Steenvissen (wetenschappelijke naam Synanceia verrucosa) zijn ongeveer 35 centimeter lang en ze leven in de tropische wateren van de Indische Oceaan, Stille Oceaan en in de Rode Zee, maar ze worden het meest gezien aan de westkust van Australië en bij de eilanden Mauritius en Réunion. Er is enige onenigheid waartoe deze bijzondere vis zou moeten behoren, namelijk bij de familie steenvissen of onder de familie van de schorpioenvissen (Scorpaenidae).
Steenvissen worden ook wel rifsteenvissen genoemd. Deze zeer giftige schorpioenvisachtige zeevis ligt vaak goed gecamoufleerd op het zeebed, tot zo'n 40 meter onder water, om op zoek te gaan naar een lekker maaltje en ze hebben een bruine of groene schutkleur. Meestal eten ze kleine visjes, garnalen en schaaldieren. Op de zeebodem lijken ze wel op een rotsblok die met algen is begroeid. Als er een prooi voorbij zwemt dan opent hij razendsnel z'n bek en trekt zijn prooi naar beneden en dat gebeurt in slechts zo'n 0,015 seconden. Hij zuigt zijn prooi razendsnel naar binnen. De prooien worden totaal verrast, want ze graven zich helemaal in en soms komen enkel de ogen boven het zand uit. Dit is zo snel, dat je het niet kunt waarnemen met het blote oog. Ze kunnen met hun grote mond prooien inslikken die half zo groot zijn als zijzelf.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_f75d49db65f54ff1a21b55eaab5eb90e~mv2.jpg/v1/fill/w_276,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_f75d49db65f54ff1a21b55eaab5eb90e~mv2.jpg)
Deze bijzondere zeevis heeft 14 giftige stekels op de rug met daarin een sterk neurotoxine. Na aanraking veroorzaakt dit gif heel veel pijn, tot aan een shock, en er kunnen verlammingsverschijnselen optreden tot zelfs amputaties van lichaamsdelen. Het slachtoffer moet binnen een uur medische hulp krijgen anders kan het in sommige gevallen zelfs fataal aflopen. En als er geen eerste hulp in de buurt is dan wordt er aangeraden om zo snel mogelijk naar warm water te gaan. Dan ontspannen de spieren en wordt de wond schoner. Door warmte kan namelijk het gif (voornamelijk eiwitten) onschadelijk worden gemaakt.
Nog beter is het natuurlijk om deze goed gecamoufleerde vis helemaal te vermijden, want het is een van de meest giftigste vissen op aarde, maar het is ook een van de lelijkste dieren. De pijn die je krijgt nadat je een steenvis hebt aangeraakt is een van de ergste pijnen die er bestaan. Als je per ongeluk een steenvis aanraakt dan wordt er in gifpomp in werking gezet. Dit sterke gif wordt geproduceerd in de basis van hun rugvinstekels. Deze stekels worden echter alleen maar defensief gebruikt. Dat wil zeggen dat ze hiermee niet hun prooien doden.
De steenvis kan zich ook ingraven op het strand en kan wel 24 uur boven het water overleven en zwemt niet. Hier kan hij ook wel uren blijven liggen en aangezien hij dus op een steen lijkt kan dit gevaarlijk zijn voor de strandgangers. Het grootste gedeelte van de tijd ligt deze vis doodstil te wachten op een prooi. Deze vis laat zich echter maar weinig zien, maar als je hem ziet dan is het vaak al te laat. Naast de steenvis zwemmen er nog zo'n 250 giftige vissoorten rond, zoals de pijlstaartrog en de pieterman.
Ondanks dat je beter dit dier maar kan mijden worden ze wel gegeten in Hong Kong. Na de bereiding is een steenvis niet meer giftig, omdat de stekels dan worden verwijderd en de giftige stoffen verliezen hun kracht tijdens het koken. Deze bijzondere vissen worden ook wel gehouden in aquaria.