De ziekte van Alzheimer vernietigt langzaam maar zeker het denkvermogen van de patiënt en is dus in feite een slopende ziekte. De hersenen verschrompelen in feite langzaam. Dingen onthouden zal steeds moeilijker gaan. De persoonlijkheid van de mens wordt steeds verder aangetast totdat de patiënt een kasplantje is geworden.
Deze ziekte kan snel verlopen maar kan ook heel langzaam gaan
De ziekte van Alzheimer is een vreselijke ziekte die eerst ons korte termijn geheugen aantast en daarna ook onze lange termijn geheugen aantast. Bij het ene persoon die aan deze ziekte lijdt kan deze aftakeling vele jaren duren, maar er zijn ook gevallen bekent van mensen die en enkele maanden, weken en zelfs dagen compleet dement zijn geworden. Erfelijkheid kan ook een rol spelen, al is dan nog steeds de kans groter dat je het niet krijgt dan wel. De buitenste laag van de hersenschors verschrompelt bij deze ziekte langzaam en bij de hersenen zijn er karakteristieke eiwitophopingen te zien. Vaak krijgen alleen mensen die ouder zijn dan 65 jaar deze slopende ziekte maar ook jongere mensen kunnen de ziekte van Alzheimer krijgen. Bij jongeren die deze ziekte krijgen is het verloop van de ziekte sneller dan bij ouderen. Vaak begint het echter met vergeetachtigheid. Verwar dit niet met verstrooidheid, want dat hebben we allemaal wel eens van tijd van tijd. De partner heeft vaak na verloop van tijd in de gaten dat er iets niet helemaal deugt. Ga dan even langs de huisarts en die kan u doorverwijzen.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_d1e98f2a5e3543fdb121c52f1b47238a~mv2.png/v1/fill/w_980,h_314,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/788ca5_d1e98f2a5e3543fdb121c52f1b47238a~mv2.png)
Vaststelling ziekte van Alzheimer
Nadat de dokter u heeft doorverwezen zal er een gesprek volgen met een expert op dit gebied (neuroloog of een psycholoog) en dan zullen er ook proefjes worden gedaan waarmee onomstotelijk kan worden vastgesteld of het de ziekte van Alzheimer is en in wat voor stadium het zich bevindt. Vervolgens wordt er dan vaak een contactpersoon aangewezen die eens in een aantal weken langskomt en kijkt hoe het gaat. Dit contactpersoon kan ook allerlei tips geven om het allemaal toch zo gladjes mogelijk te laten verlopen. Als deze ziekte al wat in een vergevorderd stadium is aanbeland dan wordt er aangeraden om het rijbewijs in te leveren. Als u lijdt aan deze ziekte en u maakt brokken in het verkeer dan bent u aansprakelijk zelfs al is het niet uw schuld. De patiënt kan dan een speciale ov-pas aanvragen om gratis te kunnen reizen in het openbaar vervoer. De persoonlijk begeleider heeft ook zo'n pas en mag dan vanzelfsprekend ook gratis mee.
Goede zorg
Afhankelijk van de gezondheid van de partner kan er met deze ziekte in principe met de juiste zorg en begeleiding nog lang thuis worden gewoond. Eventueel kan ook de thuiszorg worden ingeschakeld. In veel gevallen komt er toch een onvermijdelijk moment dat het zo niet langer gaat en de patiënt zal worden overgebracht naar een verpleeghuis, waar natuurlijk 24-uurs zorg aanwezig is. De partner, familie en vrienden kunnen natuurlijk in principe iedere dag langskomen. De achteruitgang is helaas nog steeds niet te stoppen al worden er wel proeven met speciale medicijnen gedaan. Naar verwachting komen deze medicijnen zeker niet voor 2015 in de apotheek te liggen. Deze medicijnen schijnen de verdere achteruitgang stil te kunnen zetten dus dan is het zaak om er vroeg bij te zijn. Er zijn nu ook al medicijnen die de achteruitgang min of meer tijdelijk stil kunnen zetten maar dit medicijn slaat lang niet bij iedere patiënt aan.
Blijf actief!
Mensen die aan de ziekte van Alzheimer lijden wordt geadviseerd om toch vooral zo veel mogelijk actief te blijven. Doe dingen die de hersenen prikkelen zoals lezen en puzzelen. Beweging is ook belangrijk. Ga niet binnen kniezen maar ga erop uit. Het geeft je meer inspiratie en levenslust. Vereenzaming ken het proces versnellen dus trek erop uit.
Geloof het of niet, maar in de wereld zijn er meer dan 24 miljoen mensen die lijden aan deze ziekte en in Nederland zijn er ongeveer 250.000 patiënten en er komen jaarlijks duizenden patiënten bij. Maar het is niet zo dat als je dement bent dat je dan altijd de ziekte van Alzheimer hebt. Dit lot treft ongeveer 2/3e deel van de demente patiënten.
Dement wachtend op de dood
Helaas is het nu nog steeds zo dat mensen die aan deze ziekte lijden na verloop van tijd dement worden en vaak steeds minder gaan bewegen. Gemiddeld duurt het totale ziekteproces zo'n 8 jaar. Ze zijn steeds meer in zichzelf gekeerd en zijn eindeloos aan het staren of er nu wel of niet tegen ze wordt gepraat, en er zal een moment komen, hoe vreselijk ook, dat de partner niet meer wordt herkend. Dan stort de wereld even in. Vaak zijn deze mensen, op hun eigen manier dan, toch wel vrolijk want zorgen kennen ze niet meer. Ze zullen langzaamaan steeds bedlegeriger worden tot de ziekte van Alzheimer uiteindelijk het hart zal stilzetten. Dan is er een eind gekomen aan een hopelijk niet al te lange lijdensweg. De partner, familie en vrienden kunnen nu gaan rouwen en tot rust komen en hebben er vaak toch wel vrede mee, want aan het einde van deze ziekte breekt er een tijd aan wat geen fatsoenlijk menswaardig bestaan meer is te noemen. Dat gun je je ergste vijand niet.
Nieuwe medicijnen in de nabije toekomst
Hopelijk komt er snel een medicijn op de markt die deze ziekte de baas kan worden. Binnen een paar jaar zou er een nieuw medicijn op de markt kunnen komen wat een soort van milkshake is met geheugen verbeterende stoffen erin. De milkshake wordt Souvenaid genoemd. Diverse proeven tonen aan dat na het drinken van deze milkshake de functie van de hersenen namelijk aantoonbaar verbeterde. Er zijn ook stoffen aan toegevoegd die voorkomen in moedermelk, zoals omega 3- vetzuren, choline, uridine en andere aanvullende voedingsstoffen zoals vitamine B en antioxidanten. Deze milkshake pakt de verbindingen aan tussen de hersencellen aan want dit is feitelijk de schade die deze ziekte veroorzaakt. De huidige medicatie pakt alleen de hersencellen aan en is dan ook aantoonbaar minder effectief op de langere termijn. Hopelijk is dit de sleutel tot succes in de aanpak van deze slopende ziekte. We kunnen niet wachten tot dit middel op de markt komt. Melk drinken schijnt ook een positief effect te hebben.