top of page

Digitale dementie

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 3 jun 2024

Sinds het digitale tijdperk kunnen we nog maar nauwelijks een simpel telefoonnummer onthouden, terwijl 5 op de 10 mensen zich nog wel het telefoonnummer weet te herinneren waar hij/zij vroeger voor het digitale tijdperk tussen hun 10e en 15e woonden.


Telefoonnummers worden nu eenvoudig opgeslagen in onze smartphone, misschien wel iets te gemakkelijk. 64% van de ouders kent het telefoonnummer van zijn kind(eren) niet uit zijn hoofd. De helft kan amper het telefoonnummer van zijn of haar werk onthouden en slechts een op de drie mensen kan het telefoonnummer van de partner onthouden. Opinion heeft hier onderzoek naar gedaan door 1000 mensen hierover gerichte vragen te stellen. Opdrachtgever Kaspersky wijt dit geheugenverlies aan het gebruik van mobiele apparaten. Er wordt dan ook gesproken over digitale dementie. Heel veel mensen hebben hier in meer of mindere mate wel last van. Mensen vinden het tegenwoordig niet meer nodig om gegevens te onthouden, omdat de mobiele apparaten dat voor ons zijn gaan doen, maar onze hersens worden dan wel minder aan het werk gezet.



We doen vrijwel alles met onze smartphone of tablet. Deze mobiele apparatuur vormt nu in feite het geheugen van de mens. In dit artikel gaat het om telefoonnummers, maar er wordt ons veel meer werk uit handen genomen. Al die mobiele apparaten zijn hard bezig om ons digitaal dement te maken. Nee, ons geheugen wordt er bepaalde gevallen echt niet beter op.


Denk eens aan hoe lang u achter uw scherm zit en hoe vaak en hoe lang u doet aan social media. Hopelijk niet te lang? Dat heeft allemaal zo zijn invloeden. Je vergeet gewoon je normale dagelijkse bezigheden. Er bestaat ook nog zoiets als een normaal sociaal leven en echte face-to-face gesprekken waarbij je hopelijk nu eens niet wordt gestoord door een smartphone.


Het is weliswaar een compleet ander willekeurig voorbeeld, maar weet iemand de weg nog wel naar zijn of haar reisbestemming als het navigatiesysteem ineens uitvalt? Veel mensen weten haast al niet eens meer of ze nu naar het Noorden of naar het Zuiden rijden en ze raken dan totaal overstuur als ze ineens weer zijn aangewezen op een "ouderwetse" wegenkaart. Kan iemand überhaupt nog wel kaartlezen?


We vertrouwen in heel veel situaties blind op onze smartphones, tablets en noem ze allemaal maar op en daarom is het zo raar dat we vaak zo'n slechte beveiliging hebben. Slechts 36% installeert extra beveiliging op de smartphone en 23% doet dit op de tablet. Je wilt toch niet dat al deze gegevens in verkeerde handen vallen?


We vertrouwen steeds meer gegevens toe aan al onze mobiele apparaten. Pen en papier komt er vrijwel niet meer aan te pas. Dan sta je straks op je vakantieadres in een ver oord en je telefoon laat je in de steek, of hij is gestolen of de oplader ligt nog thuis. Dan ben je digitaal dement en totaal machteloos, maar bovenal hartstikke gehandicapt. Er is in bepaalde gevallen niks mis met een notitieboekje, een agenda of een simpel A-4-tje. Een back-up maken, een mail maken met alle belangrijke benodigde gegevens of voor de zekerheid even een printje uitdraaien kan ook veel leed voorkomen.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page