen van smartphones zijn misschien nog wel schadelijker dan omgekapte bomen. Bomen groeien sneller dan die zeldzame metalen die miljoenen jaren in de grond liggen. Bovendien vind ik dat er altijd een alternatief over moet blijven. Stel, het internet ligt voor langere tijd plat. Wat dan? Daarom mag papieren post nooit verdwijnen net als contant geld i.p.v.. virtueel geld, want er komt een moment dan ligt internet plat, want hacken is tegenwoordig schering en inslag. Dat kost op jaarbasis ook vele miljarden.
Trouwens, mensen moesten elkaar eens wat vaker een leuke persoonlijke brief of kaartje sturen, want al die afstandelijke veelal zinloze berichtjes hebben vaak amper waarde. Een mail is gratis en een postzegel niet, maar hebben we wel een idee hoe duur die computer, software, het abonnement en die nieuwste smartphone is? En dan zijn er ook nog mensen, veelal jongeren, die telkens weer die nieuwste mobiel moeten hebben, terwijl ze soms niet eens meer durven te bellen naar een instantie. Bellen, wat is dat eigenlijk?
Ik lees dagelijks de krant, maar je moet telkens aanhoren dat het oubollig is en je met je tijd mee moet gaan. Je hoort er gewoon niet bij als je niet meedoet aan de laatste trends. Als je daaraan toegeeft dan ben je niet meer jezelf maar een ander. Ik lees liever diepgravende artikelen dan al die oppervlakkige vluchtige artikeltjes op internet. Men leest steeds meer oppervlakkige artikelen op internet, dat is uit onderzoek aangetoond, maar aandacht voor een uitgebreid artikel is er vrijwel niet meer. Men heeft haast geen rust in de kont meer, laat staan de concentratie om eens lekker uitgebreid te lezen en dat terwijl dat zo ontspannend is. Dat is jammer en slecht voor je ontwikkeling. Daarom wordt er ook nog maar zo weinig een boek gelezen, terwijl dat zo goed is voor je geest, voor jong en oud. Meer en meer schakelen we over op digitaal, maar de concentratie/rust heeft er steeds meer onder te lijden. Trouwens, wie kan er nog hoofdrekenen? Zelfs op school wordt vaak niet moeilijk gedaan als men er een rekenmachine bij pakt om een simpele som uit te rekenen. Fatsoenlijk Nederlands schrijven is er vaak ook niet meer bij. Veel mensen zijn nu al letterlijk en figuurlijk de weg kwijt als hun navigatiesysteem het niet doet. Men weet niet eens meer waar het noorden of zuiden is. Men is nu al hopeloos in de war als de techniek hen in steek laat, laat staan over 100 jaar!
Schrijven met een pen zal op termijn ook vast wel verdwijnen. De mensheid heeft een gigantische papierallergie opgelopen en wil alle boeken, en schriften het liefst zo snel mogelijk op de brandstapel. Gooi alle boeken in de bibliotheek en alle schoolboeken maar weg. Er komt een moment, maar dan is het te laat, dat we tot het besef komen dat het allemaal nog niet zo slecht was.
En wat te bedenken van al die draadloze wifi netwerken. Tal van onderzoeken hebben al aangetoond dat het iets met je doet (denk bijvoorbeeld ook aan hoogspanningsmasten bij jou in de buurt). Vooral jonge kinderen zijn hier kwetsbaar voor. In België mogen kinderen tot 7 jaar dan ook geen kindermobieltje hebben en in Frankrijk mag er geen wifi aanwezig zijn bij de kinderopvang. En in Duitsland wordt geadviseerd om thuis geen draadloos netwerk te installeren. Dat zegt toch wel iets! Waarom zijn er niet meer landen die hier serieus werk van maken, zoals hier in Nederland? Waarom steken we de koppen in het zand? Die straling doet iets met je en dan heb ik het nog niet eens over het licht wat al die grote en kleine beeldschermen afgeven. Steeds meer mensen lijden dan ook aan een (chronisch) slaaptekort omdat ze voor en tijdens de nacht gaan online gaan of bijvoorbeeld een app sturen. Wie zegt niet dat ze pas na enkele decennia gaan zeggen dat het slecht voor je is zoals bijvoorbeeld bij asbest het geval was. En dan doet 5G nu zijn intrede. Tijd voor echt serieus onderzoek, anders is het wellicht te laat!
Heel veel kinderen vertonen hyperactief gedrag (wellicht adhd). Misschien is er een link mee te leggen? Veel kinderen bewegen tegenwoordig veel te weinig en veel ouders helaas ook. Kinderen moeten toch ook hun energie kwijt of niet dan? Kinderen moeten veel meer worden gestimuleerd om buiten te spelen, maar ja, als hun ouders dagelijks ook vele uren computeren of bezig zijn met hun smartphone dan krijg je het met de paplepel ingegoten. Veel ouders zijn meer met hun telefoon bezig dan zich met de opvoeding te bemoeien. Geniet van je kinderen en luister eens naar de vogeltjes die fluiten. Heel veel mensen horen dat niet meer. Geniet van het echte leven. Het echte leven is niet een virtuele wereld. In speeltuinen en lopend achter de buggy tuurt menigeen meer naar zijn of haar telefoon dan op hun kinderen te letten. Ik heb het zelf meegemaakt in een speeltuin. Een moeder zag niet eens dat haar kind van een speeltoestel gevallen was, zelfs niet toen ze begon te huilen. Diep triest!
Fysieke winkels gaan steeds meer failliet terwijl de ene na de andere webshop wordt geopend. Gister ging V&D failliet en vandaag werd bekend dat een recordaantal winkels nog maar amper het hoofd boven water kunnen houden. Dit is dus slechts nog maar het begin. Veel mensen zeggen dat winkels niet genoeg met de tijd meegaan, maar er valt amper te concurreren tegen webshops omdat die nu eenmaal veel lagere lasten hebben. Daar moet wat aan gedaan worden. Wellicht meer belasting betalen want het is gewoon oneerlijke concurrentie. Hoe vaak zie je niet een klant die in een winkel een product bekijkt en informatie krijgt over een product en belooft later terug te komen en het dan later bij de allergoedkoopste webshop gaat kopen. Dan wordt de markt toch om zeep geholpen? Wie zit er nu te wachten op spookcentra? Bovendien wordt er vaak gesuggereerd dat webshops het goed doen, maar dat is helemaal niet waar. Heel veel webshops stoppen noodgedwongen zelfs weer binnen enkele jaren, en er zijn zelfs genoeg populaire webshops die nog nooit ook maar een cent winst hebben gemaakt zoals Wehkamp, Bol.com, Zalando en Amazon. Deze webshops maken geen winst omdat ze ondermeer veel last hebben van gratis verzendingen en gratis retourverzendingen en daar hebben fysieke winkels geen last van want daar kun je een product gewoon terugbrengen naar de winkel en hoeven dan dus ook geen extra kosten te maken.
Er zal wel een tijd aankomen waar (zorg)robots veelal het werk van ons gaan afpakken, waar drones gaan bezorgen en bespioneren en we worden rondgereden met zelfdenkende auto's die kunnen worden gehackt net als bijvoorbeeld een vliegtuig. Dat is nog eens een manier om de perfecte misdaad te plegen, hoe triest!
Misschien hoeven we op termijn ook niet meer naar school, want dan krijg je gewoon een chip met kunstmatige intelligentie in geplanteerd. Vind je het gek dat het brein van de mens aan het krimpen is, want we laten het denken aan een apparaat over. Is dit nu een wereld waar we naar streven? Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken. Het is nogal logisch dat er zoveel werklozen zijn, maar er is geen weg meer terug helaas! We slaan momenteel veel te ver door in onze drang om te automatiseren. Een mens is gedoemd om een nummer te worden in plaats van een mens van vlees en bloed. De technologie van tegenwoordig heeft heel veel dingen makkelijk gemaakt, misschien wel iets te makkelijk. Het heet de vooruitgang, maar het is maar net de vraag hoe je dat wilt zien. De mensheid wordt er in ieder geval niet socialer door ook al bestaan er geen grenzen op het wereldwijde web.
Trouwens, wist je wel dat 60% van de vrouwen liever zit te computeren dan seks te hebben met haar partner. En 43% van de vrouwen vind hun smartphone belangrijker dan hun partner. De computer en/of computer beïnvloeden dus het libido van vrouwen op een negatieve manier. Mannen hebben hier blijkbaar minder last van, maar dat zijn toch best wel schokkende cijfers.
De gevaren van deze elektromagnetische straling wordt door critici ook wel "asbest van de toekomst" genoemd. Tal van onderzoeken hebben al aangetoond dat wifi iets met je doet, maar nog steeds wordt er door velen kritisch naar gekeken omdat overtuigend bewijs blijkbaar nog niet is geleverd en omdat er natuurlijk veel verdiensten op het spel staan. Voor wie wil weten wat voor onderzoeken er momenteel zijn verricht raad ik aan op de volgende link te klikken.