top of page

De riolering is een enorme ondergrondse wereld

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Het rioolstelsel is een ingenieus ondergronds systeem


We spoelen iedere dag onze kleine en grote boodschap door het toilet, totaal niet beseffende wat er zich hier allemaal ondergronds afspeelt. Het rioolstelsel bestaat behalve uit buizen ook uit putten en pompen. Door dit ingenieuze ondergrondse systeem wordt het water wat de consument verbruikt vervoerd naar de rioolzuivering. In vroeger tijden hadden we niet de beschikking over zo´n dergelijke rioolzuivering zodat ziektes als de pest en cholera makkelijk de kop op konden steken. Deze ziektes zijn gelukkig verleden tijd, maar er spelen zo nu en dan natuurlijk nog wel andere problemen zoals verstoppingen. Al het afvalwater wat zijn weg weet te vinden naar de rioolzuivering komt uit uw toilet, badkamer of de keuken maar ook het water wat op het dak van uw huis en in de regenpijp valt. Al dit water wordt weer schoongemaakt bij de rioolzuivering.



Gezuiverd water wordt geen drinkwater


Veel mensen denken dat dit gezuiverde water weer goed zuiver drinkwater wordt, maar dat is niet waar. Al het afvalwater wordt via vele kleine buizen getransporteerd naar een grote buis die meestal verscholen ligt onder de openbare weg. Al deze kleine en grote buizen samen noemen we dus de riolering, en heeft in totaal een lengte van niet minder dan 80.000 kilometer alleen al in Nederland. Dit vertegenwoordigd een waarde van 36 miljard Euro. Als al het afvalwater via de riolering terecht komt bij de rioolzuivering dan water dit water ontdaan van plastic, vet, papier en bacteriën. Hier zijn regionaal in Nederland allerlei waterschappen bij betrokken. Als dit water is gezuiverd dan wordt dit afvalwater geloosd op de vaart en in de kanalen.


Gooi niet alles door het toilet maar in de daarvoor bestemde prullenbak


Het riool is een zeer ingenieus systeem waar we trots op mogen zijn, maar we moeten er met z´n allen wel goed mee omgaan. Er zijn diverse stoffen die beter niet in ons afvalwater terecht moeten komen. Denk hierbij zoal aan schoonmaakdoekjes, tampons, frituurvet en allerlei etensresten. Deze zaken zorgen ervoor dat de boel snel verstopt kan raken, en daar zitten we met z´n allen natuurlijk niet op te wachten. Een riool laten ontstoppen door een ontstoppingsbedrijf is niet bepaald goedkoop, laat staan dat er een nieuw riool moet worden aangelegd. Dit kost ongeveer 450 Euro per meter, dus reken maar uit. Heeft u een verstopping, schakel dan het juiste persoon in.


Gemeentelijke belastingen


Het rioolstelsel gaat gemiddeld ongeveer 70 jaar mee. De kosten die hiermee gemoeid gaan worden door ons allemaal opgebracht via de gemeentelijke belastingen die we allemaal jaarlijks moeten betalen. Dit kunnen we betaalbaar houden door op een zorgvuldige manier om te blijven gaan met het riool maar ook met ons afval. Gooi het afval wat dus niet thuishoort in het rioolstelsel gewoon in de daarvoor bestemde prullenbak. Je moest eens weten hoeveel mensen het nog steeds normaal vinden om van alles en nog wat door het toilet te geven. Wellicht gaat het om een stukje bewustwording.

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page