top of page

De voor- en nadelen van ons ouder wordende brein

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Het is onomstotelijk vastgesteld dat het menselijke brein naarmate men ouder wordt achteruit gaat. Dat is een heel normaal natuurlijk proces van aftakeling en slijtage. Het geheugen zal helaas achteruit gaan, dingen inplannen en overzicht bewaren wordt ook moeilijker en uw denksnelheid zal toch wat minder worden tijdens het stijgen der jaren. Maar er is ook positief nieuws te melden, want een seniorenbrein is in bepaalde dingen juist beter dan een jong(er) brein.


Voor- en nadelen


Een menselijk lichaam takelt natuurlijk langzaam af tijdens het ouder worden. Dat is een normaal verschijnsel, maar we moeten er ook niet al te dramatisch over doen. Er is weliswaar achteruitgang en hier en daar wellicht wat slijtage maar het is vaak minder erg dan dat we ons realiseren. Als we de 50 jaar al zijn gepasseerd dan zorgt ons "seniorenbrein" ervoor dat we veel beter stressbestendig zijn dan toen we jong(er) waren. Daardoor kunnen we op die leeftijd veel beter met lastige situaties omgaan. Bovendien bezit de oudere generatie wijsheid, vanwege de levenservaring die al is opgebouwd. Door die wijsheid kunnen ook beter lastige beslissingen worden genomen. Angst en depressies komen op deze leeftijd ook veel minder voor.


Het brein wordt weliswaar iets minder naarmate je ouder wordt, maar wist je wel dat ook twintigers al last kunnen hebben van een lichte achteruitgang van hun brein.



Hersenen sterven niet af en er groeien weer nieuwe hersencellen bij


Veel mensen denken dat onze hersenen langzaam afsterven, maar dat is helemaal niet waar. Sommige hersencellen krimpen weliswaar iets en sommige verbindingen tussen hersengebieden verdwijnen maar ze blijven wel. Gelukkig maar.


Wat veel mensen ook niet weten is dat zelfs als je ouder wordt er ook nog steeds hersencellen bijgroeien. Deze groei wordt aangestuurd door de groeihormonen. Die groeihormonen kunnen nog beter hun werk doen als er veel wordt bewogen zoals bij sport of bij andere lichamelijke activiteiten. Blijf dus altijd lekker bewegen. En we zijn dus nooit te oud om weer wat bij te leren.


Hersendelen nemen functies over


Door de slijtage tijdens de ouderdom gaan sommige hersendelen wel wat slechter werken, maar andere hersendelen zijn dan prima in staat om deze functie over te nemen. Hersenscanners hebben dit proces feilloos aangetoond. Jongeren kunnen een taak uitvoeren met 1 hersenhelft terwijl ouderen hier 2 hersenhelften voor nodig zijn. Maar wat maakt het uit, als het maar lukt nietwaar!

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page