top of page

De Republiek Tunesië

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 18 mrt 2024

Tunesië ligt in Noord-Afrika en grenst aan de landen Algerije en Libië. Dit land heeft zo'n 11,5 miljoen inwoners en in de hoofdstad Tunis wonen een slordige 650.000 mensen. Tunesië is het kleinste land van Afrika, maar is toch nog 5 keer groter dan Nederland (163.610 vierkante kilometer). Veel mensen spreken hier Arabisch, maar veel mensen spreken hier ook Frans en soms ook Berbers. Vrijwel iedereen in dit land gelooft in de islam. Verder wordt er hier betaald met de Tunesische dinar. In dit land was er een lange tijd sprake van een dictatuur, maar in 1956 werd dat anders. Toen werd het een onafhankelijk land en nu is het de enige echte democratie die je in Noord-Afrika kunt vinden.



We beginnen het rijtje bezienswaardigheden in het traditionele berberdorp Chenini. Dit berberdorpje bestaat uit grotwoningen en je vindt het in het zuiden van het land. Doordat het dorpje hooggelegen is kun je ook genieten van een adembenemend uitzicht. Een andere typische berberstad is Tatouine. In de directe omgeving vind je veel oudheden.


Het eiland Djerba is verbonden met het vaste land van Tunesië. Dit prachtige eiland is met name bekend vanwege zijn prachtige stranden. De kerk van Houmt souk, de synagoge La Ghriba en de Fadhloun moskee zijn ook zeker een bezoekje waard.


De hoofdstad Tunis is een prachtige stad, maar even buiten de hoofdstad ligt de prachtige eeuwenoude stad Carthago. Eigenlijk is het een buitenwijk van Tunis en de Romeinen hebben dit ooit opgebouwd. Carthago was namelijk vroeger één van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk. Deze plaats heeft niet voor niks een plaats verworven op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De ruïnes zijn zeer indrukwekkend en complex.


In de hoofdstad Tunis moet je de Zitouna moskee in het hart van de stad gezien hebben. In het centrum wemelt het van de smalle kronkelige straatjes. Een medina uit de 13e eeuw verkoopt hier onder meer benen kralen van 8000 voor Christus en prehistorisch versierde vuurstenen.


Het zoutmeer Sjott el-Djerid in het midden van het land is ook een echte publiekstrekker. Het is zo groot dat je overal om je heen alleen maar zout ziet. Je proeft het zout zelfs als je je lippen aflikt.


Tunesië kent ook een aantal populaire badplaatsen onder met name Europeanen. In de badplaatsen Sousse en Hammamet proef je de echte cultuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medina's die hier hun koopwaar aan de man proberen te brengen.



De Tunesische vlag is in 1931 aangenomen en heeft sinds die tijd slecht tijdelijk enkele veranderingen ondergaan, die later weer ongedaan zijn gemaakt. Het is een geheel rode vlag met in het midden een gecentreerde witte zon met daarin een rode ster en een halve maan. De symbolen in het midden van deze rode vlag worden gezien als gelukssymbolen. De rode kleur staat voor de strijd tegen de Turkse overheersing van weleer.

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page