top of page

De zeehond in beeld

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 uur geleden

De zeehond wordt ook wel een rob genoemd. Deze prachtige zeezoogdieren zijn op heel veel plekken in de wereld te aanschouwen maar ook hier in Nederland bij de Waddenzee, de Ooster- en Westerschelde en in de buurt van het eiland Texel kun je ze zien. Deze roofdieren houden wel van een lekker visje. Dankzij hun zeer gevoelige snorharen kunnen ze hun prooi goed waarnemen alvorens genadeloos toe te happen.


Zeehonden kunnen heel goed overleven in warme en in koude gebieden dankzij hun isolerende dikke speklaag. In de zomer verhaart een zeehond. Tijdens de verharing is het belangrijk dat een zeehond goed kan zonnen, want vitamine D is nu eenmaal onmisbaar voor de huid en is tevens onmisbaar voor het krijgen van een nieuwe vacht. Een zeehond heeft 2 soorten haren, namelijk lange donkere haren en korte grijze haren.


Zeehondencrèche Lenie ´t Hart


Veel mensen vinden zeehonden schattige dieren om naar te kijken. Ze hebben blijkbaar nogal een hoge aaibaarheidsfactor. Wie graag zeehonden eens van dichtbij wil gaan bekijken en niet wil gokken op een boot naar een van de eilanden (want hier kun je soms ook zeehonden waarnemen op een zandbank) kan natuurlijk ook terecht bij de zeehondencrèche van Lenie 't Hart in Pieterburen. Dit is echt een geweldige ervaring die u ooit eens meegemaakt moet hebben.



In de zomermaanden zijn er soms ook zeehondenbaby's te bewonderen. Zeehondenbaby´s worden in de zomermaanden geboren bij laagwater op een zandbank. Zeehondenbaby´s worden ook wel huilers genoemd en komen niet zelden in de zeehondencrèche terecht dankzij menselijke verstoringen, helaas. Ze raken dan in paniek hun moeder kwijt, met alle gevolgen van dien. Maar gelukkig is de zeehondencrèche er ook nog. Zeehonden die in Pieterburen terecht komen zijn verzwakt, hulpeloos, en/of ziek. Na een poosje, als ze weer volledig hersteld zijn, worden ze altijd weer vrijgelaten op de plek waar ze thuishoren, namelijk in de zee.


Er is ook een zeehondencrèche op Texel genaamd Ecomare. Deze mensen verrichtten ook geweldig werk en vangen al zeehonden op sinds 1952. Dit is langer dan Lenie ´t Hart want zij zet zich in voor het behoud van de zeehonden vanaf 1971. Zeehondencrèche Lenie ´t Hart is alleen bekender bij het brede publiek.


Gewone zeehond en grijze zeehond


In totaal zijn er wereldwijd 30 soorten zeehonden te bewonderen. Bij ons in de Waddenzee komen alleen de gewone zeehond en de grijze zeehond voor. De grijze zeehond is groter dan de andere zeehonden. Ook is bij dit zeezoogdier het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes duidelijk waarneembaar aan de grootte en aan de kleur. Bij de gewone zeehonden zie je geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.


De leeftijd van een zeehond wordt net zoals bij de jaarringen van een boom bepaald aan het aantal lagen van de tanden, want ieder jaar krijgen de tanden weer een nieuw glazuurlaagje. Zeehonden voelen zich als een vis in het water en zijn in het water razendsnel dankzij hun achter vinnen. Op het land gaat het ze aanmerkelijk slechter af. Hun vinnen kunnen ze dan niet gebruiken. Zeehonden hobbelen dan met hun buik voort. Dit gaat niet zo snel, maar als er gevaar dreigt en ze moeten snel de zee in dan kunnen ze ook een soort van rolbeweging maken.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page