De Sint-Pietersberg ligt in Zuid-Limburg net onder Maastricht en is vooral bekend vanwege de kalksteengroeve aan de Maaszijde. Deze ENCI-groeve is onderdeel van het Plateau van Caestert. Je kunt hier genieten van het mooie uitzicht over de gehele regio op de top van deze 171 meter hoge Sint-Pieterberg. Deze heuvelrug heeft een totale lengte van ongeveer 8 kilometer en loopt van het Nederlandse Jekerdal helemaal door tot in het Belgische Hellembaye (gemeente Oupeye).
Bovenop deze berg staat het Fort Sint-Pieter. Dit is een indrukwekkend verdedigingswerk voor de stad Maastricht. Gidsen kunnen je hier rondleiden om je een indruk te geven over de geschiedenis van dit prachtige Fort. Fort Sint-Pieter staat op de noordflank van de berg en is gebouwd van 1701 tot 1702. Tot 1867 had het een militaire functie. Het is nu niet alleen een toeristische attractie maar ook een rijksmonument. Ook staat er op de top een uitkijkpunt met 215 treden waarbij je de groeve en de hele omgeving mooi kunt bekijken. Er graast hier ook een schaaps- en geitenkudde.
De zeldzame kalkhellingen zijn een uniek microklimaat voor dieren zoals vleermuizen, oehoe, vlinders (Popelmondedal) en allerlei planten. Dit wordt ook wel de oehoevallei genoemd. Sinds 1998 broedt er een oehoe in deze unieke steile wanden in de oehoevallei. Sinds 1995 heeft Natuurmonumenten hier het beheer en wil hiermee mens en natuur vrij baan geven en dat is aardig gelukt. In de kalksteengroeve is men daarom gestopt met de winning van mergel. Zuid-Limburgse mergel is zacht kalksteen of natuursteen die veel werd gebruikt als bouwmateriaal. Dit gesteente werd ook veel gebruikt als bouwmateriaal van huizen in Zuid-Limburg. Deze bouwstijl zie je o.a. veel terug in het leuke toeristische plaatsje Valkenburg waar veel huizen staan met deze karakteristieke mergelstenen. Deze mergelstenen zijn wel vrij zacht materiaal en dat kun je zien, want er wordt veel in gekrast. Mergel bestaat voor 2/3e deel uit kalk en 1/3 e deel uit klei. Deze Limburgse mergel is 96% zuivere kalk. De overige 4% bestaat uit sporenelementen zoals ijzeroxiden.
Het labyrint aan gangenstelsels en grotten onder de Sint-Pietersberg bestond ooit uit wel meer dan 20.000 gangen. Een professionele gids kan je hier rondleiden in het 80 kilometer lange grottenstelsel Noord. Bijzondere bezienswaardigheden die je hier onder de grond kunt zien zijn de koepel, de schuilplek van de bewoners van Sint-Pieter destijds en de kluis.
De Sint-Pietersberg bestaat uit krijtkalk. Dit bestaat vrijwel alleen uit fossielen. Vrijwel ieder korreltje is dan eigenlijk een stukje van een van de vele dieren en/of eencellige algen met een kalkskeletje die hier vroeger ooit in de zee leefden.
Wandelaars en natuurliefhebbers hebben hier 130 kilometer aan wandelpaden tot hun beschikking om te kunnen genieten van de natuur. Deze wandelpaden worden gezien als een 5-sterren wandelgebied. Dit zuidelijkste stukje Nederland voelt gewoon bijna on-Nederlands mooi. Sinds 1974 was de omgeving van de Sint-Pietersberg al beschermd natuurgebied, maar in 1995 heeft Natuurmonumenten dus het stokje overgenomen.