De Vijgenboom (Ficus carica) is een bladverliezende boom, maar is winterhard en is dus ook geschikt voor de Nederlandse tuin. Oorspronkelijk komt de Vijgenboom uit het Midden-Oosten en West-Azië. De Vijgenboom wordt beschouwd tot een van de oudste gecultiveerde bomen ter wereld en dat gaat terug tot wel ruim 10.000 jaar geleden. In de oudheid werden deze bomen al gewaardeerd vanwege hun voedzame eigenschappen. In oude geschriften zoals de Bijbel werd hier al over geschreven.
In de winter wordt de vruchtvorming van de vijg al in gang gezet. Bij temperaturen onder de -7 graden Celsius loop je de kans dat de vrucht gaat bevriezen en gaat dan soms dood. Deze minivijgjes kun je wel tegen de kou beschermen door er een sok overheen te doen die wel kan ademen. De boom zelf is zeer winterhard en kan wel temperaturen aan van onder de -23 graden Celsius.
De bladeren voelen wat leerachtig aan en hebben een mooie lobbige sierlijke vorm (20 tot 30 centimeter groot). Deze mooie Ficus houdt van een zonnige standplaats. Een vijgenboom geeft een mediterrane uitstraling aan iedere tuin. De vruchten (vijgen) rijpen van juli tot en met september. Ook in het Nederlandse klimaat kunnen ze prima rijpen. Deze vijgen hebben een heerlijke sappige zoete smaak.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_fd85682f72e94f1fa7f1eb4765582db3~mv2.jpg/v1/fill/w_300,h_168,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_fd85682f72e94f1fa7f1eb4765582db3~mv2.jpg)
De Vijgenboom draagt twee keer per jaar vrucht, namelijk meestal in juni en in augustus. Vijgen kunnen vers (delicatesse) gegeten worden maar gedroogd zijn ze ook lekker van smaak. Wereldwijd komen er wel 750 verschillende soorten Vijgenbomen voor. Hoe ouder de boom wordt hoe dikker de stam.
Vijgenbomen hebben regelmatig water nodig, maar ook niet te nat houden om wortelrot te voorkomen. In droge periodes extra water geven. Als je gaat snoeien dan kan dat het beste gebeuren in de rustmaanden, van november tot in met januari. Pas wel op dat het dan niet vriest, want dat gaat absoluut niet samen met snoeien. Als je te laat gaat snoeien (februari of maart) dan loop je kans dat de boom gaat bloeden. Dan kan er beter weer gesnoeid worden in de zomer (juni of juli), want dat is weer goed voor de vijgengroei.
Vijgen bevatten onder meer kalium en dat is goed voor je bloeddruk. Er zit ook veel calcium en fosfor in vijgen en dat maakt je botten sterker. Quercetine zit ook in vijgen en heeft een positieve invloed op de cellen van je longen en de dikke darm. Luteoine neutraliseert de vrije radicalen en is daardoor gunstig voor de cellen in je huid. De vezelsoort pectine zit ook in vijgen en biedt je lichaam bescherming tegen schadelijke vrije radicalen.
Vijgen laten zich ook makkelijk kweken in een pot. Ze stellen geen hoge voedingseisen en zijn zelfs tevreden met een klein stukje grond. Zet ze dan in de winter op een beschutte plek in een hok of een andere ruimte. Licht hebben ze dan in principe niet nodig omdat er dan geen blad op zit. Natuurlijk hebben ze in deze winterperiode wel water nodig, maar niet zoveel. Na deze periode kunnen ze weer worden geactiveerd door ze weer buiten te zetten.