De reuzenpanda is prachtig om te zien maar wordt helaas in zijn voortbestaan bedreigd net als vele andere dieren. In dit artikel vindt u alles over deze bedreigde diersoort.
De reuzenpanda
De reuzenpanda (ook wel bamboebeer genoemd) heeft een grote aaibaarheidsfactor al zal vrijwel niemand er eentje in levende lijve tegenkomen want ze komen nog slechts voor in een klein deel van China. Panda is een verbastering van het Nepalese woord "poonya" wat bamboe-eter betekent. In China noemen ze dit dier "da wiong mao" wat grote katbeer betekent.
WNF
Het dier ziet er zo lief uit door hun stompe kop en hun ogen lijken groter door die grote zwarte vlek. Het dier wel menselijke emoties op te kunnen roepen wat natuurlijk niet zo is. Mede daarom staat de panda symbool voor het Wereld Natuur Fonds. Het WWF staat voor WorldWildlife Fund.
Ze kunnen echter gevaarlijk zijn en vallen wel eens mensen aan al is dat vaak hun eigen schuld omdat de panda wordt geïrriteerd. Genetisch onderzoek bracht aan het licht dat de reuzenpanda familie is van de beren. De naaste variant is de Zuid-Amerikaanse brilbeer.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_91b16d983f1d4452ab1ebd85dbb4c2c2~mv2.jpg/v1/fill/w_450,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_91b16d983f1d4452ab1ebd85dbb4c2c2~mv2.jpg)
De reuzenpanda wordt bedreigd
Zijn leefgebied is de laatste decennia steeds kleiner geworden door met name de kap van oerwoud. Vroeger kwam het dier ook voor in Zuid-China, midden-Thailand en Vietnam maar nu nog alleen in het westen van China. Ook is het voor de reuzenpanda daarom steeds moeilijker om zijn lievelingsmaaltje "bamboe" te kunnen vinden. Er was in het verleden ook stroperij waar nu de doodstraf op staat. Ook heeft de panda last van vruchtbaarheidsprobleempjes waardoor er ieder jaar niet veel pandabeertjes geboren worden. Gelukkig wordt de mens nu wijs en de eerste tekenen van herstel zijn gelukkig al zichtbaar dankzij speciale natuurreservaten waar ze kunnen worden beschermd en speciale fokprogramma's (ook bij dierentuinen). Het was echter bijna te laat want er zijn in het wild nog maar 1400 tot 1600 panda's.
Zijn leefgebied zijn de laaggelegen hellingen van berggebieden in het westen van China. De reuzenpanda die wij kennen is zwart-wit gekleurd maar er is ook een bruine variant. Vrouwtjes zijn ongeveer 80 kilo zwaar en de mannetjes 100 kilo. Ze hebben een dikke vacht om in de winter ook te kunnen overleven.
De reuzenpanda is een carnivoor
Het is bijna niet te geloven maar de reuzenpanda is wel degelijk een carnivoor ondanks dat hij bijna alleen maar bamboe eet. Met zijn 6e vinger kan hij heel goed bamboescheuten beetpakken. Geloof het of niet maar ze eten soms wel 14 uren per dag bamboe en dan wel 15 tot 35 kilo per dag. Dat staat gelijk aan ongeveer 600 bamboestengels per dag. Als er even geen bamboe voorradig is willen ze zich ook wel eens tegoed doen aan vis, fruit, gras, kleine vogels en kleine knaagdieren al is en blijft bamboe verreweg hun favoriete voedsel.
Er worden maar weinig jongen geboren
Ze leven bijna het hele jaar helemaal alleen. Alleen in de paartijd zoeken ze elkaar op. Dat duurt slechts 2 tot 3 dagen. De vrouwtjes zijn slechts 12 uur ontvankelijk. Een panda vrouwtje is ook erg kieskeurig waar het gaat om de mannetjes. Mannetjes zijn vaak niet zo seksueel ingesteld en hebben maar een klein geslachtsorgaan wat de boel ook bemoeilijkt. Als het goed gaat komt er vaak maar een jong ter wereld, die na drie jaar volwassen is en dan zijn eigen gang zal gaan. Bij fokprogramma's in de dierentuinen wordt soms zelfs pandaporno vertoond en vaak niet zonder succes. Om hierbij inteelt te voorkomen zijn speciale spermabanken opgericht. De panda kom je meestal alleen maar in dierentuinen in China tegen. Er zijn maar 13 dierentuinen buiten China die Panda's hebben rondlopen. Ook deze dieren blijven eigendom van de Chinese overheid. Ze worden voor maximaal 10 jaar aan dierentuinen uitgeleend.
Ze lopen normaal op de grond maar bij bedreiging klimmen ze in een boom tot het gevaar voorbij is. Ze communiceren onderling door geluidssignalen wat wel lijkt op het blaten van schapen. Is het dier opgewonden dan maakt het een blaffend geluid. Normaal worden ze in het wild ongeveer 15 jaar oud maar er zijn in dierentuin gevallen bekend die wel 30 jaar oud kunnen worden.