top of page

De Waddenzee in beeld

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 15 mei 2024

De Waddenzee is een relatief ondiepe zee met een uniek ecosysteem en met een rijke biodiversiteit. Dit gebied loopt tussen de Waddeneilanden door en loopt door tot het vaste land van Nederland, Noord-Holland, de Afsluitdijk, Friesland en Groningen. De Waddenzee loopt ook nog verder langs de kust van Duitsland en Denemarken. Het totale gebied is zo'n 500 kilometer lang en ongeveer 20 kilometer breed en loopt van Den Helder helemaal door naar het Deense Esbjerg. De Waddenzee is dan ook het grootste kustsysteem ter wereld met een totale oppervlakte van 10.000 vierkante kilometer. De Waddenzee mag zelf helemaal zijn gang gaan in gebieden zoals diverse zandplaten, bij de eilanden, geulen, diepe zeegaten, slikbanken, kwelders, zomerpolders en ondiepe prielen. Omdat de Waddenzee een zeer grote natuurwaarde heeft is besloten het gebied op de UNESCO-Werelderfgoedlijst te plaatsen.



De Noordzeebodem bestaat grotendeels uit zand en slib. Er zijn hier veel dieren die zich hierin ingraven zoals allerlei schelpdieren (o.a. kokkel, nonnetje en de strandgaper) en wormen (o.a.. zeeduizendpoot en zager). Vastgehecht tussen de stenen en rotswanden vind je dieren zoals mosselen, zeepokken, sponzen en zeeanemonen. Ook kreeften en krabben lopen hier op de bodem tussen de stenen. Rovers en aaseters voelen zich op de bodem thuis. Zeesterren, zee-egels, krabben, maar ook roggen en platvissen zijn hier op zoek naar voedsel. Er zijn hier ook vissen die zich ingraven. Ook leven hier vissen die hun kleur kunnen aanpassen zoals de tarbot. In totaal leven hier zo'n 140 verschillende vissoorten.


Het zoogdier wat de Waddenzee extra bijzonder maakt is de zeehond. Er zijn twee soorten, de grijze zeehond en de gewone zeehond en ze worden ook wel robben genoemd. Gelukkig zijn deze mooie dieren per wet beschermd, want ze zijn kwetsbaar en dan vooral de huilers. Huilers zijn jongen of pups die hun moeder zijn kwijtgeraakt en dan produceren ze een heel klagelijk geluid. Door goed Waddenbeheer leven er thans zo'n 40.000 zeehonden in het hele Waddengebied. Het is een mooi gezicht als je met de veerboot naar een eiland gaat en dan zeehonden met hun jongen ziet liggen op een zandbank. Het is een prachtig gezicht!


De Waddenzee telt ook een groot aantal vogels. Elk jaar verblijven zo'n 12 miljoen vogels in dit unieke gebied. Vaak is dit een tussenstop op hun trektocht naar warmere gebieden in het zuiden zoals Afrika tot zelfs naar India, Nepal en naar delen van China. Ongeveer 1 miljoen broedparen broedden hier hun eieren uit. Denk hierbij aan vogels zoals de aalscholver, kluut, bergeend, lepelaar, steenloper, visdief, zilvermeeuw, mantelmeeuw, strandplevier en de scholekster.


Ook kieviten komen hier veel voor en is met name een belangrijk symbool voor Friesland, want er worden hier bij wijze van traditie in het voorjaar ook eieren geraapt. Eieren zoeken heet in Friesland aaisykje en is een oude traditie. Degene die het eerste ei vindt in een bepaald gebied verdient een lintje en daarmee eeuwige roem. Deze steltloper is een trekvogel en komt veel voor in het gematigde Euro Siberië. Deze mooie karakteristieke vogel heeft een opvallende kuif, heeft ronde vleugels en is vooral zwart-wit van kleur. Hoewel ze ook in het Waddengebied veel worden gesignaleerd zie je ze ook veel op gemaaide graslanden en op bewerkt land, want hier worden de eieren tevens uitgebroed. Er worden vroeg in het voorjaar 3 tot 4 eieren in een ondiep grondnest gelegd. Het nest en de jongen worden agressief verdedigd tegen alle indringers. Boeren markeren vaak deze nesten met stokken o.i.d. op hun land zodat de nesten niet worden verstoord en dat is wel zo goed voor de natuur.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page