Een zonnebloem kan wel 3 meter lang worden (er zijn uitzonderlijke gevallen bekend van wel 5 meter) en het zonnehoofd beweegt altijd mee met de zon. De ene soort zonnebloem wordt wel groter dan de andere soort en er zijn tegenwoordig ook speciale pot-zonnebloemen in de handel die niet groter worden dan zo'n 30 centimeter, echt ideaal voor op uw balkon of terras.
Het is een prachtige eenjarige plant (al zijn er uitzonderingen) die bloeit van juli tot en met oktober. Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en werden destijds gezien als zonnegod door de Indianen. Ze zijn rond 1000 voor Christus gedomesticeerd en werden langzaam verspreid over de wereld. In de 16e eeuw werd de zonnebloem door Spaanse zeelieden naar Europa vervoerd. De zonnebloem dankt zijn naam aan Botanicus Carl Linnaeus. Deze meneer deed de bloem denken aan de zon. Heli betekent zon en anthos betekent bloem en deze twee woorden aan elkaar geplakt is dat de Latijnse benaming voor zonnebloem.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_f55ffb193f454a47bb733c29deffc351~mv2.png/v1/fill/w_453,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_f55ffb193f454a47bb733c29deffc351~mv2.png)
Vanzelfsprekend heeft de zonnebloem veel zon nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Ze gedijen het beste op een warme beschutte plaats in uw tuin. Geef zonnebloemen ook de ruimte en voldoende water. De meeste mensen denken dat er alleen gele zonnebloemen zijn, maar er zijn ook zonnebloemen met bruine, oranje en rode tinten. Zonnebloemen zijn absoluut een sieraad voor iedere tuin en trekken vele insecten zoals vlinders en bijen aan.
Zonnebloemen zijn eenvoudig te zaaien en te kweken. Strooi wel voldoende zaad, want muizen en/of vogels kunnen de grond wel omwoelen. U kunt ook zaaien in een kas, maar let dan wel op dat de zonnebloem niet te snel groeit. Ze hebben dan vaak een dunne steel en dat maakt ze extra kwetsbaar als u ze naar buiten gaat verplaatsen. Bij harde wind kunnen ze dan afbreken en dat is toch eeuwig zonde!
Laat zonnebloemen niet groeien op klei, want dan kunnen ze wellicht gaan rotten. Verder zijn zonnebloemen op vrijwel iedere ondergrond te houden. Ze zijn ook vrijwel niet vatbaar voor ziektes of plagen. En als er al bladluizen op zitten dan weten de lieveheersbeestjes daar vast wel raad mee.
Een zonnebloem groeit de hoogte in met hoge, ruwe behaarde stengels. De bloem kan een diameter hebben van wel 30 centimeter. Deze mooie snijbloem heeft kleverige behaarde bladeren en zijn groot qua omvang. Er wordt ook zonnebloemolie uit zonnebloemen gewonnen en wordt veel gebruikt om eten te bereiden in de keuken. Dit is plantaardige olie die afkomstig is uit de pitten van de zonnebloem.
In het hart van de zonnebloem zitten allemaal pitjes, die je in principe weer kunt planten, maar doe dat nooit onder de 10 graden Celsius en zaai bij voorkeur 2 tot 3 zaadjes per plantgat. Uit elk pitje kan dus weer een mooie nieuwe zonnebloem groeien, mits ze in de grond worden gestopt natuurlijk. U kunt de uitgebloeide bloemen ook laten liggen om zo in de herfst en in de winter als voer te kunnen dienen voor de vogels. Voordat de zaden echter gebruikt kunnen worden moet het bloemhoofd eerst worden afgeknipt en gedroogd, bij voorkeur hangend drogen. Met beeldschone zonnebloemen is het pas echt zomer in uw tuin!