top of page

De Republiek Suriname

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 18 mrt 2024

Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika en wordt omringd door de landen Guyana, Brazilië en Frans-Guyana. Deze republiek is bijna 4 keer zo groot als Nederland en meet in totaal 163.820 vierkante kilometer. Dit land heeft bijna 600.000 inwoners en in de hoofdstad Paramaribo wonen zo'n 240.000 mensen. Paramaribo wordt informeel vaak ook wel Foto genoemd. Omdat Suriname een kolonie is van Nederland wordt er hier Nederlands gesproken. Bijna de helft van de bevolking (48,4%) voelt zich aangetrokken tot het christendom. De munteenheid van dit mooie natuurrijke land is de Surinaamse dollar (SRD).



Suriname is een prachtig land met heel veel natuur, zoals het Brownsberg Natuurpark, en is zo'n 12000 hectare groot. Dit park is hooggelegen en maakt tevens onderdeel uit van het Amazonegebied. Je vindt hier dieren zoals brulapen, ara's, bosvarkens en herten. Ook zijn hier watervallen te bezichtigen en zijn er hier tal van medicinale planten te vinden.


De Raleigh Falls vind je vlakbij het natuurgebied aan de Coppenamerivier. Deze beroemde watervallen en de bijbehorende stroomversnellingen zijn een echte publiekstrekker in dit land. Het gebied springt echt in het oog vanwege de 240 meter hoge Voltzberg. Suriname heeft elders nog meer watervallen, zoals de Wonotobo Falls en de Blanche Marie Falls. Het is een heel bijzonder gebied en is talrijk aan dieren, zoals apen en het is een waar paradijs voor vogelspotters.


De hoofdstad Paramaribo heeft een oud historisch centrum met veel houten woningen en zelfs de straatnamen doen hier echt Nederlands aan. Er zijn hier veel bezienswaardigheden te zien, zoals het Onafhankelijkheidsplein, het presidentiële paleis, de cultuurtuin, Paramaribo Zoo, Fort Zeelandia, Fort Nieuw-Amsterdam, Nola Hatterman kunstacademie en de synagoge en moskee die naast elkaar staan aan de Keizerstraat.


Het Brokopondostuwmeer is een van de grootste kunstmatige meren ter wereld en is ooit aangelegd om een fabriek in Paranam van stroom te kunnen voorzien. Hier in de buurt wonen nog steeds een aantal "Marron" bevolkingsgroepen die nog veelal leven volgens de regels van de natuur en alles wat het hen te bieden heeft.


De (voormalige) plantages van Commewijne zijn ook zeker een bezoekje waard. Hier werd vroeger ondermeer suikerriet, cacao en koffie geteeld. Rond het jaar 1800 waren hier wel meer dan 600 plantages te vinden. Veel plantagehouders zijn echter gestopt door oorlogen, slavernij, ziektes en daling van de productprijzen, maar nog steeds is hier veel cultuur terug te vinden.



Deze nationale vlag van Suriname bestaat sinds 25 november 1975 en deze horizontale vlag heeft van boven naar beneden de kleuren groen, wit, rood, wit en groen. In het midden van de vlag is een gele vijfpuntige ster afgebeeld. De kleur groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van het land, wit staat voor vrijheid en gerechtigheid (vrede) en de kleur rood staat voor de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan. De gele vijfpuntige ster staat voor de hoop op een gouden toekomst (eenheid).

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page