Orang-Oetans zijn zeer intelligente dieren en zijn wereldwijd 1 van de 4 soorten mensapen die het meest lijken op een mens. Dit kun je ook goed zien aan hun zintuigen, zoals horen, zien, ruiken en aanraken. Hun handen lijken ook behoorlijk op die van de mens. Ze hebben een lange roodbruine vacht, hebben een log lichaam, geen staart en leven hoog in de bomen van het oerwoud op Borneo en Sumatra in Zuidoost-Azië, zie onderstaande afbeelding. Vroeger waren deze mensapen in vrijwel geheel Zuidoost-Azië te vinden, maar omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt, zie je ze alleen nog op Borneo en Sumatra. Ze slingeren vaak van tak tot tak met die lange gespierde armen van ze. Ze lopen niet vaak over de grond en zwemmen kunnen ze al helemaal niet. Orang-Oetan betekent in het Indonesisch/Maleis "mens van het bos" en is vroeger bedacht door Indonesiërs die niet in het bos woonden.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_24250a3cbae7421387ae84697bc7d73a~mv2.jpg/v1/fill/w_507,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_24250a3cbae7421387ae84697bc7d73a~mv2.jpg)
In het wild worden deze apen zo'n 30 tot 45 jaar oud, al zijn er gevallen bekend in dierentuin die wel 50 tot 60 jaar oud worden. Mannelijke Orang-Oetans kunnen wel 90 kilo zwaar worden en de vrouwtjes zijn veel lichter, namelijk ongeveer 45 kilo. Staand zijn ze ongeveer 1,40 meter lang en met gespreide armen is de afstand tussen de armen ongeveer 2,50 meter. Kun je nagaan hoe lang die armen dan wel niet zijn! Ze zijn ongeveer 30% kleiner dan gorilla's.
Deze primaten zijn omnivoren. Dat houdt in dat ze zowel planten als vlees eten, maar meestal eten ze planten. Deze apen eten ondermeer fruit, insecten (mieren behoren tot hun favoriet), bladeren, maar ook eieren van vogels. Ze leven normaal gesproken alleen in hun leefgebied en dat komt waarschijnlijk omdat ze een groot gebied nodig hebben om voedsel te kunnen vinden. Ze hebben onderling wel gesprekken met elkaar wat 1 kilometer verder ook nog te horen is.
Deze mensapen zijn zoogdieren en het vrouwtje krijgt gemiddeld 2 tot 3 jongen in haar leven. Gemiddeld zit er 5 tot 6 jaar tussen de zwangerschappen en hiermee zijn een van de meest trage voort planters van alle zoogdieren. De zwangerschap van een vrouwtje duurt ongeveer 245 dagen en de baby's komen lekker veilig hoog in de bomen ter wereld.
Het leefgebied van Orang-Oetans wordt bedreigd door de mens, die verantwoordelijk is voor de houtkap en dus vernietiging van het leefgebied van deze prachtige mensapen. Er leven momenteel nog ruim 50.000 Orang-Oetans in dit gebied, maar dit aantal staat behoorlijk onder druk. Stop de ontbossing van het leefgebied van Orang-Oetans en alle andere dieren, voordat het te laat is en we niet meer kunnen genieten van deze mooie indrukwekkende dieren.