Er zijn zo'n 4000 verschillende palmbomen en verreweg de meeste soorten gedijen alleen onder tropische omstandigheden, maar er zijn ook enkele soorten palmbomen die ook goed gedijen in een wat gematigder klimaat. Alhoewel een palmboom een boom wordt genoemd is het eigenlijk helemaal geen boom. De stam is een soort van schijnstam die bestaat uit bladvoeten nadat de bladeren eraf zijn gevallen. De stam heeft dan ook geen jaarringen zoals bij een gewone boom het geval is. De schijnstam vertoont wel altijd littekens van de afgevallen bladeren. Bij een palmboom denken de meeste mensen ongetwijfeld aan een kokospalm, die ook wel klapperboom wordt genoemd. Het is de enige soort in zijn geslacht en ze kunnen wel 80 tot 100 jaar oud worden. De kokospalm (Cocos nucifera) groeit ook alleen in een tropisch klimaat, zie onderstaande afbeelding, en kan wel een oogst van 80 tot 125 kokosnoten per keer bevatten.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_54b0e06f421d422cbc77ba4f62814e9b~mv2.jpg/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_54b0e06f421d422cbc77ba4f62814e9b~mv2.jpg)
Na een half jaar aan de boom gehangen te hebben zijn ze rijp en dan kunnen ze worden geplukt. Als ze rijp zijn vallen ze uit de boom. De kokospalm is tevens een van de oudst bekende bomen ter wereld en heeft ook de allergrootste bladeren en zaden. Een kokospalm op een hagelwit exotisch strand wordt door menigeen als het paradijs op aarde beschouwd!
Mensen houden ook wel een palmboom in hun huiskamer voor een mooi exotisch effect en dan worden ze toch beperkt in hun groei (maximaal zo'n 2 meter) maar in de natuur kan een palmboom wel zo'n 25 tot 35 meter groot worden. Kokospalmen staan in een vochtig tropisch klimaat met een constante temperatuur van 27 tot 32 Graden Celsius. In de huiskamer moeten ze tijdens de groeiperiode regelmatig worden bevochtigd. Deze prachtige palm houdt niet van volle zon maar wel van veel licht. Ze houden natuurlijk van een zonnige standplaats, maar ze houden er absoluut niet van om op de tocht te staan, houd daar dan dus rekening mee als u een kokospalm wilt gaan kopen.
Waarschijnlijk groeide de kokospalm in vroeger tijden alleen in Oceanië, maar door de goede drijfbaarheid van de zaden kon het zich via de stroming van de diverse zeeën verspreiden over de tropische regio's her en der in de wereld. Maar mogelijk heeft de mens ook een rol gespeeld in de verspreiding van de zaden her en der in de wereld. Het dikke omhulsel is compleet waterdicht en de noten blijven nog gedurende lange tijd kiemachtig. Een kokospalm gaat uiteindelijk na zo'n 5 tot 7 jaar bloeien. U kunt ze waarschijnlijk nooit missen, maar de kokosnoten hangen onder de bladeren.
De geveerde bladeren kunnen wel 4 tot 6 meter lang worden met pinnae van zo'n 60 tot 90 centimeter lang. De vloeistof in de kokosnoot kan gedronken worden en wordt kokosmelk genoemd. Naarmate de kokosnoot ouder wordt komt er meer vloeistof in de kokosnoot. Kokosmelk is gezond en bevat bovendien geen bacteriën en virussen. Kokosmelk wordt in de tropen daarom veel gedronken in plaats van water uit rivieren en meren, waar wel bacteriën inzitten. De kokosnoot is eigenlijk de bes met 1 zaad van de boom, alleen dus wel een hele grote. Een kokosnoot kan wel 30 tot 35 centimeter groot worden. Een kokospalm kan wel 100 jaar oud worden, maar is zo'n 50 jaar productief.
Naast het leveren van eten, drinken en van hout levert een kokospalm nog veel meer op. Bijna elk deel van de kokospalm wordt namelijk tegenwoordig gebruikt. Denk hierbij aan het produceren van kokosolie (brandstof) en de sterke vezels van het vruchtvlees worden gebruikt voor het vlechten van tapijt, borstels, vegers, huishoudgereedschappen en van het maken van een koord. De bladeren worden onder meer gebruikt als dakbedekking voor huizen in de tropen, net als de stam die gebruikt wordt als een soort van heipaal. Ook worden er geneesmiddelen van de ingrediënten van kokos gemaakt.