De wonderboom (wetenschappelijke naam Ricinus communis) is volgens het Guinness book of records de meest giftige plant ter wereld en wordt ook wel wonderolieboom genoemd. Deze bijzondere plant is familie van de wolfsmelk. Alle delen van deze plant zijn giftig en de vruchten bevatten het gif ricine. De inname van 1 milligram gif kan genoeg zijn om een volwassen mens te doden. Gebruik dus altijd handschoenen als u met deze plant aan de slag gaat en was na afloop altijd je handen. Het is een snelgroeiende plant van tropische afkomst (Afrika), maar is nu wereldwijd verspreid. In het noordoosten van Afrika kun je hem ook in de vrije natuur tegenkomen. De vruchten van deze boom worden wonderbonen genoemd en uit deze wonderbonen wordt wonderolie geperst.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_da12f232301f468cad89e0546d06fd2c~mv2.jpg/v1/fill/w_275,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_da12f232301f468cad89e0546d06fd2c~mv2.jpg)
In ons land kun je deze bijzondere plant het beste als eenjarige plant aanschaffen, want hij kan in een jaar makkelijk 2,5 meter groeien. In Afrika kun je in de natuur exemplaren tegenkomen van wel 15 meter hoog, tenminste als er voldoende water en mest aan de plant wordt gegeven. Hij heeft dus een enorme groeikracht. Wonderbomen gedijen het beste op een zonnige standplaats en hij houdt ook van ruimte om zich heen. Ook houden ze van een humusrijke en voedselrijke grond en als hij veel water krijgt dan zal hij ook sneller gaan groeien. Wonderbomen bevatten veel water, dus langdurige periodes van droogte kunnen ze prima aan. In de vrije natuur groeien ze razendsnel, maar in een emmer of bloempot blijven ze kleiner. Ze kunnen niet tegen de vorst. Als de temperatuur onder de 5 graden Celsius komt dan zal hij doodgaan.
Vroeger werd er wonderolie uit wonderbomen gewonnen, vandaar de naam. Deze olie werd destijds gebruikt voor het opwekken van de bevalling en laxatie. Ook werd deze (Castor)olie verwerkt in verf, zeep, inkt en nog veel meer.
Je kunt deze imposante planten herkennen aan de roodbruine bladeren en de roze tot dieprode bloemen. De buitenkant van de zaden is heel hard en daarom is er voor het kiemen noodzakelijk dat er vocht naar binnen kan dringen. Zet de zaden daarom bij voorkeur 24 uur in het water en vijl de buitenkant van de zaadboon licht, maar gebruik dus altijd handschoenen omdat de binnenkant van deze zaden erg giftig zijn. De ideale omstandigheden zijn een temperatuur vanaf 20 graden Celsius en begin binnen met kweken. Na zo'n twee weken zal er een klein kiemplantje te zien zijn. Als het tweede paar blaadjes te zien is, dan kan hij naar buiten. De zaaiaarde moet niet te nat zijn, want dan is de kans aanwezig dat deze zaden gaan rotten. In tegenstelling tot de tropen is deze plant bij ons niet winterhard en dus eenjarig en moet hij dus iedere jaar opnieuw worden gezaaid of geplant. Stekken is helaas niet mogelijk.
Wonderbomen zijn dus giftig, maar zijn wel aantrekkelijk om te hebben vanwege hun gestalte. Ze vallen natuurlijk erg op, mede door hun grote vingervormige bladeren en hun mooie bloemen in dikke rode trossen en als ze open gaan dan hebben ze een crème witte kleur. Na de bloei komen er rode aardbeiachtige vruchten tevoorschijn, maar pas op want deze vruchten zijn erg giftig (ricine). Als dit gif uit deze bonen in zuivere toestand wordt gebruikt, dan zijn zeer kleine hoeveelheden al dodelijk, dus pas op!