De Volkswagen Kever is gemaakt in opdracht van Hitler en was rond 1935 een symbool van industrieel vermogen. Hitler gaf toen opdracht om een auto voor het volk te maken, een "Volkswagen". Bovendien wilde hij Duitsland op wielen zien te krijgen en de rest van Europa overtreffen. Hij pikte het ontwerp van de Joodse ingenieur Josef Ganz en zag er vervolgens op toe dat meneer Ganz helemaal vergeten werd. Ganz vluchtte naar Zwitserland en emigreerde later naar Australië. Na de oorlog zou hij nog eerherstel krijgen. De oorspronkelijke VW Kever is dus bedacht door ingenieur Ganz, maar de Kever zoals wij die nu kennen is een ontwerp van Ferdinand Porsche geweest, omdat Hitler voor de Tweede Wereldoorlog deze opdracht aan Porsche gaf.
Deze prachtige VW Kever is gebouwd van 1938 tot 2003 en werd daarmee de langst en de meest geproduceerde wagen ter wereld. Op 30 juli 2003 rolde in Mexico de laatste Volkswagen Kever van de band. In totaal zijn er meer dan 21,5 miljoen Kevers gemaakt. Deze bijzondere wagen werd tot 1967 Typ 1, 1200, 1300 (motorinhoud in cc) genoemd. In Duitsland wordt deze auto een " Volkswagen Käver" genoemd. Vertalingen voor Käver zijn Kever en in Engelstalige landen Beetle. In Wallonië en Franstalige landen heette hij Coccinelle (Lieveheersbeestje), in Noorwegen Boble (bel) en in Bolivia Peta (schildpad).
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_63c69f08d5724fc2924f8eb6d914745c~mv2.jpg/v1/fill/w_265,h_190,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_63c69f08d5724fc2924f8eb6d914745c~mv2.jpg)
De Volkswagen Kever is en blijft een auto met karakter, net als veel auto's van vroeger. Deze wagen heeft prachtige ronde vormen en een zeer kenmerkend motorgeluid. Nederland was destijds een van de eerste landen die kennis maakte met de Kever. In 1947 werd deze auto in ons land geïntroduceerd. In 1955 waren er al 1 miljoen Kevers verkocht. Deze auto werd in de volksmond toen al jaren Kever genoemd, maar pas vanaf 1967 werd deze auto door Volkswagen ook Kever genoemd. Voor de Tweede Wereldoorlog werden er in Wolfsburg al Volkswagen Kevers geproduceerd en werd Volkswagen stad genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog ging men door met bouwen van Volkswagens, onder Engels bewind. In deze periode werden ze eerst alleen gebouwd voor het Engelse leger en daarna voor vitale bedrijven zoals nutsbedrijven. Daarna kwam de Duitse markt weer op gang, evenals de export.
In 1972 nam de Volkswagen Kever het stokje over van de Amerikaanse T-Ford waarvan er tot dat moment de meeste auto's van werden verkocht, namelijk 15 miljoen auto's. In 1978 werd in Duitsland de productie gestopt omdat er een opvolger klaar stond, de Volkswagen Golf. De Volkswagen Golf zou de productiecijfers van de Kever uiteindelijk ruimschoots gaan overtreffen. Buiten Europa werden nog wel Kevers geproduceerd tot in 2003 in Mexico de laatste auto van de band rolde. De laatste serie Volkswagen Kever werd een hele speciale want er was maar een beperkte oplage van 3000 stuks en werd "Última Edicion" genoemd. De Volkswagen Kever deed zelfs mee aan de rally van Monte Carlo en deed voor het eerst mee in 1964 en in dat eerste jaar haalden ze meteen het beste resultaat, namelijk met een overwinning in zijn klasse.
Heinrich Nordhoff (VW-ingenieur) zal altijd verbaasd blijven waarom de VW Kever zo'n succesnummer bleef, ook tot ver na de Tweede Wereldoorlog. Voor de Tweede Wereldoorlog was de Kever vooruitstrevend te noemen, maar na de oorlog raakte hij toch snel verouderd. De motor had maar een beperkt vermogen en was allesbehalve zuinig in het gebruik, de versnellingsbak was moeilijk bedienbaar, had een slechte geluidsdemping en het weggedrag op een nat wegdek was ronduit gevaarlijk te noemen. Ondanks dit alles bleef de VW Kever nog heel lang een succes en dat is omdat deze klassieke auto nu eenmaal karakter heeft.